Különleges helyzetekFelvételiÉrettségi

Új közoktatási törvény készül

Megszűnik-e az előrehozott érettségi?

Megkezdődtek a tavaszi érettségi vizsgák. Több mint 92 ezer diák teszi próbára magát legalább egy tantárgyból. Most még előrehozott érettségire is van lehetőség. Ám ha az oktatási tárca elképzeléseit megszavazzák, akkor ez a vizsgatípus 2013-tól megszűnik. Az Országos Diákparlament zánkai ülésén tiltakozott a terv ellen.

Április első hétvégéjén került sor az Országos Diákparlament ülésére Zánkán, amelyen több mint 350 küldött vett részt. Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár asszony megnyitója után a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Munkatársai tájékoztatták a diákokat a közoktatásban és a felsőoktatásban várható változásokról.

A diákok felkészült szekcióvezetők moderálásával vitatták meg az iskoláikból, kollégiumukból hozott témákat és az előző nap megismert oktatáspolitikai elképzeléseket. Szó volt a diákjogokról, a diákönkormányzatok jogairól, az iskolai konfliktusokról, a tanulmányi követelményekről. A problémák felvetése mellett arra is jutott idő, hogy a szekciótagok elmondják azokat a megoldásokat, amelyeket saját intézményükben sikeresen alkalmaznak.

A vitára bocsátott kérdések között szerepelt az előrehozott érettségi eltörlése is. Mint ismeretes, az új közoktatási törvény tervezetében nem szerepel ez a 2005-ben bevezetett vizsgatípus, sőt a koncepció hangsúlyozza, hogy „az érettségi vizsgára jelentkezés feltétele a középiskolai végbizonyítvány megszerzése".

Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár még decemberben nyilatkozott erről: „nem szeretnénk, ha a diákok előrehozott érettségi vizsgákat tennének. Ennek számtalan oka van, a megszervezhetetlenségtől kezdve egész odáig, hogy az érettséginek szimbolikus szerepe is van, tizennyolc éves korban lezár egy fontos időszakot”. (Az interjú teljes szövegét itt olvashatják.)

Több tízezer diák jár rosszul, ha a közoktatási törvény érettségit érintő fejezete a jelenlegi formájában kerül jövő tavasszal a parlament elé. Az előrehozott érettségi ugyanis gyorsan népszerűvé vált, évről évre nőtt a jelentkezők száma.

Mire jó?

Az előrehozott érettségiről bővebb információkat itt olvashatnak.

Már a bevezetés évében 14 ezren döntöttek úgy, hogy egyes tantárgyakból tizennyolc éves koruk előtt adnak számot tudásról, 2006-ban már több mint 25 ezren, 2008-ban pedig 46 ezren. Idén tavasszal minden eddigi csúcsot megdöntött a jelentkezők száma, több mint 53 ezer kilencedik, tizedik és tizenegyedik évfolyamos diák vizsgázott le legalább egy tantárgyból.

Az érettségire vonatkozó szabályok leghamarabb 2013-ban léphetnek érvénybe, vagyis még két tavaszi és két őszi vizsgaalkalmat használhatnak ki a diákok – ha az oktatási tárca ragaszkodik az elképzeléséhez.

Az Országos Diákparlament képviselői az előrehozott érettségi eltörlését szinte egyhangúlag ellenezték. A legfőbb érvük az volt, hogy sokkal nehezebb levizsgázni úgy egy tárgyból, hogy az érettségit megelőző egy-két évben már nem tanulják.

Zánkán a legnagyobb vitát szintén egy érettségivel kapcsolatos felvetés váltotta ki. A jelenlegi tervek szerint kötelezővé tennék minden diák számára, hogy legalább egy természettudományos tárgyból érettségi vizsgát tegyen. Ezt a küldöttek közül mindössze 56-an támogatták, a többség tiltakozott ellene.

Az Országos Diákparlament munkája összegzéseként egy 22 pontból álló Ajánlást fogalmazott meg, amelyet eljuttattak az oktatásért felelős államtitkárságnak. Ebben szerepel az előrehozott érettségi megtartásának és a kötelező természettudományos érettségi elvetésének indítványozása.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó