Karantén tippek

Gyerektanulás - 2020. április 23. -TÁRGYAS_RAGOZÁS - szubjektív etnográfia hét képben

"TÁRGYAS_RAGOZÁS - szubjektív etnográfia hét képben. A Néprajzi Múzeum 2012-es, izgalmas  projektje most újra elérhető, online módon, a múzeum honlapján. A kiállítás összesen harminchárom műtárgyat mutat be a Néprajzi Múzeum gyűjteményeiből.

A kiválasztott műtárgyak között ""hagyományos"" régi néprajzi tárgyak és jelenkoriak, szokatlan módon vannak egymás mellé illesztve, hét tematikus egységet alkotva. A kiállítás interpretációs egységei ""klasszikus"" néprajzi témakörök: közlekedés (négy tárgy), teherhordás (öt tárgy), gazdálkodás (négy tárgy), táplálkozás (négy tárgy), lakáskultúra (négy tárgy), világítás (négy tárgy) és viselet (fejviselet négy tárgy, lábbeli négy tárgy). A témakörök a kiválasztott és bemutatott tárgyak segítéségével válnak árnyalttá, érthetővé, vagy éppen kérdésessé, képtelenné. Ebben a tanulmányi kiállításban a tárgyak mellett a szöveghasználat, az írott és hangzó szövegek szintén főszereplők. A változatos típusú szövegek: lexikon szócikkek, múzeumi leírókarton meghatározások, tudományos interpretációk, termékismertetők, személyes történetek és tárgyszó-csoportok más-más megközelítést és stílust mutatnak, és jól érzékeltetik a szövegek kiállítási alkalmazásában rejlő lehetőségeket.

A kiállítás szövegei nemcsak olvashatók, hanem a tárgyakat és tárgyleírásokat újrahasznosító, szórakoztató hangjátékok, amelyek egyfajta kiállítási hangoskönyvvé állnak össze. A változatos vizuális kép, a különböző műfajú szövegek, és tárgyak összességében rendhagyó kiállítási környezetet és elegendő ingert teremtenek arra, hogy a kiállítás így virtuális formában is, képes legyen felkelteni a fiatalok érdeklődését, fenntartani a figyelmüket és inspirálni a tanulási aktivitásukat

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás