Különleges helyzetek

Egy kép én, egy kép te

Nagyon szép és emberi fotósorozatra akadtunk a minap. A fotókat eleinte csak Emer Gillespie készítette, aki amellett, hogy édesanya, fényképész is. Ám kislánya, a Down-szindrómás Laoisha, egyre többet kérdezte a fotózásról, így Emer átadta neki az irányítást.

A kislány érdeklődése inspirálta az anyukát a "Picture You, Picture Me" fotósorozat elkészítésére 2008-ban, amikor Laoisha 6 éves volt. Néhány havonta elővették a fényképezőgépet, és megörökítették azokat a pillanatokat, amiket a legjobban élveztek, mint a sárkányeregetés vagy a szappanbuborék-fújás. 

Néhány évvel később a fotókból egy egészen különleges sorozat állt össze, ami párhuzamosan ábrázolja Emert és kislányát, akik egymást fotózták nagyon hasonló helyzetekben. Amellett, hogy a fotózás nagyon jó időtöltés volt, arra is lehetőséget adott, hogy fejlődjenek Laoisha verbális és vizuális készségei.

Az anyuka elmesélte, hogy a legtöbb javaslat magától Laoishától érkezett, például az ágyon ugrálást, a sminkelést vagy a frizurakészítést megörökítő képek, hiszen ezeket ő maga is nagyon szerette csinálni. Emer szeretett volna olyan képet is, ahol ő maga érzi kissé kívülállónak magát. Így készült el például a lenti, Laiosha iskolájában készített fotó, ahol a kislány sokkal otthonosabban mozgott és biztonságban érezte magát. 

A fotózáskor mindig Emer állította be a fényképezőgépet a kislánynak, de egy idő után elkezdte tanítgatni neki az alapokat is és reméli, hogy nemsokára már egészen egyedül is tud hasonló fotókat készíteni.

A sorozat több nagyvárosban is kiállításra került már. Emer úgy gondolja, a fotók nagyon személyesek és különlegesek számukra, így mindig rászánták az időt és csak akkor fényképeztek, amikor mindkettőjüknek volt hozzá kedve.

Az eredeti cikket és fotókat itt találod.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó