Óvoda

Távnevelési feladatok kisgyermeknevelők, óvodapedagógusok részére

A „Maradj otthon, otthonról dolgozz!” felhívás sok új feladat elé állítják a kisgyermekneveléssel foglalkozó felnőtteket: óvodapedagógusokat, kisgyermeknevelőket.

Távnevelési feladatok kisgyermeknevelők, óvodapedagógusok részére

Mi a feladat? Otthonról szolgáltatás szülőknek, gyerekeknek. HOGYAN?

Előzetesen az iskoláskor előtti nevelést végző intézmény vezetője, és a nevelőtestület megegyezése időpont és tartalmi szempontból igen fontos:

1.      mikor és mennyi ideg érhető el az óvodapedagógus, kisgyermeknevelő és hogyan (telefon, skype, messenger, video, stb.).

2.      milyen szolgáltatást ad a szülőknek? nevelési tanácsadás, problémamegoldás, pl. hisztizik a gyerek, mit csináljak? (Egy-egy skype, vagy telefonbeszélgetés is a gyerekkel az óvodapedagógus hatása sokat segíthet a távolból is)

3.      Meghatározott időben egy kis mentesitést jelent a szülő számára és addig a szülő mást tud csinálni pl. délelőtt 9-10-ig: éneklés és vagy testmozgás is lehet együtt, vagy 1-órától fél kettőig ebéd után: mesét mond az óvónő a gyerekeinek emailen, skype-n, vagy video-felvételen, stb. Lenyugtat, és a megszokott kapcsolat jól hasznosítható.

4.      Ki mit tud vállalni? Van aki ügyeletet tart az óvodában, mert pl. közel lakik és gyalog be tud menni, tehát az ne vállaljon távnevelést.

5.      Aki pedig nevelési, fejlesztési terve alapján valamit meg tud oldani távnevelésben, az kreatívan oldja meg, de gondolni kell arra, hogy a szülőknek ne jelentsen ez sok ismeretlen munkát.

6.      Egyéni, differenciált fejlesztést is lehet vállalni távnevelésben. Itt szükség van a szülő és a nevelő, pedagógus közös előzetes megegyezésére.

Alapos előkészítő munka után valósuljon meg. a szülők tájékoztatása a szolgáltatás hogyanjáról. Ez lényeges kérdés, és a helyi szabályok és szokások is meghatározók ebben a folyamatban.

A kisgyermeknevelő és óvodapedagógus feladatai:

A vállalásokat a csoportnaplóban kell vezetni, az a dokumentum, és igazolja a tervek megvalósítását, és időnként pl. egy héten egyszer kérhető a szülők visszajelzése is, és kéréseik alapján lehet módosítani a távnevelési tartalmakat. Valamint a nevelők, óvodapedagógusok is tapasztalataik alapján módosítsanak. Mivel felkészülés és megvalósítás közben sok új ötlet születhet, ami a tapasztalatok alapján igényli a módosítást az eredményesség javítása érdekében. Lehet tanulni egymástól is, és a neten található kisfilmek, ötletek is segíthetnek!

De gondoljunk arra, hogy a személyes kapcsolat mindig valamilyen módon legyen ott a táv-tevékenységben, ha másképpen nem akkor a fénykép is jó, mert azt látja a gyerek és a hang kapcsolásával is megoldható az üzenetátadás!

Villányi Györgyné Jutka

 MPT Kisgyermeknevelési Szakosztály

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 
Címkék: óvoda hírek

Kölöknet hozzászólás

aláírás