Szülő- és gyereknevelés

6 alapvető kérdés a diákmunkáról, amire jó, ha tudod a választ

A diákmunka fő szezonja a nyár, de az év többi részében is sok tanuló egészíti ki így a zsebpénzét vagy az ösztöndíját – a munkavállaláshoz pedig sokszor a szülők adnak tanácsokat. Cikkünkben összegyűjtöttük azokat az alapvető információkat, amelyekkel a diákmunka kapcsán érdemes tisztában lenni. 

1. Ki vállalhat diákmunkát?

Minden olyan tanuló, aki betöltötte a 16. életévét. A 15 évesek is végezhetnek diákmunkát, de csak az iskolai szünetekben. Ha pedig a diák még nem töltötte be a 18-at, a szülők engedélye is kell a munkavállaláshoz.  

2. Milyen formában lehetséges a munkavállalás?

A tanulót foglalkoztathatják megbízási szerződéssel, és háztartási alkalmazottként is (például bébiszitterként). A gyakorlatban azonban a diákok döntő többsége valamilyen iskolaszövetkezeten keresztül vállal munkát. 

3. Érdemes iskolaszövetkezeten keresztül diákmunkát vállalni? 

Számos előnye van, ha valaki így helyezkedik el tanulóként. A megbízható, jó nevű iskolaszövetkezeteket, mint amilyen például Y Generáció Iskolaszövetkezet, a munkáltatók is komoly partnerként kezelik. Ennek köszönhetően a diákok igen sok változatos munkalehetőség közül választhatnak, amelyek kifejezetten nekik szólnak. Az iskolaszövetkezet apparátusa ráadásul minden, a munkavállaláshoz kapcsolódó adminisztratív teendőt profi módon elintéz. A diáknak csak a munka elvégzésével kell foglalkoznia. A szövetkezetnek emellett érdekvédelmi funkciója is van: visszatartja a munkáltatókat attól, hogy a diákmunkást megrövidítsék. Ha pedig netán mégis történik valami ilyesmi, hatékonyan képes fellépni a diákok védelmében. Sőt, ha a munkaadó ne adj’ isten fizetésképtelenné válik, az iskolaszövetkezet akkor is garantálja, hogy a diák megkapja a munkabérét. 

4. A diákmunkánál is van minimálbér?

Nincsen külön diákmunka-minimálbér, de a minimálbér a diákokra is érvényes. A 2021-re érvényes minimálbér összege bruttó 167.400,- Ft. A diákok esetében a javadalmazás általában órabérben történik, így a minimálbért is így érdemes megadni. Az érvényes diákminimálbér tehát 963,- Ft/óra. 

Tegyük hozzá, hogy ez a minimálbér, az átlagos diákbérek ennél jóval kedvezőbbek, kb. 1100-1200 Ft/óra körül mozognak. Ráadásul ezek nettó összegek, tehát ez mind a tanuló zsebében marad! Ha pedig van középfokú végzettsége, a garantált bérminimumot mindenképpen meg kell kapnia. Ennek órabérre vetített összege 1259,- Ft, de ennél kedvezőbb órabért is meg lehet csípni. 

5. Kell-e adózni a diákmunka kapcsán?

Ha a tanuló iskolaszövetkezeten keresztül vállal munkát, a bruttó bérből levonják a 15%-os személyi jövedelemadót. Van azonban egy jó hírünk: ha még nem töltötte be a 25-öt, jövőre az szja alól teljesen mentesül. Mit is jelent ez? Ha például egy diák 100.000 forintot keres diákmunkával, jövőre már az a 15.000 forint is a zsebében marad, amit eddig szja címén levontak tőle. Az adómentesség természetesen a diákszövetkezeten keresztül végzett munkáért kapott jövedelemre is vonatkozik. 

Ráadásul a 18,5%-os tb-járulékot sem kell levonni a munkabéréből. Ebből a szempontból a diákmunka javadalmazása jóval kedvezőbb, mint a rendes munkaviszonyé.  

6. Milyen munkák közül választhat egy diák?

Rendkívül változatos a felhozatal. Vannak olyan rutinmunkák, amelyek nem igényelnek semmiféle tapasztalatot vagy előképzettséget - ilyen például a szórólapozás vagy a csomagolás. A másik véglet pedig az olyan feladatkörök, amelyek akár szakmai gyakorlatként is végezhetők, és a végén az illetőt fel is vehetik az adott céghez. Ezek között pedig rendkívül sokféle munka található a hoszteszkedéstől az irodai munkákon és az ügyfélszolgálatos vagy telefonos feladatokon át és egyéb akár otthon végezhető munkákig.

Cikkünk elkészítéséhez az Y Generáció Iskolaszövetkezet munkatársai nyújtottak szakmai segítséget. A diákok munkavállalásával kapcsolatos információkért és konkrét munkalehetőségekért is érdemes átufni a honlapjukat. 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás