Óvoda

Miért kerülendő a W-ülés babáknál, kisgyerekeknél? Szakértőt kérdeztünk

Mi történik a baba, kisgyerek ízületeivel, szalagjaival, izmaival, ha állandóan W-ülésben ül? Hogyan korrigálhatjuk szülőként, ha azt látjuk, hogy ebben a pozícióban ül a kisgyermek? Mikor elfogadható a W-ülés? Gyógytornász-fizioterapeuta szakértő válaszol.

- Az utóbbi időben egyre több olyan hirdetés jött velem szembe, ahol a fotón a gyermek „W” ülésben ül és reklámoz valamit, egy ruhamárka új kollekcióját vagy egy fejlesztő központ továbbképzését. A laikus szülőknek fontos azonban tudni, hogy ez a fajta ülés egyáltalán nem szerencsés - hívja fel a figyelmet Tyukász Brigitta szegedi gyógytornász-fizioterapeuta, baba-mama jóga oktató, aki nyilvános Facebook oldalán ad hasznos tippeket, kreatív vagy játékos fejlesztési ötleteket elsősorban kisgyerekes szülők számára.
Az alábbiakban az ő fontos tanácsait olvashatjuk a W-ülés kapcsán.

7-8 éves korig fejlődik az alsó végtag tengelyállása

A lenti illusztráción az alsó végtag fiziológiás tengelyállásai láthatók. 7 - egyes leírások szerint - 8 éves korig ezen megy át a gyermek alsó végtagjának fejlődése. A fotó jól ábrázolja, hogy 2 éves kor alatt a gyermekek alsó végtagját „O” állás jellemzi, majd ezt követően alakul „X” lábbá.

Forrás: orommozgok.hu

Mi történik „W” ülés során?

- a csípő ízületben berotáció jön létre, ami nem segíti elő a combcsont fejlődését
- a térd ízület külső oldala jobban terhelődik, elindítja az „X” láb alakulását
- a boka ízületben bedőlés figyelhető meg, amiből következményesen kialakulhat „csámpázás” és egyéb elváltozások
- a szalagok és izmok nem megfelelő húzási irányban állnak, vagyis funkciójukat sem tudják rendeltetésszerűen ellátni
- a széles alátámasztás által a dinamikus ülést, ezáltal a törzsizmok működését kíméli, az aktív egyensúlyozó rendszer gyengüléséhez vezet
- mivel statikusan tartja a gyermeket, kevésbé készteti a törzsrotációra (vagy lehet gátolt is!) ezáltal a manipuláció fejlődése, a keresztirányú nyúlások is zavart szenvedhetnek
- elmarad a testsúly áthelyezés, ami az önálló járásindulás alapja
- a járás, futás, lépcsőzés során diszharmónia fedezhető fel (kifele dobálják a lábukat futás közben, vagy lépcsőzéskor a lábszárat kiemelik)

Milyen gyakran ül W-ülésben a baba, kisgyerek? - nem mindegy

Fontos hangsúlyozni, hogy lényeges különbség van aközött, hogy CSAK ÍGY ül a gyermek, vagy egyéb helyzetekben is képes tevékenykedni. Sokszor azért választják ezt a pozíciót a felülni, ülni tanuló babák, mert kényelmesebb, stabilabb, biztonságosabb, mintha az izmaikat kellene dolgoztatni egy dinamikus ülés során. Általában megfigyelhető valamilyen izomerő-egyensúly felborulás a csípő körüli, törzsizmok erejében. A felülés tanulásakor még kevésbé gyakorlottak, könnyebb négykézláb helyzetből beülni a két sarkuk közé, ám a tapasztalatok bővülésével a medence billentésével illik felülni. Ha ezeket a módokat váltogatja a gyermek, és többféle ülőhelyzetet választ játéktevékenysége alatt, akkor elfogadható a „W” ülés. (Bár én akkor sem kedvelem túlságosan.) Mindig gondoljunk arra, hogy a gravitáció odapréseli őket a „W” helyzetbe. Az átlagosnál nagyobb testsúllyal rendelkező gyerekeknek sokkal nehezebb kijönni egy ilyen statikus helyzetből.

Hogyan ülhet másként a kisgyermek?

Törökülésben, „Z” ülésben, amikor az egyik lába elől, a másik hátul van, nyújtott lábbal, a talpak összeérintésével úgynevezett gyémántülésben, ékpárnán, dynair-en (levegővel felfújt párna), kisszéken.

Hogyan korrigáljuk?

Érdemes nem azonnal kivenni a helyzetből a gyermeket, hanem finom testsúlyáthelyezéssel rávenni, hogy legalább az egyik lábát húzza előre. Kérhetjük tőle, hogy mutasson meg valamit a zokniján, így kénytelen kibillenni a helyzetből. Elterelhetjük úgy, hogy a szoba másik sarkából hívjuk, hogy nézzen meg valamit, vagy kérhetjük tőle, hogy érintse össze a talpait. Célirányosan ültethetjük magasabb felületre, ékpárnára, zsámolyra.

Szükség esetén gyógytorna is javasolt, amit szakemberrel történő állapotfelmérés után egyedileg ajánlott összeállítani


Tyukász Brigitta Szegeden foglalkozik csecsemők, kisgyermekek fejlesztésével, tornáztatásával, jógával, édesanyák szülés utáni regenerációjával és vizes terápiákkal (Fotó: orommozgok.hu)

Kezdőfotó: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás