Karantén tippek

Gyerektanulás - 2020. április 06. - A főzés-sütés a legjobb otthoni tantárgy

Azt mondják, hogy a konyha a család lelki tűzhelye, itt borul ki a „só”, meséljük el egymásnak a legféltettebb kérdéseinket, kételyeinket is, és itt készülnek a legfinomabb ételek is. Főzés közben megtanuljuk a mennyiségeket, a reakciókat és az együttműködést is.

Miért gondolom, hogy tantárgy a főzés vagy akár a sütés?

Azért, mert mióta lassan már két hete itthon vagyok a gyerekekkel a koronavírus kapcsán kialakult otthon oktatásos rendszerben a főzésnél jön elő egy csomó dolog. Itt tesznek felkérdéseket, itt mondják el, ha fáradtak, vagy mérgesek, vagy ha valamit nem értenek – és ez nem csak a tantárgyakra, hanem a körülöttünk zajló hírekre is igaz.
Miközben előkészülünk a főzésre szóba kerül a kellékek, alapanyagok minősége, tárolhatósága. Ez ugye környezetismeret vagy nagyobbacskáknál kémia-biológia-fizika is lehet?! A mennyiségek is előkerülnek egy-egy recept elkészítésekor, ami alapvetően azért könnyen megugorható matek, de néha azért az arányok is befigyelnek, no meg a sorrend is.

A kellékek összekészítése, aprítása, fűszerezése pedig finommotorika avagy technika, ami a fiúknak sokkal nehezebb sok esetben, mint a lányoknak. De ha egyszer elkezdik, akkor olyan precízen aprítanak paprikát, szeletelnek húst, hogy azt még a szülők is megirigyelhetik.
Aztán itt a kreativitás, az ízek keverése, az új fűszerek, alapanyagok kipróbálása, tovább sütés, tovább forralás, ráolvasztás, stb. A tálalásról nem is beszélve, amíg az étel odakerül a terített asztalra. Meg kell adni a módját. Ezt eddig sehol nem tanulták, nem volt rá idő – most sincs, de még mindig jobb ezzel foglalkozni, mint a kötelező fizika feladattal.

Hogyan lehet osztályozni a főzést?

tojások a konyhapultonMert ugye minden tantárgyat osztályozni kell. A jó érzéssel, hogy ízlik, hogy finom, hogy átsült és ezzel az egész családnak örömet okozunk. Hopp , itt elérkeztünk egy fontos pontra. Örömöt ad a mi általunk befektetett munka másoknak? Igen!…és akkor innen már csak egy ugrás, hogy megértsük mi lenne a tanulás lényege, az öröm, a felfedezés, amit most együtt tehetünk meg.

Számtalan zseniális recept oldal létezik. A legjobb receptet a Nagyik tudják adni, akik külön örülnek, ha annyira megtiszteli Őket az unokájuk, hogy az Ő receptjük alapján szeretne főzni. Tessék kísérletezni, a könnyű receptektől haladni a nehezebbek felé és örömmel elfogyasztani a végterméket. A Da Vinci Kids applikációban több tucat otthon, gyerekek által is könnyen elkészíthető recept van, némi humoros magyarázattal egybe kötve, ami alapján ötletet meríthetünk.

Minden délben a Da Vinci Tv-n megy a Gasztrobbanás című sorozat, izgi receptekkel, tudományos összefüggésekkel. Készüljön akár egy szuper pizza, vagy francia hagymaleves, de akár a sült krumpli is…és akkor már rögvest Amerika felfedezésénél járunk. Főzés-sütés közben miért is ne beszélgethetnénk zöldségek eredetéről, hogy fedezték fel, hányféle dologra használjuk, mióta van jelen az életünkben?

kelt tésztaNyilván főzés közben előjön a különféle ételek összetevője, mennyire egészséges, hogyan dolgozza fel a szervezetünk, erre pedig a már említett Da Vinci Kids applikációban található Testünk témakört javaslom. Nagyon fontos, hogy már gyermekkorban tudatosan étkezzenek a srácok, tudják, hogy milyen étrendet kell kialakítaniuk. Az április 30-ig mindenki számára ingyenesen nézhető Da Vinci TV-ben pedig javaslom, hogy nézzétek az Ikerdokik igen vicces és mégis nagyon informatív sorozatot, mely testünk működésével foglalkozik hétköznapi problémák, kérdések körbejárásával.

További tippek, és a cikk folytatása a felelosszulokiskolaja.hu oldalán.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó