Óvoda

Mi folyik az óvodában? Még a szülők többsége sem tudja a választ

Egy óvodapszichológus szerint az emberek többségének fogalma sincs arról, hogy mi folyik egész nap az óvodában, sokszor még a kisgyermekes szülőknek sem, hiszen a "Mi volt az oviban" kérdésre általában az a kisgyerek válasza, hogy: "Semmi".

 

Az Óbudai Mesevilág Óvoda a "Mi folyik az óvodában" elnevezésű pályázati kiírással szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy az óvodapedagógusok nagyobb társadalmi megbecsülést élvezhessenek. Az óbudai intézmény élményszerű beszámolókon keresztül mutatná be, hogy általában mi folyik napközben az óvodákban, amíg a szülők dolgoznak.

- A szülők nagy része tudja, hogy a gyerek fejlődik, és azt, hogy a gyerek jó helyen van - mondja Szimethné Galaczi Judit az Óbudai Mesevilág Óvoda óvodapszichológusa az ATV híradójában. - De hogy valójában mi történik ott reggeltől késő délutánig, akár 8-9 óra alatt, arról nagyon kevés információ megy át a köztudatba. Annak pedig, akinek nincs óvodás gyereke, még kevesebb - teszi hozzá a szakember.

Az óvónők csak negyede marad a pályán

Mindenki tudja, hogy az oviban a kisgyerekek játszanak, barátkoznak egymással. Kapnak egészséges ebédet, délután alszanak. Onnan mennek majd iskolába.
Az Óbudai Mesevilág Óvoda úgy döntött, hogy tesz azért, hogy ennél jóval több derüljön ki nem csak a szülők, hanem minél többek számára. A pályázatukkal azt szeretnék elérni, hogy a társadalom megértse, és meg is becsülje az ott folyó munkát - mert sajnos tény, hogy az óvónőknek körülbelül csak a negyede marad a pályán. A kiírók óvodai élményekről szóló történeteket várnak. Pályázati kiírás erre a linkre kattintva érhető el.

Egy korábbi mérés is arra az eredményre jutott, hogy csak kevés magyar szülõ tudja, mi történik az óvoda falai között napközben.
A válaszadók kevesebb, mint 15 százaléka tudta akkor, hogy például milyen ott az élet, mivel játszanak a gyerekek. Ugyanebből a felmérés derült ki többek között az is, hogy a megkérdezettek több mint fele tartotta fontosnak az óvónők játékválasztással kapcsolatos javaslatait, illetve a válaszadók mindössze 1 százaléka támaszkodott kizárólag az óvónők tájékoztatására.

Forrás: mifolyikazovodaban.hu, atv.hu
Fotó: Gettyimages

 
Címkék: óvoda hírek

Kölöknet hozzászólás

aláírás