Különleges helyzetekFelvételiKözépiskola

Amit a középiskolákról tudni érdemes

Útmutató továbbtanulóknak

A közelgő jelentkezési határidőre tekintettel csokorba gyűjtöttük középiskolai továbbtanulással kapcsolatos cikkeinket. Érdemes vissza-visszatérni erre az oldalra, hiszen cikksorozatunk folyamatosan bővül.

Változik a középiskolai felvételi

Közoktatásunk folyamatosan változó világában képtelenség „rutinos” szülővé válni. Az érettségi rendszer és a beiskolázási szabályok után ezúttal a középiskolai felvételik szabályozása változik. A hat- és nyolcosztályos gimnáziumokban megszűnik a szóbeli felvételi, változnak a nyolcadikosokra váró írásbelik, és önálló felvételi eljárással megjelenik a színen a tehetséggondozó középiskola.

Adatlapok, határidők

Közeleg a középiskolába való jelentkezés február 20-i határideje. Bár a folyamatot hivatalból menedzselik az általános iskolák, nem árt, ha szülőként magunk is kiigazodunk a különféle adatlapok és határidők között...

A felvételi eljárás fontos dátumai

A középiskolák október végéig elkészítették a jövő tanévben indítandó tagozataik jegyzékét, és a bekerüléshez szükséges felvételi eljárásukat. Ezzel a nyolcadikos, illetve a középiskolába pályázó negyedikes és hatodikos diákok számára megkezdődött a beiskolázás folyamata. Nézzük, milyen dátumokra kell figyelni!

Információk továbbtanuláshoz a weben

Novembertől, miután a középiskolák közzétették azt, hogy milyen programú osztályokat indítanak, s a bekerülést milyen felvételi eljáráshoz kötik, a szülők részéről megindulhat a megfelelő középiskola kiválasztása, majd a felvételire való jelentkezés. Mivel az eljárás meglehetősen bonyolult, fontos tudni, hol találjuk meg a szükséges információkat.

A gimnáziumi programok kínálata

A gimnázium olyan középiskola, melynek elvégzése általános műveltséget ad és felsőbb tanulmányokra készít elő. Az itt szerezhető érettségi bizonyítvány sokkal jobb belépő a továbbtanuláshoz, mint a munkaerőpiacra, így a tanulás valamilyen formája az érettségi után szinte megkerülhetetlen. A gimnáziumba lépéskor még legalább 7 év tanulásra kell készülni; vagyis ez a képzési forma azoknak megfelelő, akik mindenképpen továbbtanulást terveznek.

Szakközépiskola, gimnázium, szakiskola

Százhúszezernél is több nyolcadikos tanul ma valamelyik magyarországi iskolában. Többségük szüleivel együtt döntés előtt áll: választania kell egy másik iskolát, ahol jövőre kilencedikesként tanul majd. Ennek a döntésnek még akkor is nagy a tétje, ha a gyermek jövőbeni életpályáját ma már a középiskola sokkal kevésbé korlátozza, mint néhány évtizeddel ezelőtt.

Tehetséggondozó középiskola

A tanév kezdetén beszámoltunk már a Kölökneten arról, hogy változik a középiskolai felvételi. Az eljárásrend átalakításán túl, a már eddig is nagyon változatos iskolarendszerben önálló felvételi eljárással megjelenik az úgynevezett tehetséggondozó középiskola. Ezúttal azt járjuk körül, hogy pontosan mit is takar ez az elnevezés.

Szakmatanulás: a szakiskolák

Manapság egyre gyakrabban hallani, és mindannyian szembesülünk is vele, hogy az otthonunkban adódó munkák elvégzéséhez jó szakembert találni nem könnyű feladat. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy sokan szakmunkás végzettséggel munka nélkül vannak, sőt a pályakezdő munkanélküliek körében is a szakiskolából kikerülők aránya a legnagyobb. Vajon miért e furcsa kettősség, és ha mindkét megfigyelés valós, akkor kinek és miért éri meg mégis szakiskolában továbbtanulni nyolcadik után?

Középiskola-választás, pályaválasztás

Közeledik a középiskolába történő jelentkezés határideje, így előbb-utóbb minden nyolcadikos diák családjában felvetődik a kérdés: Hogyan tovább? A jó iskolaválasztás hosszú időre befolyásolhatja a gyermek, s így közvetve a szülők életét is. A középiskola hatással van a későbbi munkaerőpiaci helyzetre és életpályára; bár lehetséges a korrekció, a döntés mindenképpen jelentős állomás az életút alakításában.

Sajátos nevelési igényű tanulók a középiskolában

Az utóbbi néhány évben jelentősen megemelkedett az integrált oktatásban részt vevő, sajátos nevelési igényű gyerekek aránya. Azonban az egyes iskolákban meglehetősen eltérő a befogadási készség, nem könnyítve meg az SNI gyermekek szüleinek dolgát, akik tanácstalanul böngészik a felvételi tájékoztatókat, vajon melyik iskola lesz az, amely biztosítja gyermekük számára a neki megfelelő körülményeket.

Mi is az a gimnázium?

Az egyik középiskolatípusunk megnevezésére szolgáló gimnázium szó görög eredetű. Az ezzel a névvel illetett intézményünk történetében ott tükröződik az európai iskoláztatás több ezer éves története...

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X