Oviblog

3 veszélyes nyári gyerekjáték, amiről a kórházi dolgozók szívesen lebeszélnének

Az elmúlt időszakban elég sokat „volt szerencsénk” kórházi látogatásokat tenni mindenféle kontroll vizsgálatok, vagy éppen váratlan kruppos megbetegedések miatt: nem csak nekünk, de az óvodánkból több kisgyermeknek is, így a szülőkkel mostanában bőven akadt témánk, ha összefutottunk délutánonként a gyerkőcökre várva. Nyitókép: 123RF

Az egyik ilyen eszmecsere alkalmával jegyezte meg az egyik anyuka: nekik felhívták a figyelmüket a kórházban, hogy mennyire veszélyes játék a trambulin. Erre azonnal felkaptam a fejem, és csak annyit tudtam hirtelen mondani: „tényleg? nekünk is ugyanezt mondták!” Mint kiderült, két külön intézményben történt mindez, aztán mikor a beszélgetős Messenger csoportban is bedobtuk ezt a sztorit a szülők között, még két másik anyuka jelezte, hogy bizony nekik is mondtak nemrég hasonlókat.

A beszélgetésünk alatt három ilyen, leginkább nyaranta használatos játék került szóba, ezért úgy gondoltam, érdemes veletek is megosztanom a hallott infókat, hátha sikerül megelőzni egy-egy indokolatlan balesetet.

1# OTTHONI TRAMBULIN

Ez a játék volt az, amit mindenkinek említettek már kórházi dolgozók, ezért hozom első helyen. Ugyan két szülőnek azt mondták, hogy a nagyobb, szakszerűen felállított (jellemzően trambulin parkban használt) ugrálók biztonságosabbak, azért, ha nem muszáj, annak használatát sem javasolják, különös tekintettel az óvodás korosztály számára. Hogy miért pont ők ne ugrabugráljanak, akik talán a legelevenebbek? A kérdésre az volt a válasz, hogy nekik még nem olyan fejlett az egyensúlyérzékük, nem olyan a stabilitásuk, mint a nagyobbaknak, így könnyebben eshetnek el, vagy rosszul ahhoz, hogy komolyabb sérülést szerezzenek. Valaki rákérdezett a játszótereken használatos földbe beépített ugrálókra is: erre azt a választ kapta, hogy az valamivel biztonságosabb, kivéve, ha betonnal van kiöntve az alatta található felület.

2# QUAD

Talán nem annyira jellemző, hogy óvodásokat ültetnek quadra, vagy quadszerű járműre, ám ez is előfordul. A kisiskolás korosztály pedig állítólag egyre inkább érintett az effajta kültéri szórakozás kipróbálásban. Nyilván senki nem úgy indul neki szülőként egy gyerekkel közös quadozásnak, hogy esztelenül, a biztonsággal nem törődve szélnek ereszti a porontyát, mégis, még a legszervezettebb körülmények között is történhetnek kisebb-nagyobb balesetek. Két éve, szintén egy kórházi tartózkodásunk alatt, épp a sorunkra vártunk az éjszakai ügyeleten, amikor helikopter hozott be egy 6 éves forma kisgyereket. Nem kérdeztük ugyan, de az egyik ápoló elmondta, hogy fának rohant egy quaddal, az életéért küzdenek. Tudom, az ember nem élhet folyamatos félelemben, és a gyermekét sem nevelheti burokban, ez az eset számomra mégis annyira sokkoló volt, hogy a quadozás felkerült nálunk a tiltólistára.

3# OTTHONI FELFÚJHATÓ VÍZI CSÚSZDA

Arra a típusra gondolok, amit a kertben, a fűre téve és lelocsolva lehet használni. Ez nem minden esetben felfújható, van, hogy csak egy sima csúszófelülettel rendelkezik. A mi ovinkban egy ilyen miatt már tört el apró kezecske tavaly nyáron a szülők beszámolója szerint, mások pedig arról számoltak be, hogy gyakoriak rajta az összeütközések és a sebesség miatt előfordulnak „égési sérülések” is.

Senkit sem szeretnénk lebeszélni a felhőtlen nyári szórakozásról, társadalmi felelősségünk azonban azt diktálta, hogy beszámoljunk ezen termékek hátulütőjéről, esetleges veszélyeiről is.

 

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás