Szülő- és gyereknevelés

5 típusú mérgező anya, aki láthatatlan, de mély sebet ejt a gyermeke szívében!

A feltétel nélküli anyai szeretetnek semmi sem szabhat határt, mélyről jövő, őszinte, és ha kell, a hegyeket is megmozgatja. Bár nem szívesen mondjuk ki, vannak azonban olyan anyák, akik nem tudják kimutatni a szeretetüket, vagy, ami még rosszabb egyáltalán nem értékelik a saját gyermeküket.

Vannak, akik felnőttként is szenvednek egy-egy jól bevésődött anyai mondattól, mielőtt cselekednének, eszükbe jut a tiltó szó, vagy a kritikus vélemény, amelyet hallottak egész gyerekkorukban. A toxikus szülő hatással van az önbizalom, az önértékelés és az énkép fejlődésére.

Susan Forward az “Anyák, akik nem tudnak szeretni” című könyvében 5 típusú mérgező anyát különböztet meg.

1. A kontrolláló anya

Ez az anyatípus az, aki úgy érzi tehetetlen, és nem túl hatékony élete más területein, éppen ezért abban teljesedik ki, hogy hatalmat gyakorol feletted. Az igazság az, hogy csak addig kedves veled, amíg irányítani tud, abban a percben, amikor kezdenéd bontogatni a szárnyaidat, ellenségeddé válik. Csak egyszer próbálj a saját utadon járni, és máris azzal büntet, hogy “elhagytad” őt.

2. A nárcisztikus anya

Minden mindig róla szólt, nem számított, hogy jó jegyet hoztál haza az iskolából, vagy éppen csalódás ért, a lényeg az, hogy ő legyen a középpontban. Bizonytalanság és visszahúzódás jellemezte az egész gyerekkorodat, soha nem tudta elviselni, hogy valamiben jobb lehetsz mint ő.

Keményen kritizál, és akkor kap csak újra erőre, ha már kellőképp a földbe tiporta az önbizalmad. Abban a pillanatban, amikor már nem te voltál a figyelem középpontjában, újra átvette az irányítást. Amikor így viselkedett, mindig úgy érezted, hogy egy kicsit megszakad a szíved, és nem bírod már tovább.

3. Depresszív anya

Ez a típusú anya általában hatalmas nyomást gyakorol a gyerekeire. Nem tudja felelősségteljesen élni az életét, menekül a kötelességek elől, gyakran erősen szorongó, pesszimista, hajlamos a depresszióra, és az alkoholizmusra.

A gyerekek már egész kiskoruktól kezdve át kell vegyék az irányítást, nem csak a háztartási teendőket kell elvégezzék az anya helyet, hanem őt magát is pátyolgatják egész életében. Az ilyen családban felnövő gyerek nem nagyon tudja mi a szórakozás, önfeledt játszás, a biztonságot nyújtó anyai ölelés.

4. “Körülötte forog a világ” típusú anya

Ez a típusú anya érzelmi problémák esetén a saját gyerekére támaszkodik, minden problémáját neki meséli el, és tőle kér tanácsot. Nem baj az, ha jóban vagy édesanyáddal, de nem biztos, hogy élete minden apró részletére kíváncsi vagy. Ráadásul, mikor találkozol vele, szóhoz sem tudsz jutni, mert mindig csak a saját problémáival traktál, körülötte forog a világ. Mindig veled akar lenni, közös programokat szervez, nem érti meg, hogy neked is megvan a saját életed.

5. Az anya, aki nem törődik túl sokat a gyerekeivel

Egész életedben azért harcolsz, hogy kivívd édesanyád szeretetét, hogy megfelelj neki. Közben pedig állandóan neheztel rád, semmi sem elég jó, amit teszel, és tulajdonképpen nem is érdekli annyira, hogy mi van veled, mit gondolsz, mit érzel. Érzelmileg, mentálisan és fizikailag is rosszul érzed magad, amikor a közelében vagy.

A cikk forrása: filantropikum.com

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás