Szülő- és gyereknevelés

10 legjobb film a szülőségről, amit nem biztos, hogy láttál

Alábbi filmajánlónkban igyekeztünk könnyed, laza, a gyerekekkel együtt nézhető családi filmeket ugyanúgy ajánlani, mint mély, elgondolkodtató témájú filmdrámákat, sőt, olyan történeteket is, amelyek a műfajokat zseniálisan vegyítik - miközben látszólag viccesek, fontos üzenetek fogalmaznak meg többek között a szülőségről, gyermekvállalásról, családról, álmokról.
(Kezdőfotó: Getty Images)

Azoknál a filmeknél, ahol tudunk, mutatunk magyar előzetest is.

1# Az igazi kaland

amerikai családi filmvígjáték-dráma ((2011)

Egy megözvegyült, kétgyermekes apa családjával megvásárol egy állatkertet, melyet újra meg akarnak nyitni a látogatók előtt. Mindez pedig olyan feladatokkal jár, ami óriási kalandot jelent számára. Értékes film, mély üzenettel, és mivel van benne humor bőven, ezért gyerekekkel is nézhető, szülőknek és gyerekeknek amúgy is más-mást fog jelenteni a történet.

2# Apafej

amerikai vígjáték (1999)

A 32 éves Sonny (Adam Sandler) a legfontosabb feladatának azt tartja, hogy olyan távolról kerülje el a felelős felnőtt életet, amilyen távolról csak lehet. Barátnője elhagyja, mire Sonny magára vállalja a nősülni készülő barátjának ötéves fiát. Ám lehetetlen életmódján továbbra sem változtat, gyermeknevelési módszerei pedig meghökkentőek. A film célja laza szórakozás másfél órán keresztül.

3# Egy fiúról

amerikai–brit–francia–német romantikus filmvígjáték-dráma (2002)

Will Freeman gondtalan életet élő egyedülálló férfi. Azért, hogy szingli anyukákkal ismerkedhessen meg, csatlakozik egy szülői klubhoz és ehhez kreál magának egy képzeletbeli gyereket. Hamarosan megismerkedik egy egyedülálló anyukával, akinek a kisfiához egyre jobban kötődni kezd. A látszólag könnyed, de súlyos mondanivalókat tartalmazó filmben Hugh Grant ugyanolyan karaktert játszik, mint mindig, de mi pontosan ezért szeretjük.

4# Édesek és mostohák

amerikai filmdráma (1998)

Jackie és Luke elválnak, és állandóan gyermekeik felügyeletén civódnak. A férfi ügyvédként dolgozik, és van egy csinos barátnője, Isabel, akit a gyerekek cseppet sem kedvelnek. Az apa túlságosan is elkényezteti a gyerekeket, és általában mindig az elvált felesége ellen fordítja őket. Miközben a két asszony ugyanazért a családért harcol, a sors váratlanul közbe szól. A hol vicces, hol megrázó film egyik üzenete, hogy milyen cifra tud lenni az élet, de valahogy mindenre van megoldás...

5# Anya, lánya, unokája

amerikai filmdráma (2007)

A 17 éves zűrös életet élő, frissen érettségizett lány a nyári szünetre nagymamájához költözik. A mormon kisvárosban élő nagymama viszont szigorú szabályok szerint él. Míg a nagyinak a renitens unokájával, a tinilánynak a kötelező munkával gyűlik meg a baja. Egyik nap megjelenik az anyuka is a házban, hogy aztán a három generációt képviselő nő tisztázzák a szőnyeg alá söpört sérelmeiket. A filmet azoknak ajánljuk, akik érdeklődnek a széthullott családokról szóló, illetve kisvárosi történetek iránt, a film mély mondanivalója a szexuálisan bántalmazott gyerekek traumáját érinti finoman.

6# Igen nap

amerikai családi vígjáték (2021)

Az apuka és anyuka úgy érzik, hogy mindig „nemet” kell mondaniuk gyerekeiknek, ezért elhatározzák, hogy a három gyermekük számára „Igen-napot” tartanak. Ez azt jelenti, hogy a gyerekeknek 24 órájuk van arra, hogy ők hozzák meg a szabályokat, a szülőknek pedig mindenre csak „igent” felelhetnek. Tipikus családi műfajú film, amit gyerekeinkkel közösen, popcornozás közben nézhetünk. Ha sokra nem számítunk, cserébe önfeledt, laza szórakozást kapunk.

7# Felkoppintva

amerikai vígjáték (2007)

A 23 éves naplopó pasi és a kissé idősebb, felelősségteljes karrierista lány egy éjjel találkoznak egy szórakozóhelyen, és végül az ágyban kötnek ki. Amikor elmúlik az alkohol mámora, hamar felismerik, hogy kevés közös van bennük. Nyolc héttel később a nő felfedezi, hogy várandós, így felveszi a kapcsolatot a fiúval, akinek válasza az első döbbenet után az, hogy támogatni akarja Alisont. A nem összeillő pár erőfeszítéseket tesz, hogy egészséges kapcsolatot alakítsanak ki, Ben a házassági ajánlatig is eljut. Az a típusú film, amitől nem kell mély mondanivalót várnunk, kikapcsolódásnak tökéletes.

8# Ilyen az élet

amerikai vígjáték (2010)

Holly és Eric amennyire sikeresek a munkában, annyira sikertelenek a szerelemben. A randijuk is katasztrofálisan sikerül, ki nem állhatják egymást. Egy viszont közös bennük, mind a ketten odáig vannak a keresztlányukért. Amikor a kis Sophie szülei tragikus balesetben életüket vesztik, a gyermeküket rájuk hagyják. Nincs más hátra, félre kell tenniük minden ellenszenvüket és kénytelenek összeköltözni. A film műfaját tekintve sokkal inkább romantikus dráma, amit az apró poénok tesznek mégis szórakoztatóvá.

9# Nim szigete

amerikai-ausztrál fantasztikus kalandfilm (2008)

A történet három szálon fut a három főszereplővel, akik közben kapcsolatban vannak egymással. Egy fiatal lány, Nim egyedül marad néhány napig egy lakatlan, csendes-óceáni szigeten, mert tengerbiológus apja a kutatásai miatt pár napra elhajózik, ám viharba kerül és nem tud időben hazatérni a lányához, akinek kedvenc regényhőse Alex Rover. Az Alex Rover regények szerzője, aki súlyos agorafóbiás és San Franciscóban él, szeretne többet megtudni a szigetről, ezért félelmeit leküzdve odautazik, amikor megtudja, hogy a lány megsebesült. A lánynak eközben meg kell védenie a szigetet a „kalózok” ellen, akik el akarják foglalni. A gyerekekkel nézhető film tulajdonképpen egy modern mese, és mint minden mesének, egyszerű és tömör mondanivalója van, a sziget talán nem is egy óceáni sziget, hanem a saját világunk szigete...

10#

Beszélnünk kell Kevinről

angol-amerikai filmdráma (2011)

Eva soha nem akart igazán anya lenni. Egy olyan fiú anyja semmiképpen sem, aki hét iskolatársát, egy menzai alkalmazottat és egy tanárt gyilkol meg két nappal a tizenhatodik születésnapja előtt. Két évvel a történtek után, elérkezett az idő Eva számára, hogy őszintén szembenézzen az életével. A film azt a kérdést feszegeti, hogy léteznek-e születésüktől rossz emberek, illetve elképzelhető-e, hogy egy anya az ösztönök ellenére sem szereti gyermekét.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás