Szülő- és gyereknevelés

5 szuper gyerekes kirándulási célpont őszi hétvégékre! Kirándulási tippek családoknak Budapesthez közel!

Öt kellemes kirándulási tippet ajánlunk kisgyerekes családoknak, amelyek bármelyike kiváló hétvégi program lehet! A túrák között mindenki megtalálhatja a kedvére valót: van köztük könnyebb és viszonylag nehezebb túra; egyiket akár még babával is be lehet járni, míg a másikat inkább kalandvágyó, kihívásokat kedvelő gyerekeknek ajánljuk.
Mindegy is, hogy merre indulunk, ha kisüt a nap, akkor kapjuk magunkra a túrabakancsot, és irány a természet!

 1. Gyadai tanösvény (Börzsöny)
  Hely: Katalinpuszta
  Távolság Budapesttől: 55 kilométer


  5 szuper gyerekes kirándulási célpont őszi hétvégékre! Kirándulási tippek családoknak Budapesthez közel!
  Fotó: Kölöknet
  A Katalinpusztai Kirándulóközpont egy igazi gyerekparadicsom, ami egy életre szóló élménye lehet bármely gyereknek. Itt még azok a gyerekek is megszeretik a természetjárást, akiket csak nehezen lehet rávenni a mozgásra. A Gyadai tanösvény különösen ajánlott azoknak a családoknak, akik csak ritkán húzzák fel a túrabakancsot, vagy akiknél kifejezett cél, hogy a gyerek első kirándulási élménye siker legyen. Babákat, bölcsiseket is nyugodtan magunkkal vihetünk ide.
  Csodálatos természet, barátságos modern játszótér, mini vasút, mini vadaspark, külön ovis és sulis tanösvény várja a gyerekeket. A könnyű túra során pallókon lépdelhetünk a patak felett, óriási függőhídon próbálhatjuk ki a bátorságunkat. Büfé szerényebb választékkal rendelkezésre áll ugyan, de mindenképpen érdemes elemózsiát is magunkkal vinni.
   
 2. Diósjenői Erdei Szabadidőpark (Börzsöny)
  Hely: Diósjenő
  Távolság Budapesttől: 65 kilométer

Diósjenői Erdei Szabadidőpark (Börzsöny)
Fotó: Kölöknet

A szabadidőparkot várandós kismamáknak, nagyszülőknek, bölcsődés és óvodás gyerekeknek, azaz könnyű és laza sétát kedvelőknek, valamint kisebb mozgásigényű gyerekeknek ajánljuk. A belépésért fizetni kell ugyan, de cserébe kellemes ízelítőt kapunk a nyugodt, csendes börzsönyi hangulatból.
A parkban több helyszínen játszótér lett kialakítva, és kisállatokkal is meg lehet közelebbről ismerkedni. A terület relatív kicsi, könnyen, gyorsan bejárható és inkább egy erdei játszótérként fogható fel, mintsem komolyabb túraútvonalként. Focilabdát feltétlenül vigyünk magunkkal!
Nagyobb gyerekekkel már érdemes kirándulni egyet a szabadidőpark bejáratától induló rövid, alig pár kilométeres erdei turista útvonalon, ami meredeken kaptat fel a tetőig. (Nagyszülőket ne csábítsuk magunkkal, őket hagyjuk inkább a szabadidőparkban).
Az 1-1,5 órás egyenletesen emelkedő sétát érdemes bevállalni, mert odafönt a Börzsöny lenyűgöző panorámája fogad bennünket.
 

 1. Jági-tó, Jági tanösvény (Pilis)
  Hely: Pilisszentiván
  Távolság Budapesttől: 20 kilométer

5 szuper gyerekes kirándulási célpont őszi hétvégékre! Kirándulási tippek családoknak Budapesthez közel!
Fotó: karpatutak3.blogspot.hu
Könnyen, kényelmesen 2 óra alatt bejárható tanösvény, amit inkább könnyű, nem megerőltető erdei sétának, rövid félnapos kimozdulásnak foghatunk fel. Mivel nincs szintemelkedés, ezért akár babákat babahordozóban, egészen kisgyerekeket és sportosabb nagyszülőket is magunkkal csábíthatunk. Nagyobb gyerekeknek semmiképpen nem lesz kihívás a túra, de kedvcsináló természetjáró programnak tökéletes.
A kisebbek különösen élvezik, amikor át kell mászni a kerítésen egy hatalmas, „izgalmas mászókán”, egy másik helyszínen pedig egy szerény, kevésbé jelentős fahídon lehet átszaladni. A békáktól hangos Jági-tó látványa teszi teljessé az erdei sétát.
A tanösvény a település sportpályájától indul, ahol egy büfét is találunk. Bő választék nincs, ezért inkább csomagoljunk magunkkal enni-inni valót.

4.Boldog Özséb kilátó (Pilis)
Hely: Pilistető
Távolság Budapesttől: 36 kilométer

5 szuper gyerekes kirándulási célpont őszi hétvégékre! Kirándulási tippek családoknak Budapesthez közel!
Fotó: pilisparkerdo.hu
A kilátó viszonylag új. A torony körül látványos falépcsősor vezet a magasba. Ahogy haladunk egyre felfelé, fokozatosan tárul elénk a pilisi „terepasztal”. Mire egészen a magasba érünk, csodálatosan rálátás nyílik a Vörösvári-medencére és a Budai-hegységre.

Megközelítése több irányból is lehetséges, de kizárólag turistaúton tudunk odáig eljutni. Érkezhetünk a Két-bükkfa-nyereg felől, illetve Pilisszentkereszt vagy Pilisszántó irányából. Mindhárom kiindulási pontnál parkolási lehetőség adott, és megáll a távolsági autóbusz is.

A Boldog Özséb-kilátó közelében számos kolostorromot, barlangot fedezhetünk fel, és nincsenek messze innen a Zsivány-sziklák vagy a Pilisszentkereszti szurdok sem.

 1. Holdvirág-árok (Pilis)
  Hely: Pilistető
  Távolság Budapesttől: 30 kilométer

Diósjenői Erdei Szabadidőpark (Börzsöny)

Fotó: pilisparkerdo.hu

A Pilis vadregényes szurdokvölgyének kacskaringós útját hol a patak keresztezi, hol hidakon, falépcsőkön vezet az út, ezért a nagy mozgásigényű és főleg nagyobb, ügyesebb gyerekek fogják élvezni ezt a kirándulást. A szurdok végén található a - már hangzásra is izgalmasnak ható - Remete-barlang. Ha esősebb időszakban járunk erre, akkor a barlang felett egy vízesést csodálhatunk meg. A vízesés melletti létra a Lajos forráshoz vezet. A forrást a létrát kikerülve, más úton is elérhetjük.

Gyerekkel csak száraz időben tervezzünk kirándulást a Holdvirág-árokba, és a szűk kanyonban óvatosan közlekedjünk. Megközelítése a Pomáz-Dobogókő útról lehetséges. A Csobánkai leágazástól körülbelül 300-400 méterre jobb oldalon ágazik le egy kis pántlika út - ezen 500 métert haladjunk tovább a parkolóig.

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás