Óvoda

Miért ennyire népszerűek az adventi naptárak? Az adventi naptár történetéből kiderül!

December 1-jétől az anyukák örömmel teszik közzé a közösségi oldalakon az ötletesebbnél ötletesebb, mutatósabbnál mutatósabb, saját készítésű adventi naptárjaikat, aminek "fő feladata", hogy lerövidítse a karácsonyestéig tartó időszakot a gyerekek számára, nem mellékesen pedig ünnepivé varázsolja a lakást. De azt, hogy honnan ered ez a kedves ötlet, és mi a története, viszonylag kevesen tudják. Ebben a cikkünkben ennek járunk utána.

Az adventi naptár története feltehetőleg 1838-ban kezdődik, amikor Johann Heinrich Wichern, a Hamburg melletti "Rauhes Haus" nevű protestáns fiúmentő központ igazgatója előállt egy ötlettel, hogy a karácsonyig hátralévő napokat a gyerekeknek látványosabbá és kézzelfoghatóbbá tegye. Fogott egy régi szekérkereket és egy fából készült koszorút, majd 20 kis piros és négy nagy fehér gyertyát helyezett el rá. A napi áhítatok alatt, amikor mindenki együtt énekelt adventi énekeket, a gyerekek meggyújthattak egy piros gyertyát, adventi vasárnapokon pedig egy fehér gyertyát is.

Míg a katolikus egyház napi adventi istentiszteleteket szervezett a templomban, addig a protestánsok inkább a családi összejöveteleken készültek a karácsonyra. A család közösen olvasott fel részleteket a Bibliából, közösen imádkoztak és énekeltek. A leírások szerint úgy tudni, hogy 1840 körül már a protestáns szülők maguk találtak ki valamit, hogy gyermekeik számára kézzelfoghatóvá tegyék a szentestéig hátralévő időt, és fokozzák a Jézus Krisztus születésének ünnepe iránti várakozásukat.

Az első adventi naptárak a családok otthonaiban

A kisgyerekes szülőknek már akkor is találékonynak kellett lenniük, és minden háznak, vidéknek kialakult a maga szokása. A legelterjedtebb közülük, hogy 24 karácsonyi motívummal ellátott képet akasztottak a falra, másik ilyen volt, hogy krétával rajzoltak vonalakat az ajtóra, minden vasárnapra egy hosszú vonalat, és amiből a gyerekek minden nap letörölhettek egyet. Ugyanennyire népszerűek voltak az úgynevezett "adventi fák" is, akárcsak egyes házi készítésű fakeretek. A gyerekek minden nap egy kis zászlót vagy csillagot tettek rá bibliai versekkel, és néhány család gyertyát is gyújtott. Az egyre növekvő fény a világ világosságának, Jézus Krisztusnak a közelgő érkezését szimbolizálta.

Ám nem csak a protestáns, hanem a katolikus családokban is türelmetlenül várták a gyerekek a karácsonyt. Ezért a katolikus szülőknek is ki kellett találni egyfajta adventi naptárat. Ők például azt eszelték ki, hogy ha a gyerekek jól viselkedtek, akkor karácsony estéjéig minden nap egy szalmát tehettek a kiságyba, hogy a kis Jézus szépen, puhán feküdjön. Ez a hagyomány még ma is létezik néhány helyen.

Ausztriában az adventi naptár egy különleges formája alakult ki, ami "mennybe vezető létra" néven ismert. Ebben a Krisztus gyermeke minden nap egy lépcsőfokot halad lefelé a létrán, hangsúlyozva azt a gondolatot, hogy Isten karácsonykor a földre jött a fiában, Jézus Krisztusban. Skandináviában viszont meghonosodott az adventi gyertya. Ezt a gyertyát 24 szakaszra osztották, minden egyes napon a családok a következő jelzőig égni hagyták a gyertyát.

A 19. század végén egyre több "karácsonyi óra" jelent meg. Egy korongot tizenkét vagy 24 szakasszal jelöltek, minden szakaszt dalszöveggel vagy képpel láttak el. Minden nap egy mutatót lehetett egy lépéssel előrébb mozgatni.


Karácsonyi óra 1910-ből, forrás: Wikipédia

Az első nyomtatott adventi naptár

Csak 1902-ben adta ki a hamburgi Friedrich Trümpler protestáns könyvesbolt az első nyomtatott adventi naptárat. Ők a 13-tól 24-ig terjedő számokkal ellátott karácsonyi órát választották, és 1922-től ezek az órák 24 mezővel rendelkeztek. Akkoriban 50 pfennigbe került.

Egy évvel később a müncheni Gerhard Lang kiadó követte a példát. A "A Krisztusgyermek országában" című naptár egy 24 kivágható képet tartalmazó lapot és egy 24 mezőt tartalmazó lapot tartogatott a kivágandó részek számára. Advent minden napján a gyerekek kivághattak egy-egy képet, és a megadott ablakba ragaszthatták. Szenteste a fehérbe öltözött Krisztusgyermek képe volt látható. 


Im Lande des Christkinds 1903, utánnyomás 1915 (Forrás: Wikipédia)

Adventi naptár festése

Lang nagy szenvedéllyel dolgozott, és folyamatosan új ötleteket dolgozott ki. Így született meg a "csokoládéval töltött Christkindleinhaus", a kitörhető töltelékkel ellátott adventi naptárak, a naptárak, amelyekben a gyerekek ajtókat nyithattak ki. Motivációja állítólag édesanyjától származik, aki gyermekkorában 24 "Wibele"-t, egyfajta sváb habcsókos kekszet varrt kartonra, amelyekből minden nap ehetett egyet.

Gerhard Lang magas minőségének és a részletekre való odafigyelésének köszönhetően hamarosan nagyobb példányszámban készültek a nyomtatványok. Ennek eredményeképpen más kiadók is beléptek a piacra, és az adventi naptár elterjedt. Különösen népszerűvé vált a felnyitható ablakokkal ellátott változat, amely mögé képeket rejtettek. A Lang azonban nem tudott ellenállni a növekvő árnyomásnak, és 1940-ben beszüntette a gyártást. Nélküle azonban az adventi naptár ma nem lenne olyan elterjedt és népszerű.

EZ IS ÉRDEKELHET: 24 inspiráló üzenet gyerekeknek az adventi naptárba: Írj minden napra egy pozitív üzenetet, inspirációt, bölcsességet a gyereknek!

A háború utáni időszaktól napjainkig

A nemzetiszocializmus végével visszatért a keresztény értékek és a régi hagyományok iránti vágyakozás. Már 1945 karácsonyán elkezdtek adventi naptárakat nyomtatni azok a cégek, amelyek talpon maradtak, és amelyeknek volt papírkészletük, mégpedig a hagyományos motívumokkal.

Ez egyben az adventi naptár globális áttörését is jelentette. Richard Sellmer 1946-ban kezdett el adventi naptárakat gyártani Stuttgartban. A nagy németországi kereslet miatt a naptár hamar híressé vált Nagy-Britanniában és az USA-ban is. Ma már több millió adventi naptárat nyomtatnak Németországban, amelyeknek több mint a felét külföldön adják el.
Az 1950-es években az adventi naptár széles körű népszerűségnek örvendett. Az emberek szinte mindenhol vásárolhattak adventi naptárakat - tömegcikké váltak, és ennek megfelelően olcsók lettek. 

Trendi adventi naptárak ma

Az első csokoládés adventi naptár 1958-ban jelent meg, és ma a játék- vagy képes adventi naptárak mellett az egyik leggyakrabban vásárolt naptár. De egyre népszerűbbek a fényképes adventi naptárak is.

Az utóbbi években az a trend is megjelent, hogy saját magunk készítünk adventi naptárakat a gyerekeknek, amelyeket meg is tölthetünk édességgel, papír-írószerrel, üzenetekkel, bármivel. Nagyon népszerű a skandináv ötlet, hogy kiszsákokat akasztunk fel egy zsinórra. És úgy tűnik, hogy a népszerű adventi naptárak ma már nem csak a gyerekeké, hanem a fiatal felnőttek is meglepik egymást. 


Fotó: Getty Images

Különleges adventi naptárak

Természetesen nemcsak hagyományos adventi naptárak léteznek, hanem egészen különlegesek is. A legnagyobb szabadon álló kalendárium például Lipcsében található, és 875 négyzetméteres. A legdrágább viszont valószínűleg Londonban, a világhírű Harrods luxusáruház 2010-ben hozta ki először az egymillió dolláros adventi naptárját, ami egy 18 karátos arannyal bevont napszemüveget tartalmazott, aminek már nem túl sok köze van az advent eredeti üzenetéhez.

Advent jelentése

A latin adventus szó jelentése "érkezés". Az év legszentebb keresztény ünnepére, Jézus Krisztus születésére való lelki és szellemi felkészülést jelenti. És még ha az adventi naptár formája, típusa és megjelenése az idők során jelentősen változott is, az üzenete mindig ugyanaz maradt: örömet szerez, és hangsúlyozza az adventi időszak különleges és egyedülálló jellegét. És persze, hogy növelje a karácsony esti várakozást - kicsik és nagyok számára egyaránt.

Nyitókép: Getty Images
Forrás: Az adventskalendar.de írása nyomán.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás