Különleges helyzetekFelvételiFelsőoktatás

Felsőoktatási és érettségi jelentkezés - március 1.

Március 1-je, péntek a jelentkezési határidő a májusi középiskolai érettségi vizsgára valamint a 2013. szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre is.

Idén rendhagyó dátum érvényes a felsőoktatási intézményekbe való jelentkezésre, valamint az érettségi jelentkezésre. A jelentkezés időpontja két héttel későbbre, azaz február 15-éről március elsejére módosult. (Már múlt évben is rendhagyó volt, az előző évtizedekben megszokotthoz képest - tavaly február 24-e volt a határidő.)

Érettségi:

A jelentkezési határidő a május-júniusi vizsgaidőszak esetén – 2013-­ban – március 1­-je  A jelentkezési határidő elmulasztása esetén a vizsgát szervező intézménybe igazolási kérelmet lehet benyújtani a jelentkezési határidő utolsó napjától számított nyolc napon belül). Az igazolási kérelem benyújtásának határideje jogvesztő. A kérelem elfogadásáról a vizsgát szervező intézmény dönt.

Az érettségihez szükséges dokumentumokat a tanuló középiskolája biztosítja, amennyiben a diák rendelkezik még jogviszonnyal

Ha utólagos érettségi vizsgát kíván tenni, akkor a jelentkezési lapot önállóan kell benyújtani egy tetszőlegesen válaszott intézménybe. A jelentkezési lap megtalálható a felvi.hu oldalon.

Ha az érettségi bizonyítvány megszerzése vagy a tanulói jogviszony megszűnése után az érettségi vizsgáért, továbbá az adott vizsgatárgyból a tanulói jogviszony fennállása alatt második vagy további javító- és pótló vizsgáért vizsgadíjat kell fizetni. Ez az összeg középszintű érettségi esetében 15000 Forint, emelt szinten 25000 Forint a hatályos rendeletek szerint.

Felsőoktatás:

Február 1-jén megkezdődött a jelentkezés a felsőoktatási intézményekbe. A felvételizőknek egy hónap áll rendelkezésükre, hogy beadják jelentkezésüket a 2013. szeptemberben induló alap-, mester- és osztatlan mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre. A határidő tehát itt is március 1-je.

A felsőoktatási jelentkezés külön jelentkezési lapokkal történik, nem egyenértékű az érettségire jelentkezéssel.

A jelentkezés elektronikusan (www.felvi.hu – e-felvételi) és postai úton (Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190.) is történhet. A jelentkezés során mindenképpen szükséges jelölni a választott szak finanszírozási formáját, amely az ösztöndíjas képzés esetében ’A’, részösztöndíjas illetve önköltséges képzések esetében ’K’ betű feltüntetésével történik.

A felvételi eljárás alapdíja 9 000 Ft, amelyért összesen három jelentkezési helyet lehet megjelölni. Ezen felül további két hely megjelölésére van lehetőség, amiért egyenként 2 000 Ft kiegészítő díjat kell fizetni a jelentkezéskor.

A sikeres felvételi után az állami és a részösztöndíjas képzésben csak az a hallgató vehet részt, aki aláírja és vállalja a hallgatói szerződés által megfogalmazott kötelezettségeket.

A szükséges jelentkezési lapokról és azok kitoltéséről ezen az oldalon szerezhetnek bővebb információt.

Forrás: oktatas.hu, felvi.hu, kir.hu, MTI

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás