Különleges helyzetek

Elárult gyerekek

A családok feladata előteremteni közel 2 millió forintot, ha vegetálás helyett fejleszteni szeretnék súlyosan sérült gyermekeiket. Mindezt az egyik szülő fizetéséből, mert a másik nem képes munkát vállalni az egész napos ápolás miatt. Ritka az ilyen „optimális” eset, amikor együtt marad a család, és a minimálbér többszöröse a bevétele.

Miniszterelnökünk egyszer azt mondta, hogy a gyerekvállalás nem jelenthet egyet az elszegényedéssel, ezért ebben a kérdésben lépni kell. Igaz, hogy a GYES összege nevetséges, de legalább 3 évig nevetgélhetsz és vidáman nevelgetheted otthon az aprónépet. Vagy minél előbb bölcsibe nyomod a pulyát és nyomás vissza dolgozni, ha még van munkahelyed, ahová visszavárnak.

De mi van azokkal a családokkal, akikhez a gólya csapzottan, megtépve, szomorúan száll le? Viharvert landolás, széteső csomag, hiányzó darabok és elhaló sírás.

Mi vár ránk, ha a „szemünk fénye” máshogy csillog? Ha valami történt az anyaméhben vagy szülés közben, esetleg egy oltás vagy baleset áll a háttérben.

Az ok mindegy! Az eredmény egy fogyatékos gyerek. Nézzük meg, milyen anyagi teherrel jár egy halmozottan fogyatékos gyermek nevelése, gondozása, fejlesztése.

Intézményesített kálvária

Az ingyenes oktatás égisze alatt ambulánsan jár az ingyenes vagy normatíva alapú kedvezményes korai fejlesztés. Ez az óraszám 0-5 éves korig 1-5 óra/hét, ami röhejesen kevés. Ha valakinek ez nem lenne elég, mert, uram bocsá’, még valami fejlődést is szeretne látni a gyerekén, akkor választhat mást aranyárban.

Nem kirívó esetet választottunk példaként, egy olyan család költségeivel számoltunk, amely évente közel 2 millió forintot költ terápiára (a terápiák és költségek összefoglalását lásd lent).

Mielőtt az igazságtalanság vádjával illetnének minket, először nézzük meg a bevételi oldalt. A születést követően a TGYÁS és GYED időszaka (0-2 éves korig) egyénenként nagyon eltérő számokat hozhat. A GYES azonban (2-3 éves korig) alanyi jogon, mindenkinek egyaránt 28.500 Ft összegben jár. Bár ez az összeg talán még a havi pelenka adagra sem elég, egy ép gyereket nevelő család dönthet úgy, hogy bölcsödébe adja gyermekét. A sérült gyermekek szülei azonban innentől kezdve megismerkedhetnek az intézményesített kálváriával. Ennek rengeteg ága-boga lehet: nem létező intézmény, helyhiány, a gyerek rossz és speciális állapota, minimális pedagógus létszám, vagy épp a kifogásolható szakismeret. Amennyiben ezek bármelyike fennáll, a sérült gyerekre zordan és elutasítóan merednek a zárt ajtók.

Intézet helyett otthon ápolás

Nem marad más hátra, a szülőnek kell napi 24 órában megoldani a gondoskodást és méregdrága fejlesztést. Nincs pihenőidő, nincs szünnap és nincs fizetés. Igaz, a sérült gyerek jogán a GYES kihúzható a gyerek 10 éves koráig. Hurrá! 10 évig az egyik szülő 24 órában ápolhat, gondozhat 28.500 Ft-ért. Ezen felül a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után jár neki a magasabb összegű családi pótlék, ami 23.300 Ft. Tehát 621.600 forint körüli összeg áll szemben a kétmilliós kiadással, ami persze nem a gyermek fejlesztésére szól. Talán mellette maradt az élete párja, aki talán a minimálbérnél többet keres, és aki talán nem menekült fejvesztve a kilátástalan helyzetből.

Ő maga munkát nem vállalhat, hisz nincs kire bíznia a gyerekét. Ráadásul mindennap egyik fejlesztésről a másikra, orvostól orvosig járhatnak-kelhetnek.

Ha a szülő mégis munkára szánná a fejét, a törvény nagyon megengedő, hisz sérült gyerek esetén a GYES mellett korlátlan időben lehet munkát vállalni. Esetleg a döntéshozóknak nem 24 órából áll egy nap? Ha náluk máshogy jár az óra, akkor ők talán élhetnek ezzel a kiváltságos lehetőséggel. Másik alternatívaként a GYES helyett lehet ápolási díjat igényelni, ami 29.500 és 38.350 Ft közötti összeg az állapottól függően. Summázva elmondhatjuk, hogy szánalmas és megalázóan kevés jó magyar forintból kellene fenntartani magát az egyik szülőnek, aki – státusz nélküli – „főállású” ápoló, és ugyanebből a forintból kellene fordítania a minden szempontból speciális igényű gyerekére, akinek az ellátása, fejlesztése, gondozása életfogytig tartó feladat és kötelezettség. Végső elkeseredés esetére pedig ott vannak az isten háta mögötti, elfekvő intézetek és a halálig tartó mardosó lelkiismeret-furdalás.

Hátat fordítottunk

Valaha a szüleink és a tanáraink azt sulykolták a fejünkbe, hogy „magadnak tanulsz, fiam”, vagy „amit megtanulsz, azt senki sem veheti el tőled!” Ha ez igaz ránk, akkor ez még hatványozottabban igaz sérült társainkra.

Az ő fejlődésük és fejlesztésük azonban a családjuk felelőssége.

Egyedül, állami támogatás nélkül vívják szélmalomharcukat minden egyes mozdulatért, minden kimondott szóért, vagy csak egy pillantásért. Nem tudva, hogy a javulás csak ideiglenes, vagy hosszú távú. Magyarországon több mint 450 ezer fogyatékos ember él, közülük 12 ezren súlyosan, halmozottan fogyatékosak, akikből négyezren kiskorúak. Vitathatatlan tény, hogy mindenkinek elidegeníthetetlen joga van az emberhez méltó életre. Ehhez azonban a kiszolgáltatott, magatehetetlen társaink mellé oda kellene ülni, a szemükbe nézni, csöndben figyelni rájuk, majd a tenyerünkön felemelni őket, hogy ők is elérjék a napot. Ez pedig roppant fárasztó és együttérzést igénylő cselekedet. Mi Emberek, mi, a Társadalom, és mi, a „közülünk” megválasztott politikusok inkább hátat fordítottunk. 

A cikk forrása


A cikkben felsorol kiadásokhoz és bevételekhez tartozó pontos összegek

A fejlesztéséhez 621-739 ezer forint közötti támogatást ad az állam. Magyarországon 12 ezer súlyosan, halmozottan fogyatékos ember él, négyezren kiskorúak.   

KIADÁSOK

Egy család példája, mely éves szinten közel 2 millió forintot fordít gyermeke fejlesztésére: 

 • heti öt napon keresztül napi 2 órás torna és értelmi fejlesztés. Tunyogi-féle játékterápia. Egyrészt csoportos foglalkozásokon keresztül, dramatikus keretek között folyik az érzékszervi fejlesztés, tanulási készségfejlesztés, szocializáció, másrészt komplex mozgásszervi fejlesztés is történik egyéni és csoportos formában. A foglalkozások a szülők aktív közreműködésével valósul meg. 100.000 Ft
   
 • heti 1 órás DSGM, mely az idegrendszer direkt stimulálásával, izomletapadások oldásával, kóros tartások megszüntetésével igyekszik a helyes mozgást beindítani. 220.000 Ft
   
 • heti 2 órás Mozgás Tréning a Borsóházban, ahol pfaffenrot „a bőr alatti szövetek ingerlése, az akupresszúra, fej-, kéz-, láb-reflexmasszázs, a kiropraktika és az oszteopátia elemeit használja” és aktív torna, mely a különböző mozgásterápiás technikákat alkalmazza. 192.000 Ft 
   
 • 3 napos intenzív terápiás tréning, melynek során a kóros reflexek leépítése, a helyes mozgásminták kialakítása a motiváció felfedezése és felkeltése egyéni és csoportos formában, évi kétszer. 120.000 Ft
   
 • kúraszerű terápiák. Craniosacralis terápia, „amely a koponyacsontok mikromozgásainak korrigálásán alapuló mikromanipuláció, melyen keresztül hatás gyakorolható a test egyéb részeire; akupunktúra, NES terápia, ami egy „kvantumfizikai alapokon nyugvó információs gyógyítás, terápiás rendszer”. Szelíd gyógymódként a szervezet öngyógyító folyamatát indítja be. 250.000 Ft
   
 • Soproni rTMS 2 havonta 1 héten át tartó mágnes terápia, „mely nagy térerejű változó elektromágneses tér áramot indukál az idegrendszerben, így a koponyán kívülről ingerelhetők az agykéreg különböző területei és pályakapcsolatai”. A mágnes terápiát intenzív gyógytorna egészíti ki. 720.000 Ft (szállással együtt).
   
 • negyedévente lengyel therasuit terápia 1 héten át, napi 2 órás intenzív egyéni mozgásterápia számos rehabilitációs módszer alkalmazásával (TheraSuit, PNF, Bobath, Manuális Terápia, Kinesiotaping, Thera Band,stb therasuit kezeslábasban, ami „egy lágy, a test helyzetének belső érzékelését támogató dinamikus segédeszköz, melynek az egyes részeit speciális csatlakozók kötik össze”. 400.000 Ft

BEVÉTELEK

 • A GYES havi 28.500, az emelt családi pótlék havi 23.300, az ápolási pedig a gyes helyett havi 29.500-38.350 Ft.  A gyes + emelt családi pótlék évente 621.600
   
 • Az ápolási díj + emelt családi pótlék évente 633.600-739.800

 

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X
Kismackó: A sztárcsatár + Rúgd be, Pepe! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Kismackó: A sztárcsatár + Rúgd be, Pepe! - Teakiadó