Különleges helyzetekFelvételi

Tippek és trükkök, nemcsak felvételizőknek

Tíz jótanács vizsgázóknak

Január végén sok negyedikes, hatodikos és nyolcadikos kisdiák szembesül élete első, ám messze nem utolsó vizsgahelyzetével. A vizsgastressz önmagában is éppen elég megterhelő, épp ezért fontos, hogy néhány apró trükkel könnyítsünk a helyzeten.

1. A szorongás legjobb megelőzése a felkészülés
A vizsgákra bizony készülni kell. Vagy gyakorolni, vagy tanulni, de felkészületlenül nem érdemes elmenni, még a készségszintet mérő felvételi beszélgetésekre sem. Ha zenei tagozatra készülünk, érdemes feleleveníteni a dalokat, és többet énekelni. Ha központi felvételiről van szó, fontos néhány tesztet megcsinálni. Legyen meg a felkészülés stabil helye és ideje az életünkben, de ne üldözzük vele egyfolytában a gyereket. Ne nyomja rá a vizsga a hétköznapokra a bélyegét!

2. Ne féljünk a stresszhelyzettől!
A vizsgadrukknak fontos szerepe van abban, hogy az energiáinkat összpontosítsuk. Tehát a túl nyugodt állapot ugyanúgy veszélyes lehet, ahogy a felesleges rossz stressz is. A gyereket érdekelje a vizsga, akarjon megfelelni, és ne féljen ezért erőfeszítéseket tenni. A rossz stressz mögött nagyon gyakran a nem megfelelő felkészülés áll, a túlzott nyugalom mögött pedig az érdektelenség.

3. Fontos a formaidőzítés!
Akárcsak a sportban, itt is fontos, hogy a gyerek éppen a vizsga idejére kerüljön csúcsformába. Ehhez időben el kell kezdeni, és időben abba kell hagyni a felkészülést (az utolsó este megiratott harminchárom teszt nem nevezhető formaidőzítésnek). Minél kisebb a gyerek, annál játékosabb formában készüljünk (dalok, versek tanulása, logikai tesztek megoldása), de a nagyobbaknál nem baj, ha tudatosodik benne a vizsga tétje.

4. Próbáljuk ki a vizsgahelyzetet!
Nemcsak a vizsga anyagát érdemes gyakorolni, de magát a vizsgaszituációt is érdemes kipróbálni. Ha nyilvános fellépésről vagy szóbeli feleletről van szó, a család, barátok segíthetnek a meghallgatásban. Írásbeli előtt pedig érdemes egyszer-kétszer stopperórával végigmenni a mintafeladatokon, korábbi teszteken. A sikeres írásbeli vizsgák egyik alapfeltétele a jó időbeosztás. A feladatlapot először végig kell olvasni, hogy lássuk, melyik feladattól mit várhatunk. A kidolgozás után pedig kell maradni öt percnek a válaszok nyugodt átolvasására, az esetleges hibák javítására. Nagyon sokan buknak el azon, hogy rosszul kezelik az időt, ide-oda kapkodnak, vagy épp túl sokat szöszmötölve egy feladattal, kicsúsznak az időből.

5. Érdemes minden kérdésre válaszolni!
Az írásbeli vizsgán nem kifizetődő megválaszolatlanul hagyni kérdéseket. Hiszen egy tesztben, négy válaszlehetőség esetén, blöffölve is 25% eséllyel jól válaszolunk, míg az üresen hagyott kérdés biztosan nulla pontot ér. A kompetenciamérések értékelői megfigyelték, hogy a szakiskolások  eredménye gyakran azért olyan rossz, mert egyáltalán nem válaszolnak. (Figyelem, bár ritkaság, de előfordul olyan teszt, ami pontlevonással bünteti a rossz válaszokat,  ilyen például a Zrínyi Ilona matematikaverseny tesztje. Azonban a felvételi- és a kompetenciamérés teszteken valóban érdemesebb akár blöffölve is válaszolni, mint kérdést kihagyni.)

6. A "megjelenésre" is készülni kell!
A fellépésekre és vizsgákra, mégha írásbeli is, lehetőleg ünnepi, vagy a hétköznapinál egy fokkal „szebb” ruhában menjünk. (Egyrészt tiszteljük meg az alkalmat, másrészt gondolkozzunk előre, hátha negatív benyomást kelt a gyerek és így fognak emlékezni rá.) Készüljünk fel azonban, hogy ezt nem minden kamasznál könnyű elérni. Idejében vegyük elő a kiszemelt ruhákat, nézzük meg, jó-e még a gyerekre, és egyáltalán: hajlandó-e felvenni a szekrény aljából előbányászott kőkori leleteket? Állítsuk össze (ha úgy áll a helyzet, most vásároljuk meg hosszabb távra) a kényelmesen elegáns darabokat, amik még sokszor fognak jó szolgálatot tenni! Gondoljunk a részletekre is: az öltözethez illő kényelmes cipő és kényelmes fehérnemű elengedhetetlen tartozék; a szoros cipő vagy melltartó pokollá teheti az életet, és főleg a vizsgát, bármilyen csinos kép néz is vissza a tükörből.

7. A vizsga előtti nap sok minden eldől!
A vizsga előtti nap már teljen nyugodtan, ne idegesítsük a gyereket feleslegesen, és küldjük időben az ágyba (ehhez nem árt, ha napközben kifárad a kedvenc aktivitásától). Nagyon fontos, hogy kipihenje magát. Ha a vizsga délutánra esik, délelőtt egy érdekes, ám nem fárasztó programmal kössük le a gyereket (szórakoztató mozi, állatkert, kiállítás, látogatás barátoknál, stb.), ne hagyjuk, hogy otthon izguljon!

8.  Ügyeljünk a logisztikára!
Fontos, hogy a vizsga napja minél nyugodtabban teljen. Keljünk fel, és a gyerek is keljen fel  időben, hogy ne kelljen rohanni. Előző nap ellenőrizzük, hogy minden megvan-e (toll, ceruza, öltözet, papírzsebkendő, kabalafigura, stb.). Már az este győződjünk meg arról, hogy a szükséges iratok (személyi, diákigazolvány) kéznél vannak. Kamaszlányoknál kérdezzünk rá, hogy szükséges-e, van-e nála intim betét. Ellenőrizzük az útvonalat, nézzük meg a menetrendet, készítsük fel az autót, stb.

9. A léleknek kell az etetés...
Ma már a vizsgákon is lehet enni-inni, és mindenki szeret is élni ezzel a lehetőséggel. A vizsga alatt elfogyasztott csokinak, nasinak jóval kevésbé élettani, mint jutalmazó szerepe van. Épp ezért, fizikailag majdnem mindegy, mit eszik a gyerek, vagyis bátran adhatjuk neki a kedvencét, ha az könnyen emészthető, nem ragad és nem morzsáz, vagyis praktikusan nem zavarja meg a munkában (azért a biztonság kedvéért csomagoljunk szalvétát is). A felvételire mindenképpen lecsavarható tetejű innivalót adjunk, akkor is, ha a gyerek máskor ragaszkodik a dobozoshoz. Más se hiányzik, mint hogy az ölébe öntse az innivalót, és ragacsos lében ülve kelljen megoldania élete legkomolyabb feladatát.

10. Eresszük ki a gőzt!
A vizsgastressz nemcsak a gyereket, a szülőt is megterheli. Épp ezért, ha lement a vizsga, bárhogyan is sikerült, eresszük ki a gőzt. Ez általában a gyerekeknek jobban megy, de a szülőkre is kötelező.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás