Különleges helyzetekFejlődési rendellenességekAutista

„Autista kisfiam annyira kitisztult, hogy ma egy tehetséggondozó csoport tagja” – Egy anyuka írta meg sikertörténetüket! Szakembert kérdeztünk

Egy autista kisfiú édesanyja írta meg részletesen, hogy miként erősödtek fel négyéves kisfiánál az autisztikus tünetek, váltak mindennapossá a dührohamok, és tűntek el sorra az addigi jó képességei. Aztán az édesanya nagy döntésre szánta el magát... A sikertörténetükről szakembert is megkérdeztünk. (A kezdőfotó csak illusztráció).

„Egy éve a fiam a saját kis világába fordult. Pici kora óta tudom, hogy autista, de azt is, hogy nagyon okos gyerek. A négyéves védőnői státuszán - a közel 40 perces székdobálós dührohama után - döntöttem úgy, hogy segítséget kérek, mert ez nem az én kisfiam.
 

„A dührohamok felőröltek, és fiam már csak 6-féle ételt fogadott el”


Négy éves korára már napi szintűek lettek a dührohamok, a korábbi jó képességei szinte eltűntek, például 2,5 évesen még teljes részletekkel rajzolt űrhajót, ábrázolt embert, 4 évesen pedig már csak fekete köröket firkált egymásra. A dührohamok felőröltek. Még nagyobb gond volt az, hogy már szinte semmilyen ételt nem fogadott el, 6 különböző ételre korlátozódott az étrendje. Éreztem, hogy gondok lehetnek az emésztésével, és mivel a kisebbik fiamon is komoly jelei mutatkoztak az ételallergiának, úgy döntöttem, nekivágunk egy átfogó orvosi kivizsgálásnak.

A teszt eredményei után orvosom javaslatára elkezdtem bevezetni a speciális étrendet mind a kettő gyereknél, megismerkedtem a funkcionális táplálkozás részleteivel, felismertem a bélflóra szerepét az idegrendszer működésében, a kettő kapcsolatát.
2017 februárjában kaptuk meg az autizmus diagnózist azzal a megjegyzéssel, hogy ahhoz képest, amit pár hónappal ezelőtti állapotról mesélek, ez a kisfiú egészen jól működik.  Ekkor találtam rá a Soha többé autizmus! FB csoportra, ahol még többet tanultam.


„A fiam annyira kitisztult, hogy tehetséggondozó csoportba került”


Tavaszra a diétát szigorúan betartva minden emésztőrendszeri probléma megszűnt, a felső légúti betegségek, a fülgyulladások eltűntek. A nagyobbik gyerekemnél minden autisztikus és szenzoros tünet enyhült (gyakori volt korábban a fejverés a falba, lábujjhegyezés, nem hallgatott a nevére, visított, ha hozzáértek), a kicsinél pedig el is maradtak ezek a tünetek.

Egy idő után gasztroenterológus szakorvos javaslatára visszaterhelésbe kezdtünk. Minden autisztikus tünet visszajött, dührohamokról és veszekedésről szólt az életünk. Én összeomlottam. Megint. Ahogy visszavezettem újra a speciális étrendet, ismét visszatértek az én kiegyensúlyozott gyerekeim is. A diéta kezdetéhez képest őszre már körülbelül 30 féle ételt fogadott el a nagyobbik fiam.

Emellett a fiam annyira kitisztult, hogy alig 5 éves létére tehetséggondozó csoportba került, olyan IQ tesztet sikerült felvenniük vele, hogy bizonyos területeken majdnem kiüti a mérőt. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy 1 éve el sem tudták volna végeztetni vele a feladatokat, most pedig a magasan funkcionáló autista papírjainkat eltehetjük a fiókba.

Ma is vannak még dührohamok, kiborulások, de már nem mindennaposak, és nem égetik ki a lelkemet. Ma is akaratos. Tartani kell a napirendet. Használunk napirendkártyákat. Közel egy év leforgása alatt nem „gyógyult” meg a fiam az autizmusból, viszont meggyógyult az emésztőrendszeri betegségeiből, amiből az autisztikus tünetei eredetek, ezáltal csökkent a szorongása, rendeződött az alvása, amitől sokkal kiegyensúlyozottabb lett.  Az étrendet tartani fogjuk, ameddig csak képes vagyok befolyásolni, hogy mit egyen, együnk.

Azon dolgozom nap mint nap, hogy minél több ember ismerje meg a szenzoros tüneteket, és kapjon szuper kezelést. Köszönöm, hogy ezt leírhattam, és elolvastad.”

Mariannék esete a Soha többé autizmus! Facebook csoportban nem egyedi, számos sikertörténetről számolnak be itt a szülők, mesélik el egymásnak, hogy a tejmentes, gluténmentes diéta hatására mennyire változtak előnyükre a magatartászavaros vagy autista gyerekeik.
 

Gyógyítás funkcionális táplálkozással - nemcsak autizmus, hanem enyhébb idegrendszeri tünetek esetén is
 

Mariannék esetéről, és a sikerük okairól Kertész Nikoletta Zita funkcionális táplálkozási tanácsadót, a Soha többé autizmus! csoport alapítóját, érintett édesanyát kérdeztük.

- Örömmel hallok olyan sikertörténeteket, amelyek esetén a szülők a csoportom révén elindított irányvonaltól függetlenül találtak rá a tejmentes, gluténmentes, cukormentes alapokon nyugvó kombinált étrendre.
Mariann a csoportba történő csatlakozás után tökéletesíteni tudta nagyobbik fia számára az étrendet is, és fontos, hogy kisebbik fia esetén megelőzte az autisztikus tünetekbe való „bedőlést” – mondja Kertész Nikoletta Zita.


Kertész Nikoletta Zita előadása Pécsett 2017. november 17-én a Harmonikus Fejlődését Alapítvány meghívására

- A Soha többé autizmus! csoport komplex funkcionális terápiarendszere nemcsak autizmus, hanem ennél jóval enyhébb idegrendszeri tünetek esetén is elképesztően hatékony. Több figyelemzavaros-hiperaktív gyermek hetek alatt lenyugodott. Pár gyermek esetén az epilepsziás rohamok is mérséklődtek. Sőt, bőrproblémák, mint az ekcéma is megszüntethető vele, de a kisgyerekeknél gyakori felső légúti megbetegedések száma is teljesen lecsökkenthető – teszi hozzá.

- A terápiarendszerben foglalt életmód - amelynek a funkcionális étrend, valamint a kiválóan összeállított összetételű táplálék kiegészítők és a szervezet tehermentesítése képezi az alapját – a fentieken túl bárki számára előnyökkel járó választás, különösen várandósságra való felkészülés esetén, várandósság alatt, valamint a szoptatás időszakában. Innen pedig a hozzátáplálástól folytatva egy életen át.

Szerencsére a világ minden szegletében egyre több fórumon, konferencián kerül előtérbe a funkcionális táplálkozással történő gyógyítás. A legismertebb autoimmun területeken, mint pajzsmirigybetegségek, 2-es típusú cukorbetegség, szklerózis multiplex is nagy eredmények érhetők el, tehát nemcsak autizmus esetén. Sőt a sporttáplálkozásba is kezd már alkalmazottá válni – mondja a szakember.

Szakértő: Kertész Nikoletta Zita, kertesznikoletta.eu, sohatobbeautizmus.hu
A cikkben szereplő Hornyák Mariann érintett édesanya, a Kék Erdő Alapítvány alapítója és szakmai vezetője. Kapcsolatfelvétel vele a Soha többé autizmus! Facebook csoportban lehetséges.

Fotó: Pixabay

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!