Különleges helyzetekFejlődési rendellenességekAutista

Miért kerülik az autisták a szemkontaktust?

Ha van az ismerőseink között autista, valószínűleg már feltűnt, hogy kerülik a szemkontaktust. Egy friss kutatás most is azt megmutatja, miért.

Miért kerülik az autisták a szemkontaktust?

„A közhiedelemmel ellentétben az autisták nem azért nem néznek általában a szemünkbe, mert hiányzik belőlük az érdeklődés és az empátia. Egyszerűen arról van szó, hogy kellemetlen számukra az intenzív agyra gyakorolt hatás, amely a szemkontaktusból fakad” – mondja a kutatást vezető Dr. Nouchine Hadjikhani, a Massachusetts General Hospital munkatársa.

Míg többségünk a szemkontaktus hiányát a közönnyel köti össze, az autizmussal küzdők közül sokan arról számolnak be, hogy a szemkontaktus kényelmetlen számukra, illetve szorongani kezdenek hatására.

A probléma forrása az, hogy a szemkontaktus hatására agyunk szubkortikális rendszere aktiválódik, és ez az autisták számára túlzottan is erős inger. Ez az az agyterület egyébként, amely a csecsemőket arra ösztönzi, hogy az emberi arcok felkeltsék figyelmüket

A kutatás során a szakemberek azt vizsgálták, hogyan reagálnak az autisták, ha olyan fotókat nézegettek, amelyeket szabadon dönthettek arról, az arc melyik részét figyelik, illetve amikor kénytelenek voltak csak a szemre fókuszálni – ez alapján vonták le következtetéseiket.

Az anyag a Scientific Reports című szaklap friss számában került publikálásra

 
Címkék: autista

Kölöknet hozzászólás

aláírás