Szülő- és gyereknevelés

5 libegős kirándulási célpont gyerekkel, ahol hatalmasakat lehet kirándulni

Libegők országszerte

Az egészen kicsi gyerekek még nem igazán szeretnek és nem is igazán tudnak hosszan gyalogolni az erdőben, ellenben ha libegőzést is beiktatunk a programba, akkor garantáltan megjön a kedvük a túrázáshoz. Az alábbiakban jó pár libegős kirándulási úti célt ajánlunk, ahol természetesen nem csak maga a felvonó a kuriózum, hanem a környék kínálta rengeteg túra vagy kirándulási lehetőség is. Használjuk ki a jó időt, irány a természet!
Nyitókép: Getty Images

1# Zugligeti libegő, Budapest

1121 Budapest, Zugligeti út 97.
Távolság Budapesttől: -

Weboldal

Fotó: Szakácsné Veszprémi Éva

A fővárosiak egyik kedvenc kirándulási célpontja a János-hegy, ahova és ahonnan már 1970 óta szállítja a kirándulókat a Zugligeti Libegő. Az 1040 méteres pályát nagyjából 12 perc alatt teszi meg. Egy kis technikai érdekesség: 2600 méter hosszú kötélen 102 kétüléses függőszék 262 méter szintkülönbséget legyőzve szállítja az utasokat. A libegő rövid erdei sétával Gyermekvasúttal is elérhető a János-hegy vagy Virágvölgy állomásától. Tudtad, hogy annak idején a felvonó nevére még ötletpályázatot is kiírtak, amelyre egészen hajmeresztő névötletek is érkeztek? Hegyi-kopter, Űrbusz, Jánoshegyi Zümmögő, illetve Huza-vona nem lett a libegő neve. Valójában a nyertes a Lebegő név lett, ebből alkották meg aztán a libegőt.
(A Zugligeti Libegő 2024. április végéig karbantartás miatt zárva tart).

2# Eplényi libegő

8413 Eplény, Malom-völgyi út 1.
Távolság Budapesttől: 113 kilométer

Weboldal

Fotó: siarena.hu

Az Eplényi Síaréna a neve ellenére nem csak télen, hanem nyáron is számos izgalmas programot tartogat a kirándulóknak. A négyüléses libegőről megcsodálhatjuk az elénk táruló csodálatos Bakonyt, illetve a környék megannyi izgalmas túra és akár bicikliútvonalat kínál. Látnivalók családosoknak a környéken: Szarvaskút-forrás, Bakonybél, Bakonynána, Álmos-hegyi kilátó. A libegő nyitva tartásról tájékozódjunk előre a honlapon.

3# Mátra Libegő, Sástó - Kalandpark

Mátra, Sástó, Oxygen Adrenalin Park
Távolság Budapesttől: 88 kilométer

Weboldal

A libegő Sástót köti össze az Oxygen Adrenalin Parkkal, útközben csodás panorámát nyújtva a tóra, a kilátóra és Gyöngyösre. A libegő hossza 500 méter egy irányba, utazási idő egy irányba 7 perc, a drótkötélpálya székeinek száma: 62, amelyen egyszerre 124 fő utazhat. A hegyállomás (a parkban) a tengerszint felett 554 m magasan fekszik, a völgyállomás 504 m (Sástón) magasan található. Programtippek gyerekkel: Sástó tanösvény, kalandpark, játszótér, bobpálya, canopy, bringóhintó, erdei kalandpark, erdei labirintus, erdei tornapálya, eurobungy, függőhíd, hajtány, íjászat, haditechnika, légvár, óriás hinta, paintball, toronycsúszda, trambulin, tutaj, waterroller, vízi akadálypálya.

4# Lillafüredi libegő

3517 Miskolc-Lillafüred, Erzsébet sétány 77.
Távolság Budapesttől: 198 kilométer

Weboldal

Fotó: libegopark.hu / Horváth Csongor

A Bükk-hegység csodáira nyújt gyönyörű rálátást a magasból a Lillafüredi Libegő, amely a lillafüredi üdülőövezetből szállítja az utasokat Jávorhegyre, Bükkszentkereszt irányába. A drótkötélpályás felvonó 333 méterről indul és a 606 méter magasan fekvő hegyi állomásra szállítja az utasokat 1080 méter hosszan. Egyszerre több mint 180 ember gyönyörködhet a tájban a 16-18 perces menetidő alatt. A hegyállomástól Bükkszentkereszt távolsága 2,2 km. Programtipp a környéken: kalandpark, Lillafüredi tanösvény, kisvasút, függőkert, Szent István barlang, Szeleta barlang, Anna-barlang, Kis-Dél kilátó, szabadtéri néprajzi gyűjtemény.

5# Magas-hegyi libegő, Sátoraljaújhely

3980 Sátoraljaújhely, Torzsás út 25.
Távolság Budapesttől: 257 kilométer

Weboldal


Fotó: Wikpedia

A zempléni libegő pályahossza 1332 méter, ahonnan páratlan panoráma nyílik a tájra. Ha felértünk a felső állomásra, akkor adja magát, hogy sportosan felszaladjunk a többszintes kilátó tetejére is, ahonnan elénk tárul Zemplén fővárosa, Sátoraljaújhely és környéke. Lefelé bandukolva megnézhetjük, hogyan teszik próbára a bátorságukat a canopysok. Dönthetünk úgy is, hogy nem felvonóval közlekedünk vissza a kiindulóállomásra, hanem gyalogosan sétálunk le a hegyről. A lefelé vezető kellemes, könnyed erdei túra kisebb gyerekeknek is ajánljuk.


Fotó: Kölöknet

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás