Különleges helyzetek

A gyermekházasság globális probléma – A kamaszlányok jogairól

Milyen ma nőként, fiatal lányként élni? Mennyire befolyásolják a gyermekkori tapasztalatok és a negatív hatások azt, hogy elérjük az álmainkat? Néha hallunk olyan kiemelkedő esetekről, amikor fiatal nők a körülményekkel dacolva áttörik a gátakat, de a legtöbbjüknek támogatás nélkül ez nem sikerülhet.

A serdülő lányoknak joga van a biztonsághoz, a műveltséghez és az egészséges élethez – nem csak ebben a kritikus életszakaszban, hanem érett nőként is. Ennek érdekében több kezdeményezés is született a lányok helyzetének javítására. Ilyen a Leánygyermekek Nemzetközi Napja, mely éves emlékeztetőként és lehetőségként szolgál a figyelem és támogatás fenntartására. (AZ ENSZ 2011. december 19-én hagyta jóvá, hogy a lánynap október 11-e legyen. Az ünnepet első alkalommal 2012-ben rendezték meg.) A lánynap arra hívja fel a figyelmet, hogy a világ egyes országaiban a lányok kiszolgáltatottak, mert jogaikban (például tanuláshoz való jog) korlátozzák, őket és gyakran erőszak áldozatává válnak. Minden évben az ünnepet egy szlogen köré szervezik. Idén a „A serdülő lányok hatalma: kitekintés 2030-ba” volt, amelyen meghatározták az elérendő célokat. Olyanokat, mint az oktatás minőségének és színvonalának javítása, a testi, szellemi és szexuális erőszakkal szembeni zéró tolerancia, vagy a korai házasság szabályozása.

A gyermekházasság globális probléma

Az UNICEF becslése szerint (a "Szemünk előtt, mégis láthatatlan: statisztikai elemzés a gyermekek elleni erőszakról" című jelentés 190 országból származó adatok alapján a gyermekek ellen elkövetett erőszak legfrissebb statisztikáit mutatja be) 2011-ben a 20 és 24 év közötti nők 65%-a házasodott 18 éves kora előtt, illetve 29%-a mielőtt betöltötte a 15. életévét. Ez túlnyomórészt az iskola korai elhagyásának eredménye, amit kutatások is bizonyítanak: azok a lányok, akik középiskolai vagy felsőfokú tanulmányokat folytatnak, sokkal később mennek férjhez azon társaikhoz képest, akik nem tanulnak tovább.

A Sustainable Development Goals (SDGs) célja az, hogy az elkövetkezendő 15 évben, azaz 2030-ig megvalósítsa a változásokat. Ez elegendő idő arra, hogy felmérjék az eddig elért eredményeket (melyeket a lányok igazolnak), valamint támogassák a jelenlegi és a következő generációs kamaszlányokat. Az ezredforduló óta jelentős haladást értek el a lányok koragyermekkori életminőségének javításában. Ilyen például az általános iskolai oktatásban való részvétel, vagy az, hogy megkapják a védőoltásokat. Ez magában foglalja a közép- és felsőfokú oktatás minőségét is, mellyel elkerülhető a gyermekházasság, valamint az, hogy teljes körű tájékoztatást kapjanak a nem kívánt terhesség elleni védelemről, a szexuális úton terjedő betegségekről és a nemi alapú erőszakról.

A TEDWomen konferenciák noha nem kimondottan a fiatal lányokról, de a nőkről és a velük kapcsolatos dolgokról, problémákról és azok megoldási lehetőségeiről szólnak. A 2012-es konferencián Leymah Gbowee, Nobel-békedíjas libériai aktivista mutatott rá a lányokban rejlő intelligenciára és szenvedélyre, aminek a kibontakoztatását biztosítani kell. Gbowee pályafutása alatt gyakran találkozott olyan lányokkal, akiket megfosztottak a teljes élet lehetőségétől, pedig mindegyikőjükben megvoltak azok az adottságok és a vágy, ami sikeres nővé tehetné őket. Az általa említett példák Nyugat-Afrikából származnak, de a fejlettebb országokban is találunk a nők hátrányos helyzetére példát annak ellenére, hogy ők már alapvető jogokkal rendelkeznek.

Ilyen eseteket mutat be Sheryl Sandberg –a Facebook ügyvezető igazgatója és a világ egyik legsikeresebbnek számító nője– is, aki a női vezetők hiányára mutat rá (a konferencián elhangzó beszéd itt érhető el). A világ parlamentjeiben ülő képvielőknek csupán a 13%-a nő, és ugyanilyen alacsony arány figyelhető meg a versenyszférában is, ahol a vezetői pozíciókat legfeljebb 15-16%-ban töltik be nők. Emellett dilemmát okoz, hogy a nőknek gyakran választaniuk kell a karrier és a családalapítás között. Ez a nehézség nem kizárólagosan, de leggyakrabban a nőket érinti. Sheryl Sandberg szerint ez a helyzet már akkor előáll, amikor a családalapítás lehetősége még a küszöbön sincs. A nők többsége, mivel tisztában van vele, hogy egyszer, a távoli jövőben akar majd gyermeket, ezért már ideje korán elkezd erre készülődni és lemond a vezető pozícióért folytatott küzdelemről. Tehát eldobja magától az előrelépés lehetőségét, mert előreláthatólag pár év múlva úgyis meg kell szakítania munkáját a gyermekvállalás miatt. Sandberg szerint ez egy nagyon rossz hozzáállás, ugyanis egészen addig lehetne haladni előre, amíg a gyermek érkezése biztossá nem válik. Gondoljunk csak az önmegvalósításra vagy a munkaerőpiacra való visszatérésre, hogy könnyebben talál magának állást az, aki előzőleg magas szinten helyezkedett el.

Jelentős probléma, hogy a nők alábecsülik saját képességeiket. Kutatások igazolják, hogy a tesztírások során a férfiak felül-, míg a nők alulértékelik a saját teljesítményüket.

Talán ez is lehet az oka a fent említett alacsony számú női vezetőnek, ugyanis a nők nem érzik a saját erejüket, nincsenek tudatában a hatalmuknak, ezért nem is próbálnak meg feljebb jutni a ranglétrán. A nőkkel már egészen fiatal korukban ismertetni kell a jogaikat és meg is kell tanítani őket arra, hogy éljenek vele. Ez az egyetlen módja annak, hogy a bennük rejlő tehetség kibontakozhasson, és ezáltal lehetőségük nyíljon egy boldogabb, jobb életre.

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás