Különleges helyzetek

Mi a legfontosabb, ha kórházba kerül a gyermek?

A megfelelő szakellátás mellett a szülő megnyugtató jelenléte. A „Százezren az Anyák Házáért program” során készült egy hiánypótló online kutatás azzal a céllal, hogy valós képet kapjon arról, hogy a család a gyermekek kórházi tartózkodásának idején együtt tud-e lenni a gyermekkel a magyarországi kórházakban. A megkérdezettek többsége szerint a civil összefogás segíthet a problémán, de az állam szerepe a megoldásában megkerülhetetlen.

A kutatásból kiderült, hogy a válaszadók 91 százaléka hallott már a problémáról, háromnegyedük pedig súlyos gondnak tartotta azt. Csaknem minden válaszadó (94 százalék) támogatna egy olyan kezdeményezést, amely a gyógykezelés idejére szállást biztosítana a szülőknek, rászorultságuk alapján. 73 százalékuk pedig úgy ítélte meg, amennyiben az állam önállóan nem képes orvosolni a problémát, úgy azt a kórházi intézményekkel - adott esetben civil szervezeteket is bevonva - közösen kell megtennie.

A kutatásról

Az online kutatást a legnépszerűbb közösségi oldalon hirdették meg májusban, a széleskörű magyarországi populáció elérése érdekében. A felmérést 430 fő töltötte ki, akik 95 százalékban nők voltak, ők a leginkább érzékenyek a téma iránt. A kérdőív válaszadóinak több mint fele, 218 fő 30-45 év közötti volt, akiknek van 14 év alatti kiskorú gyermeke. A felmérést az ország mind a 19 megyéjéből kitöltötték, így a kutatás eredménye tükrözi a magyarországi lakosok véleményét. A legtöbb válasz Pest megyében született, ezt követi, Fejér, majd Borsod-Abaúj-Zemplén megye. A legkevesebb számú kitöltés Tolna, Somogy és Zala megyékből érkezett.

A válaszadók döntő többsége a jelen állapotok ismeretében az összefogásban hisz, hogy az állam, a kórház és a civilek közösen találjanak megoldást, mivel a kapacitások egyesítésében hatalmas lehetőségek rejlenek. A megkérdezettek pontosan fele, 215 fő szerint egy alapítvány is képes lehet megoldani a problémát, hogy a szülők részére szállást biztosítson a gyógykezelés idejére, amennyiben a támogatásokból biztosított hozzá az anyagi tőke. Az alapítványok működését 87 százalékuk adójának 1%-ával is támogatná azért, hogy képes legyen megoldani a szülők elszállásolását. 69 százalék tárgyi adományokkal is segítene ebben, míg 49 százalékuk egyéni befizetésekkel járulna hozzá a jó ügyhöz.

A kitöltők 66 százaléka szerint a kórházi kezelés alatt a gyermekek számára a szülői jelenlét hiánya a leginkább megterhelő. A válaszadók 32 százaléka került már olyan helyzetbe, hogy gyermeke hosszú időre kórházi kezelésre szorult, és sikerült önállóan megoldania a hozzátartozók elszállásolását. A válaszadók 79 százaléka szerint a szülők folyamatos jelenléte a gyógykezelés ideje alatt nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a gyermek sikeresen meggyógyulhasson.

A gyermekek gyógykezelésében a gyógyító személyzet szaktudását tartották a második legfontosabb tényezőnek, ezt követően a higiéniai körülmények biztosítását. Kiemelten fontosnak ítélték a gyógyító személyzet hozzáállását, és az orvosi felszerelések minőségét, mennyiségét is. Egy válaszadó szerint, aki korábban egy kórház gyermekosztályán dolgozott, a „mamaszoba” kialakítása szükséges, ahol az anyukák ott lehettek gyermekükkel, már akkor minden szempontból szerencsés megoldást jelentett, hiszen a kórházi személyzet nem tud ott lenni minden egyes gyermek mellett a műszak alatt. A kórházi szolgáltatások kiszélesítése az egészségügyi dolgozókat is tehermentesítené.

A 430 fő megkérdezett közül 49 százalék ismerte a Bethesda Gyermekkórházat, és 275 fő pontosan meg tudta határozni azt is, hogy mi a Bethesda Anyák Háza tevékenysége. A válaszadók véleménye szerint az Anyák Háza gyermek és anyabarát intézmény, ami manapság ritka dolog. Sokan tekintenek rá menedékként, amely segíti a szülőket abban, hogy gyermekük mellett maradhassanak a gyógykezelés ideje alatt. A válaszadók kiemelték a szállás kapcsán a kimagasló színvonalat, az ott dolgozók segítőkészségét és emlékeztek arra is, hogy a Bethesda Anyák Háza tavalyi felújítása a versenyszféra és a civilszféra összefogásával tudott megvalósulni.

Törődünk az élettel

A Bethesda Anyák Háza célja, hogy a hosszabb ideig gyógyuló, súlyosan sérült gyermekek szüleinek segítséget nyújtson abban, hogy a kórházi ápolás ideje alatt is a gyermekük mellett lehessenek. Összesen 9, beteg gyermekét kísérő hozzátartozó számára tudnak szállást biztosítani. A tavaly novemberi átadás óta 59 rászoruló szülő kapott ingyenes szállást és ellátást a Bethesda Anyák Házában. A leghosszabb itt-tartózkodás 60 nap volt, míg a szobákban eddig összesen 445 éjszakát töltöttek el az ország minden tájáról hozzájuk érkező gyermekek szülei, a gyógykezelés ideje alatt. A kezdeményezést számos hazai és nemzetközi együttműködő partner segítette, Kováts Adél színművésznő, Jaksa Petra önkéntes tűzoltó, valamint az SCA Hygiene Products Kft. a cég társadalmi felelősségvállalási stratégiájának részeként. A mindennapi élet segítése igazi felelősséget, törődést és tiszteletet követel meg az édesanyákkal és magával az élettel szemben is. Ennek hivatott keretet adni az SCA „Care of life”, azaz „Törődünk az élettel” programja világszerte és itthon is.

 

 

 

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás