Különleges helyzetek

Ördögi körben a hiperaktív gyerekek

Egy norvég kutatás eredményei szerint a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban (ADHD) szenvedő kisgyermekek kortársaiknál több problémával szembesülhetnek a szocializáció terén, ami aztán hozzájárulhat tüneteik súlyosbodásához. Jó hír, hogy a tünetek és a szociális problémák negatív köre a gyerekek idősebb korával elmúlik.

„A nyughatatlan gyerekek általában kevésbé vonzó játszótársak a többiek számára, mivel képtelenek tartósan betartani a szabályokat, odafigyelni a többiek ötleteire, és betartani a sorrendet a játékokban” – magyarázta a Child Development című online magazinban  megjelent tanulmány szerzője, Frode Stenseng, a Norvég Természettudományi és Műszaki Egyetem kutatója. „A szülőknek és a tanároknak meg kell próbálniuk – legalább is az óvodás korú gyerekek esetében – irányítani az ilyen gyerekeket társas játékaikban, hogy ne közösítsék ki őket olyan könnyen.”

Kutatásukban a szakértők közel 1000 gyermeket vizsgáltak az ADHD tünetei szempontjából 4 éves koruk körül. A gyerekek szülei és óvónői is kitöltöttek egy kérdőívet a gyerekek a kortársaikkal folytatott társas interakcióiról. A kutatók aztán a gyerekek 6 és 8 éves korában megismételték ugyanezeknek az adatoknak a begyűjtését. Amikor a szakértők összehasonlították a gyerekek 4, 6 és 8 éves korában tapasztalt tüneteit és társas interakcióit, kiderült, hogy a legsúlyosabb figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar tünetekben szenvedők tapasztalták a legtöbb kiközösítést csoporttársaiktól. Ugyanakkor minél jobban kiközösítették a gyerekeket 4 éves korukban, általában annál súlyosabbá váltak a tüneteik 6 éves korukra. Mire azonban a gyerekek elérték a 8 éves életkorukat, a kiközösítés és az ADHD tünetek ördögi köre megszűnt.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó