Különleges helyzetek

Mától másképpen fogtok nézni arra a perselyre – születésnap a Ronald McDonald Házban

Ha nem is mindnyájan, de a többségünk legalább egyszer járt már a "bohócos" gyorsétteremlánc valamelyik hamburgerezőjében. A hálózat minden pultjánál mindig van egy kis plasztikpersely, amelybe az aprót dobhatja az, aki támogatni szeretné a Ronald McDonald Ház fenntartását. Talán egyszer, ha éltem a lehetőséggel, mostantól fogva azonban nem fogok tudni anélkül elmenni mellette, hogy ne jutna eszembe Dávid.

Dávid ma 12 éves. Amikor a szomszédos Romániában világrajött, azonnal szembesültek az orvosok és a szülők azzal, hogy valami baj van a kezével... Ráadásul mindkettővel... Egyes ujjai hiányoztak, mások csökevényesen fejlődtek ki: köznyelven dongakézzel született.  "Nem volt akkor még olyan fejlett az ultrahangos technika" – mesélte az édesanyja – nem mutatta ki, hogy baj van." A család akkor még Nagyszalontán élt, és dönteniük kellett, hogy 800 kilométerre hordják a kicsit Bukarestbe, vagy 400-ra Budapestre... Ez utóbbit választották, és ismerőseik tanácsára szállást kértek és kaptak az Apáthy utcai Ronald McDonald Házban.

Az első Ronald-ház

1974-ben Philadelphiában egy leukémiás kislány gyógyulása érdekében fogtak össze jószándékú magánszemélyek és szervezetek, köztük a helyi McDonald’s étterem. Egy elkötelezett gyermekorvos javaslatára megvásároltak és átalakítottak egy házat, hogy a hasonló helyzetben lévő családoknak a kórház közelében biztosítsanak szállást beteg gyermekük kezeléseinek idejére. Ez lett az első Ronald McDonald Ház. Kezdeményezésükből a McDonald’s nemzetközi étteremlánc támogatásával világméretű hálózat nőtt ki, amely ma már 62 országban, 350 Ronald Házban nap, mint nap közel 20 ezer beteg gyermeknek és családjaiknak nyújt segítséget.

Dávid élete 12 éve alatt eddig 20 altatásos műtéten esett át. Amikor speciális technikát alkalmazva egy nyújtószerkezettel látták el a kezeit, egy napig sírt, noha a család és a kezelőorvosai szándékuk szerint alaposan felkészítették a várható látványra és a hatásokra, vagyis a helyenként elviselhetetlen fájdalomra. Nem is szeretnénk belegondolni, hogy mit érezhetett volna ez a kisgyermek egyedül ebben a felnőttnek is komoly megpróbáltatást jelentő helyzetben.

Segítő házak Magyarországon

20 éve, 1994-ben alakult meg a Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány Magyar Tagozata. Az első hazai Ronald McDonald Ház, amely a világon a kétszázadik ilyen létesítmény volt, 15 éve, 1999-ben Budapesten nyílt meg, és ma 20 apartmannal áll a családok rendelkezésére. A második hazai Ronald McDonald Ház 10 éve, 2004-ben Miskolcon nyílt meg, 12 apartmannal. A két hazai Ronald Ház már több mint 7500 családnak segített a legnehezebb időszakban.  Az alapítvány a közeljövőben tervezi olyan speciális kórházi szobák kialakítását is, amelyek az egészségügyi intézményen belül teszik lehetővé, hogy a szülők folyamatosan beteg gyermekeik közelében lehessenek.


Az, ami az egyik családnak nem okoz problémát, a másikakat megoldhatatlannak tűnő feladat elé állítja. Aki mondjuk Budapesten él, vagy legalább is vannak ismerősei vagy rokonai, akiknél megszállhat, annak egy gonddal kevesebb ebben a vészterhes időszakban, így minden energiáját a beteg gyermekére fordíthatja ahelyett, hogy saját élete szervezésével kelljen törődnie.  A Ház azoknak nyújt menedéket, akiknek nicsenek efféle lehetőségeik.

A nagyszalontai családnak elmondásuk szerint kimondhatatlan segítséget jelentett a Ház, de még ez a segítség is kevésnek bizonyult: ott kellett hagyniuk a kertes házukat, a rokonságot, hogy áttelepüljenek Magyarországra az állandó műtétek és kezelések miatt. Jelenleg egy kisvárosi panelházban laknak, és megtörtént, hogy hónapokat is a menedéken töltöttek, mert nem mozdulhattak el a kórház közeléből.

Miből futja a fenntartásra?

Az alapítvány a budapesti és miskolci Ronald Ház éves működési költségét több forrásból fedezi: a McDonald’s éttermekben elhelyezett pénzgyűjtő perselyekből befolyt adományokból, az éttermekben minden ősszel zajló jótékonysági hét bevételeiből, valamint a McDonald’s Magyarországi Étterem Hálózat Kft. és üzleti  partnerei, beszállítói, valamint más cégek és szervezetek adományaiból. Az idei őszi jótékonysági hét október 18-án, szombaton, a hagyományos McHappy Day rendezvénnyel kezdődött. Az ország számos McDonald’s éttermében hírességek és elkötelezett helyi közszereplők álltak a pult mögé, hogy személyesen buzdítsanak a Házak támogatására, továbbá minden megvásárolt adag sültkrumpli árából is 40 forint az Alapítványhoz került.

Jó helyre, ezt bizton állíthatjuk, hiszen a Kölöknet a saját szemével is meggyőződhetett arról, hogy milyen barátságos, családias, de elvonulásra is alkalmas, s minden szegletében a nehéz helyzetük megkönnyítésére alkalmas helyet teremtettek a bajba jutott családoknak.

Ahogy azt Nagyné Bayerle Andrea, a budapesti Ronald Ház menedzsere, de inkább mindenki "anyukája" elmondta, a kórházak már tökéletesen tisztában vannak a lehetőséggel, és maguk irányítják ide a nagybeteg gyerekek szüleit. Így, hogy már 20 apartman áll a rendelkezésükre, gyakorlatilag nemhogy nem kell visszautasítaniuk senkit, de a váratlanul betoppanókra is felkészültek.

A házhoz gondozott kis kert is tartozik játszótérrel, bent pedig a nagy konyhától kezdve a kiszolgálóhelyiségeken keresztül a családi szobákig minden a rendelkezésükre áll. A születésnapon Dávid apukája főzött ízletes gulyást az egybegyűlteknek, míg a nagyfiú az időközben megszületett kistestvérével játszott, bár néha segítséget kért, mert a csöppség kezét nem tudta megfogni, amikor az felmászott a csúszda tetejére...

"Nem tudjuk, mi lesz a vége... – sóhajtott Dávid édesanyja – A rövid és hosszú távú cél egyaránt az, hogy Dávid valamennyire, legalább az önellátáshoz szükséges legtriviálisabb teendőkhöz használni tudja a kezeit." Először speciális iskolát kerestek neki, de a kezelőorvosa óva intette őket, hogy kiemeljék a természetes közegéből, így "normális" iskolába jár – és alig van négyese, annyira jól teljesít. A család eddigi küzdelmes élete sajnos meg sem közelíti azt a kihívást, amellyel a kamasz-, majd később a felnőttkorba lépő Dávidnak meg kell majd küzdenie. Az a legkevesebb tehát, hogy a sors és az alapítvány amennyit tud, könnyít a heroikus küzdelmet folytató család mindennapjaiban. S ők csak jelenleg az egyik lakói a 20 apartmannak, amelyekben olykor napról napra változnak a beköltözők...

Szóval, ha látjátok az a plasztikházikót, gondoljatok azokra a gyerekekre, akik szinte nem létező erejüket összeszedve harcolnak az olykor legyőzhetetlennek látszó szörnyekkel, és a családjukra is, akik bizonyos esetekben mindenüket fel- és eladják azért, hogy a gyermekük mellett álljanak ebben a heroikus küzdelemben.

További fotók itt láthatók!

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás