Különleges helyzetek

Nyílt levél sérült gyermekek szüleihez

Ha fogyatékos a fiad vagy a lányod, gyakran irgalmatlan nehéz lehet az életed – kezdődik a TASZ által közzétett írás.

Talán még mindig azt kérdezgeted magadtól, hogy miért éppen a te gyermeked sérült meg. De biztosan eleged van a szánakozó pillantásokból és a lesütött szemekből.

Torkig lehetsz az iskolákkal és óvodákkal, ahová nem veszik fel, vagy délben már haza kell vinned. A nappali intézménnyel, ahol hetente kétszer elfelejtenek inni adni neki. Fájóan sokat szenvedsz attól, hogy egyre szegényebb vagy, mert minden szolgáltatást magadnak kell megvásárolnod. 

De ez mind nem elég. Mert egy sima ügyintézés is tortúrává tud változni. Csak bemész az okmányirodába, és kérsz a lányodnak egy új személyit.

Az ügyintéző pedig rád néz, és kijelenti: “Anyuka, amíg nem helyezi gondnokság alá, semmit nem tehetek. Tessék már ezt elintézni.”

Nem érdekli, hogy be kell perelned akit a legjobban szeretsz.

A legtöbb dologra, ami téged nyomaszt, nem tudunk megoldást kínálni.

De ebben talán segíthetünk.

Képzeld csak el.

Mit szólnál, ha az okmányirodában aláírhatnád a papírokat a lányod helyett? Mindezt úgy, hogy ő nem lenne gondnokság alá helyezve. Ha ez nem az ügyintéző kénye-kedvére lenne bízva, hogy neked mihez van jogod? 

Ha úgy igényelhetnél ápolási díjat, hogy nem kell sem őt, sem magad kitenni egy megalázó tortúrának?

Mi lenne, ha be tudnád jelenteni a lakóhelyére anélkül, hogy a torkodban dobogna a szíved?

Egyszóval, ha mindent, ami ahhoz kell, hogy normális hétköznapjaitok legyenek, el tudnál intézni. Őt pedig nem kellene gondnokság alá helyezni. 

Jól hangzik, ugye?

A baj csak az, hogy a magyar jog ezt tiltja neked.

Mert van már a magyar jogban gondnokság, ami jogfosztottá teszi a gyermeked. És van benne normális támogatott döntéshozatal, amiből őt kizárják, mert úgy döntöttek, hogy az csak azoknak jár, akiknek nincs jelentős fogyatékosságuk. 

Kapizsgálod már? A te gyerekednek nincs helye a magyar polgári jogban.

De lehetne itt valamit, ami reményt adhat rá, hogy ez véget érjen: a hozzátartozó általi képviselet. Valami, ami a ti életetekben is megoldást hozhat. Legalább egy lehetnyi könnyebbséget.

Egy aprócska jog arra, hogy a felnőtt lányodat képviselhesd ezekben az irodákban anélkül, hogy gondnokság alá helyeznéd. Igényelj, bejelents, kérvényezz vagy hivatalos papírokat kiválts.

Készítettünk egy beadványt az ombudsmannak, hogy ezt az ici-pici jogot járja ki neked.

Tudom, láttál már beadványt eleget, és nem hiszel benne, hogy ez meghatja.

Hadd legyek ősztine: én sem hiszem. Írtam már egy pár ilyet, és egyikből sem lett igazi változás. Csak egy újabb papír egy újabb fióknak.

De képzeld el, hogy mi lenne, ha a következő hónapban az ombudsman asztala leszakadna a te történeted alatt?

És olvashatna vérfagyasztó sztorikat a kormányablakok poklából. 

A te történeted arról, amikor csak azért kellett gondnokság alá helyezni a lányod, hogy örökölhessen. Hogy milyen volt, amikor a közjegyző a hagyatéki tárgyaláson megkért, hogy pereld már be a gyereked, mert addig nincs örökség.

És arról, hogy milyen érzés volt felvinni a harmadikra a bíróságon a lépcsőn. Hogy milyen volt az igazságügyi szakértő látogatása az otthonodban. Hogy milyen az, amikor a bíró kérdezgetni kezdi a beszédképtelen gyermeked, hogy ki Magyarország miniszterelnöke.

Hogy milyen érzés gyűjteni a számlákat minden egyes kifli után, és bizonygatni a gyámhatóság előtt, hogy nem lopsz a gyerekedtől. 

De miért is írnál neki?               

Mert Székely László nem érti.

Ő jogtudós, egyetemi ember aki őszintén szeretne tenni azért, hogy Magyarország jobb hely legyen, de valamiért azt hiszi, hogy a gondnokság úgy jó ahogy van. Azt hiszi, hogy neked az a legjobb, ha te felperes vagy, a lányod meg alperes. Ő azt hiszi, hogy ti ettől vagytok boldogabbak. 

Ébreszd fel.

Mert ha te nem magyarázod el neki, akkor ki fogja? 

Nem tudom neked megígérni, hogy ettől megérti. De egy dolgot biztosan tudok: ha nem írod meg, akkor esélye sem lesz rá. 

És képzeld el: mi lenne, ha a következő hónapban felfogná, hogy a polgári jog milyen embertelenül bánik veled? Mert olyan részletesen írnád meg neki, hogy min mentek keresztül, hogy elkezdené érteni.

Mi összeszedtük neki az összes jogszbályt, amire csak hivatkozni tudunk.

De szerinted számít ez bármit is a te történeted nélkül?

4 fontos összetevő az ombudsmannak írt levélhez

Arra kérlek, hogy mától próbálj másképp tekinteni az ombudsmanra mint eddig.

Ő az egyetlen, akihez emberi jogi ügyben még fordulhatsz. Ez a rossz hír. A jó hír pedig az, hogy őt érdekli a te bajod, és ha meg tudod győzni az igazadról, akkor tenni fog érted. 

Tehát: higgy az ombudsmanban, és írj neki egy levelet.

Legyél egyértelmű. A cím legyen személyes és informatív. Például Kovács Kata története a gyámhivatalban. Mindenképpen legyen benne az alcímben legalább, hogy hozzászólás a TASZ AJB 3210/2016. számú beadványához.

Csak az ügyintézésről írj. Ne írj az iskoláról, ne írj az óvodáról és ne írj a szegénységről. Azok is fontosak, de ha eredményes akarsz lenni, akkor csak erről az apró-cseprő ügyről írj, ami meg tudja keseríteni az életed. 

A saját történetedet írd meg. A saját történetednél nincs értékesebb hír most az ombudsman számára. Ezért azt írd meg neki, hogy min mentél vagy mész keresztül azért, mert a fogyatékos gyermekednek kell ügyeket intézned. Írd meg neki, hogy nem szeretnéd azért gondnokság alá helyezni őt, hogy a hivataloknak jobb legyen.

Zárd konkrétan. A levél végén egyértelműen írd meg neki, hogy mit vársz tőle. Például: tegyen meg mindent azért, hogy bevezessék a legközelebbi hozzátartozó általi képviselet intézményét. 

 

Küldd el postán (dr. Székely László, Alapvető Jogok Biztosa, Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, 1051 Budapest, Nádor utca 22.) vagy email-ben (panasz@ajbh.hu) is.

És küldd el neki ma.

Ettől a levéltől nem fog egycsapásra megváltozni a világ. És azt is tudom, hogy nem ez a legsúlyosabb terhed.

De talán pont ez az apróság lesz az, amiben sikerrel járunk. És egy ici-pici könyebbséggel és méltósággal több jut neked és több tízezer családnak a közeljövőben.

És tisztában vagyok vele, hogy vannak más ügyek. Az ápolási díj és a szegénység. És az iskola, ami elérhetetlen sokaknak. Ezeket is sorra kell venni. 

De most ez van az ombudsman asztalán.

Ne hagyd elmenni a lehetőséget.

Forrás a képre kattintva

 

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás