Óvoda

Mesékből és művészetből inspirálódtak a nagykovácsi óvodások, hogy kitartóbbak, együttműködőbbek, kíváncsibbak legyenek

Rendkívül izgalmas kezdeményezés részesei lehettek a Nagykovácsi Kispatak Óvodába járó gyerekek, akiknek önismeretét és kreativitását egyedi módon, mesék és képzőművészet inspirálta eszköztárral fejlesztették a Kreatív Partnerség Program szakemberei. A 3-7 éves gyerekeknek összesen hat, alkalmanként 60 perces foglalkozást tartottak. Beszámoló.

A szakemberek a foglalkozássorozatot egy, a csoportokra szabott történetre építették, ahol az óvodások alkalomról alkalomra végigkövethették a Vándorsólyom történetét aki mesésebbnél mesésebb tájakon szárnyalt és varázslatos dolgok történtek vele. Ezekben a kalandokban mindvégig a a gyerekek voltak segítségére, hogy végül visszataláljon a Varázslóhoz, vagy éppen legyőzze a gonosz sárkányt.

   “Átverekedtük magunkat tűzoszlopon, rajzoltunk tengerész módra, térképészek lettünk és iránytűt készítettünk, varázskulcsot csavartunk és vízi tündéreknek segítettünk. Rengeteg csodálatos feladaton keresztül fejlődött a gyerekek önreflexiója, kreativitása, kifejező képessége és együttműködése”

– számolt be Vladár Krisztina, a gyerekekkel foglalkozó kreatív szakemberek egyike.

Kisgyermekkori képességek fejlesztése – kreatívan

Az óvodai évek a gyerekek fejlődésének kulcsfontosságú időszaka, és ez a program kiváló példája annak, hogy milyen hatékony lehet a kreatív megközelítés a gyermekkori képességek fejlesztésében. A foglalkozások során az öt alapvető képesség – kitartás, együttműködés, kíváncsiság, elmélyülés és képzelőerő – került előtérbe, és minden alkalommal más-más területre fókuszáltak a szakemberek.

Szülői visszajelzések a kreatív óvodai foglalkozásokról

A program sikerességét jelzi a gyerekek aktív részvétele és lelkesedése, valamint a szülők pozitív visszajelzései:

“Ez a program gyermekemnek sokat adott több szempontból is, de ami nekem nagy öröm, hogy ki mert állni és elmondta a gondolatait. Sokat mesél ezekről az alkalmakról. Nagyon szerette. A Vándorsólyom a kedvence, bár még nem igazán tudok róla sokat, de sokszor emlegeti. Úgyhogy nagyon köszönöm ezt a programot! Nagyon remélem, hogy ősszel tényleg folytatódik!”

Pedagógusok visszajelzései a kreatív óvodai foglalkozásokról

A pedagógusok – elmondásaik alapján – nagyon örültek, hogy olyan nézőpontból követhették figyelemmel a gyerekeket, ahonnan eddig nem volt rá alkalmuk, illetve rengeteg megoldási javaslatot láttak különböző témák feldolgozására, és a gyerekek véleményének becsatornázására. Sokkal bátrabban terveznek rendhagyó foglalkozásokat, és mernek kockáztatni, mivel a gyerekek több mindenre képesek mint előzőleg feltételezték.

   “Kitágította gondolkodásomat, eszköztáramat és nézőpontomat”.
(Programban résztvevő pedagógus)

A kreatív szakember visszajelzése a kreatív óvodai foglalkozásokról

“Sok teljesítménykényszeres gyermekkel találkozunk munkánk során, akik felé már óvodában is nagy elvárásokat támasztanak szüleik, a rengeteg különóra, esetenkét versenyeztetés, iskolára készülés olyan súlyt rak a gyerekek vállára, hogy egy-egy tét nélküli feladatban vagy akár játékban is megrettennek és leblokkolnak, vagy túl tökéletesen szeretnének teljesíteni. Ezeknek a gyerekeknek nagyon nagy segítség volt, hogy látták itt nincs rossz vagy jó válasz, nincs tétje a feladatainak, hanem mindenki úgy nyilvánulhat meg, ahogy az az ő személyiségéből leginkább fakad. Így ez a módszer nekik különösen nagy segítséget nyújtott" – nyilatkozta Vladár Krisztina.

Kreatív Partnerség Program

A Kreatív Partnerség Program nem csupán a gyermekkori kreativitás fejlesztését célozza meg, hanem olyan alapvető képességeket is erősít, mint az együttműködés, a kitartás és a kíváncsiság, amelyek az élet minden területén hasznosak lehetnek a gyerekek számára. A program remek példa arra, hogy hogyan lehet az óvodai éveket még gazdagabbá és izgalmasabbá tenni a kreativitás és a művészetek segítségével.

A Programot kivitelező kreatív szakemberek: Szabics Ágnes és Vladár Krisztina.

A programról részletesebben ezen a honlapon és Facebook oldalon lehet tájékozódni.

Nyitókép: Getty Images, fotók a cikkben: Kreatív Partnerség Program

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás