Különleges helyzetek

Egy kép én, egy kép te

Nagyon szép és emberi fotósorozatra akadtunk a minap. A fotókat eleinte csak Emer Gillespie készítette, aki amellett, hogy édesanya, fényképész is. Ám kislánya, a Down-szindrómás Laoisha, egyre többet kérdezte a fotózásról, így Emer átadta neki az irányítást.

A kislány érdeklődése inspirálta az anyukát a "Picture You, Picture Me" fotósorozat elkészítésére 2008-ban, amikor Laoisha 6 éves volt. Néhány havonta elővették a fényképezőgépet, és megörökítették azokat a pillanatokat, amiket a legjobban élveztek, mint a sárkányeregetés vagy a szappanbuborék-fújás. 

Néhány évvel később a fotókból egy egészen különleges sorozat állt össze, ami párhuzamosan ábrázolja Emert és kislányát, akik egymást fotózták nagyon hasonló helyzetekben. Amellett, hogy a fotózás nagyon jó időtöltés volt, arra is lehetőséget adott, hogy fejlődjenek Laoisha verbális és vizuális készségei.

Az anyuka elmesélte, hogy a legtöbb javaslat magától Laoishától érkezett, például az ágyon ugrálást, a sminkelést vagy a frizurakészítést megörökítő képek, hiszen ezeket ő maga is nagyon szerette csinálni. Emer szeretett volna olyan képet is, ahol ő maga érzi kissé kívülállónak magát. Így készült el például a lenti, Laiosha iskolájában készített fotó, ahol a kislány sokkal otthonosabban mozgott és biztonságban érezte magát. 

A fotózáskor mindig Emer állította be a fényképezőgépet a kislánynak, de egy idő után elkezdte tanítgatni neki az alapokat is és reméli, hogy nemsokára már egészen egyedül is tud hasonló fotókat készíteni.

A sorozat több nagyvárosban is kiállításra került már. Emer úgy gondolja, a fotók nagyon személyesek és különlegesek számukra, így mindig rászánták az időt és csak akkor fényképeztek, amikor mindkettőjüknek volt hozzá kedve.

Az eredeti cikket és fotókat itt találod.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó