Óvoda

VEDD ÉSZRE, HA A GYEREKEDET BÁNTJÁK A SULIBAN – ÍGY CSÖKKENTHETŐ AZ ISKOLAI ERŐSZAK

Az iskolai erőszak egyre nagyobb probléma Magyarországon. A szakértő szerint azonban prevencióval, konzekvens szülő-pedagógus kommunikációval és önvédelmi ismeretekkel visszaszorítható.

Az iskolai erőszak nem csak a fizikai atrocitásokat, bántalmazásokat jelenti, hiszen idetartozik a kiközösítés, a csúfolás vagy a napjainkban egyre nagyobb teret kapó online zaklatás is – magyarázza Kovács Ildikó önvédelmi szakértő. Szerinte a gyerekek sok esetben otthon nem mernek szólni erről, viselkedésük megváltozása azonban beszédes lehet.

Egyértelmű jelek

Ilyen például, ha a nyitott gyerekből zárkózott lesz, az alapvetően is introvertált iskolásnak pedig dühkitörései vannak. Tipikus az is, hogy megborul a gyerek nyugodt alvása: éjszaka felriad, álmában sír, kisiskolás esetében pedig akár be is pisilhet, hiszen a gyerekek a napközben őket ért traumákat éjszaka dolgozzák fel. A bántalmazások következményei azonban nappal is egyértelműek: beszéd közben előjön a dadogás, tikkel, rágja a körmét vagy tépkedi a haját. A szakértő szerint éppen ezért rendkívül fontos, hogy folyamatosan figyeljük a gyerekünket, és gyakran beszélgessünk arról, hogy mi történt vele az iskolában, hogy érzi magát, mi okozza a belső feszültséget.

Fontos, hogy korán megtanulja az énhatárait

Fontos, hogy korán megtanulja az énhatárait

Fotó: fstop123 / Getty Images Hungary

A cikk további folytatása: divany.hu

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X
Kismackó: A sztárcsatár + Rúgd be, Pepe! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó
Kismackó: A sztárcsatár + Rúgd be, Pepe! - Teakiadó