Különleges helyzetekFelvételiKözépiskola

Új felvételi eljárás!

Változik a középiskolai felvételi

Közoktatásunk folyamatosan változó világában képtelenség „rutinos” szülővé válni. Az érettségi rendszer és a beiskolázási szabályok után ezúttal a középiskolai felvételik szabályozása változik. A hat- és nyolcosztályos gimnáziumokban megszűnik a szóbeli felvételi, változnak a nyolcadikosokra váró írásbelik, és önálló felvételi eljárással megjelenik a színen a tehetséggondozó középiskola.

:

Már elérhetőek a javítókulcsok!

Itt olvashatja a javítókulcsokról és a vizsgák értékeléséről szóló legfrissebb információinkat.


A minisztérium közlése szerint az új szabályozás célja, hogy a diákok számára valamennyi belépési ponton (ötödik, hetedik illetve kilencedik osztályba jelentkezve) kisebb teherrel folyhasson a felvételi eljárás.

Megszűnik a nyolc- és hatosztályos szóbeli!

Az iskolák korábban szóbeli meghallgatással egészíthették ki a központi (kompetenciamérő) felvételi vizsgát, s ezek eredményét az általános iskolából „hozott pontokkal” kiegészítve alakíthatták ki felvételi sorrendjüket. Ettől az évtől ezek közül az eszközök közül el kell tekinteniük a szóbeli meghallgatástól. Marad tehát a központi írásbeli és a hozott pontok számítása.

Központi írásbelit csak a „népszerűbb” középiskolák szervezhetnek; a rendelet szerint azok, ahová ( a szóban forgó képzési formára) az előző három év átlagában a jelentkezők létszáma legalább másfélszerese volt a felvehetők létszámának. Azok az iskolák, amelyek nem szervezhetnek központi írásbeli vizsgát, csak a jelentkezők általános iskolai eredményei alapján rangsorolhatnak.

Egységesítik a kilencedikesek írásbelijét

:

Adatlapok, határidők

Közeleg a középiskolába való jelentkezés február 20-i határideje. Bár a folyamatot hivatalból menedzselik az általános iskolák, nem árt, ha szülőként magunk is kiigazodunk a különféle adatlapok és határidők között. Bővebben...

A kilencedik osztályba jelentkezők vizsgaterhei is enyhülnek. Megszűnik az iskolák helyi, egyedi írásbeli lebonyolítására való jogosultsága. Tehát egyféle írásbeli vizsga lesz: a központi írásbeli. Míg korábban csak a magas túljelentkezéssel bíró iskolák írathatták az egységes központi feladatokat, mostantól minden iskola ezt és csak ezt az írásbeli vizsgát alkalmazhatja; tehát senki nem rendezhet „házi” írásbelit.

A felvételi rangsor a kilencedikbe jelentkezőknél három elemből tevődhet össze: központi írásbeli (ha az iskola tart ilyet), általános iskolából hozott pontok, szóbeli meghallgatás. Vagyis a kilencedikbe jelentkezők szóbeli meghallgatásának lehetősége, az alacsonyabb évfolyamokkal ellentétben, megmaradt. A három komponenst a következőképpen kombinálhatják az iskolák: vagy kizárólag az általános iskolai eredmények alapján döntenek, vagy a "hozott pontok" és az írásbeli alapján, vagy pedig a "hozott pontok", az írásbeli és a szóbeli alapján.

Központilag kiadott egységes, kompetenciaalapú feladatlapok

A feladatlapok két kompetencia-területre – magyar nyelv és matematika – készülnek, a különböző iskolafokok számára. Ahogyan eddig, most is külön feladatlap készül a nyolc- hat- és négyosztályos képzésre jelentkezőknek, valamint új elemként megjelenik az úgynevezett tehetséggondozó középiskola kilencedik évfolyamára jelentkezők tesztlapja is, ami különbözik a „sima középiskolába” jelentkező kilencedikesekétől.A központi írásbeli eredményét minden olyan középiskola köteles elfogadni, ahol előírták az írásbeli vizsgát, függetlenül attól, hogy a gyermek melyik iskolában írja meg a felvételit.

Tehetséggondozó középiskola

:

A felvételi eljárás időrendjéről, a fontos határidőkről és a vizsgák időpontjáról itt tájékozódhatnak...

Új lehetőséget jelent a felvételi kínálatban a tehetséggondozó középiskola. Ez az iskolatípus az idén jön létre olyan módon, hogy az iskolák szigorú feltételek alapján pályázhatnak erre a címre. A pályázatok elbírálása folyamatban van, így minden esély megvan arra, hogy az iskolakeresés őszi időszakában a programról és az érintett iskolákról is pontosabb információkhoz juthassanak az érdeklődők. A felvételi során azok az iskolák alkalmazhatják majd a tehetséggondozó középiskoláknak szóló tesztlapot, akik elnyerték ezt a címet. A központi felvételi időpontja is más napon lesz ezekbe az iskolákba, lásd erről oldalunkon Tanév rendje című interaktív naptárunkat.

Kérdések, kételyek

Felvetődik a kérdés: mit tesznek majd azok a hat- és nyolcosztályos (zömükben alapítványi és egyházi) középiskolák, melyek karakteres pedagógiai programjukhoz eddig személyes eszközökkel (beszélgetés, közös játék) is keresték a leginkább alkalmas gyerekeket. Mert pedagógia és pedagógia között ugyanúgy van különbség, ahogyan gyerek és gyerek között; s lehet, hogy az alaposabb válogatás célja nem a jelentkezők „lefölözése”, hanem hogy valóban mindenki megtalálja a legmegfelelőbb helyét.. Vagyis a válogatás, ha pedagógiai elvekkel találkozik, nem feltétlenül ördögtől való. A lehetőség megszüntetése, illetve kizárólag meghatározott kompetenciakörre való leszűkítése komoly csalódások forrása lehet pedagógusnak-gyereknek-családnak egyaránt.

Épp ezért: a nyolc- és hatosztályos középiskola kiválasztásánál szülőként kell nagyon körültekintőnek lennünk. Mert a felvételi eljárás során, „élesben” ismerkedni nem lesz lehetőség...

Azok számára pedig, akik kilencedik osztályba készülnek, a tehetséggondozó középiskolák megjelenése az igazi „sötét ló”. Hogy mit is tartalmaz majd a rájuk nézve kötelező pedagógiai rendszer, hogy milyen tanulásszervezéssel és milyen szolgáltatásokkal támogatják majd a tehetséggondozást, egyelőre nem tudni. Félő, hogy megint előbb kerül bevezetésre egy jobb sorsra érdemes program, mint amikorra sikerül a pedagógiai alapokat biztonságosan lerakni. Vagyis azoknak, akik ilyen intézménybe pályáznak, szintén azt javasoljuk, hogy alaposan tájékozódjanak...

Stresszmentes felvételit!

Gyermekünk számára valójában akkor lesz stresszmentes a felvételi, ha tudja, hogy mi történik vele. Az új szabályozásnak hála, az idősebb testvérekhez képest megúszhat néhány vizsgát, de ha kapkodunk vagy bizonytalanul hozzuk meg a döntéseinket, akár egyetlen vizsga is előidézheti az elkerülni kívánt feszültséget. Hogy ezt megelőzhessük, érdemes a felvételi rendszerről és a szóba jövő középiskolákról is jó előre minél több információt beszerezni.

:

Hasznos linkek

A választott iskola felvételi eljárásáról október 31-től tájékozódhatnak a Közoktatási Információs Iroda Tanügyigazgatási Szakportálján.

Az OKM által kiadott tájékoztató a felvételi eljárás változásairól itt olvasható.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
XKreatív tréningek gyerekeknek