Szülő- és gyereknevelés

5 dolog, amit az apukák nagyon másképpen csinálnak, mint az anyukák

Melyik anyuka nem kapta még azon magát, hogy csodálkozva figyeli a férjét, mennyire másképpen viselkedik a gyerekkel, játszik, beszél hozzá. És valóban, az anyák és az apák valahogy teljesen másképpen foglalkoznak a gyerekekkel. Nézzük a szembeötlő különbségeket.

1. Apával valahogy minden kalandosabb

Amint az apát egyedül hagyod a gyerekkel, a hangulat teljesen megváltozik: harsányabbak lesznek, együtt tombolnak, ugrálnak, hangosan nevetgélnek...
Mi nők gyakran belefeledkezünk a gyengédségbe, kímélni akarjuk a gyereket, "mert még olyan pici és törékeny". Aztán jönnek az apukák, akik úgy gondolják: egy gyerek bizony nem tud elkopni vagy eltörni...

2. Az apák magukra is szánnak időt

Amikor szülők leszünk, félretoljuk a saját igényeinket, és a gyermekünk igényei kerülnek hirtelen a középpontba. Az apukák ellenben úgy látják, hogy azért mindent mégsem kell feladni a gyerek megszületése miatt. Időnként találkozni a cimborákkal, egy-két sör mellett megnézni egy jó focimeccset, eljárni heti rendszerességgel sportolni, folytatni a szeretett hobbinkat - szerintük ezek mind bele kell, hogy férjenek az életünkbe még gyerek mellett is.

Az apák azok, akik emlékeztetnek bennünket arra, hogy nekünk szülőknek is vannak bizony elképzeléseink, álmaink, vágyaink, és magunkkal is törődhetünk időnként.
Tőlük tudjuk azt is, hogy a gyereknek nem kell mindenáron a középpontban lennie, úgyis boldog és kiegyensúlyozott gyerek lehet, ha időnként egyszerűen csak a szüleivel lóg, és jól érzi ettől magát.

3. Egy apa sokkal elmélyültebben játszik a gyerekkel

Egyszer csak kimenőt kapsz apától, és mire hazaérsz, egy káosz vár otthon? Igen, így lesz.
És tudod, miért? Mert az apák nem képesek arra, amire az anyák, hogy egyszerre játsszanak a gyerekkel, főzzenek, mossanak, ügyet intézzenek - ők sajnos nem szuperhősök.
Ellenben mélyen, elmélyülten és nagyon figyelmesen tudnak a gyerekkel játszani. Képesek nagyon részletesen minden elmagyarázni nekik. Örömmel belefeledkeznek az adott feladatba vagy játékba velük.
Éppen ezért ne mérgelődj, ha megbomlik a rend, és még azon se, ha apa a napközbeni ruhába tette le a gyereket aludni - kárpótoljon a tudat, hogy a gyermeked egészen biztosan jól érezte magát apával, amíg te távol voltál.

4. Apa nem gügyög

Míg az anyukák becézgetnek, gügyörésznek, kicsinyítő képzőket halmoznak, magasabb frekvencián beszélnek a kisgyerekhez, addig egy apuka dörmög. És az ő mély, nyugtató hangjára képesek a babák, kisgyerekek sokkal gyorsabban elaludni.

5. Egy apa gyorsabban továbblép a problémákon

Elesett? Beütötte? Lehorzsolta? Kiborult? Összetört? Sebaj! Az apukák fogják, felkapják, megpuszilják, megsimizik, feltörlik, leporolják - és máris folytatódhat tovább a játék. Nem akadnak fenn az apró akadályokon, hanem ott folytatnak mindent, ahol abbahagyták.

Kedves anyukák, nyugodjatok meg. Attól még, hogy apa mindent teljesen másképpen csinál, az nem lehet baj. A gyermek életében az édesapa pont ugyanolyan meghatározó, mint az édesanya. Az apukákkal való közös együttlétek egyrészt erősítik az apa-gyermek kapcsolatot, másrészt jó hatással vannak a baba, kisgyermek érzelmi és értelmi fejlődésére.

Fotó: GettyImages

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás