Szülő- és gyereknevelés

Kirándulás gyerekkel

6 felfedezésre csábító kilátó Budapesthez közel, ami a gyerekeket is lenyűgözi!

Kirándulástipp – Hat olyan ismert és kevésbé ismert Budapesthez közeli kilátót mutatunk, amely viszonylag laza sétával elérhető, ezért kényelmes, könnyű túrának, félnapos családi programnak tökéletes.
(Nyitókép forrás: Mentsd Meg Makovecz Szent László Kilátót Mogyoródon)

A lenti kilátók mindegyike nagyon szép természeti környezetben található, és az út végén lenyűgöző panoráma tárja ki karjait felénk.
A gyerekek imádni fogják, ahogy a táj szépen fokozatosan változik makettasztallá, és mint a mesében, egy varázsütésre törpül el minden a szemük előtt, amit a kis túrázók lecsendesült szemlélődéssel  fürkészhetnek.

1# Boldog Özséb kilátó

Hely: Pilistető
Távolság Budapesttől: 36 kilométer
Tipp: A közelben kolostorrom, barlangok, szurdok található.

Fotó: pilisparkerdo.hu

A kilátó relatív újnak mondható. A torony körül látványos falépcsősor vezet a magasba. Ahogy haladunk egyre felfelé, fokozatosan tárul elénk a pilisi „terepasztal”. Mire egészen a magasba érünk, csodálatosan rálátás nyílik a Vörösvári-medencére és a Budai-hegységre.

Megközelítése több irányból is lehetséges, de kizárólag turistaúton tudunk odáig eljutni. Érkezhetünk a Két-bükkfa-nyereg felől, illetve Pilisszentkereszt vagy Pilisszántó irányából. Mindhárom kiindulási pontnál parkolási lehetőség adott, és megáll a távolsági autóbusz is.

A Boldog Özséb-kilátó közelében számos kolostorromot, barlangot fedezhetünk fel, és nincsenek messze innen a Zsivány-sziklák vagy a Pilisszentkereszti szurdok sem.

2# Makovecz tervezte Szent László Kilátó

Hely: 2146 Mogyoród
Távolság Budapesttől: 22 kilométer
Tipp: 2in1 történelmi és természetjáró kaland gyerekeknek.

A nyitóképen is látható Szent László-kilátó 2023-ban elnyerte az Év Kilátója címet. (A környék több szálon is kapcsolódik a névadó árpád-házi uralkodóhoz). A Makovecz Imre tervezte szárnyas kilátó az egyetlen olyan kilátó, amely kápolnaként is funkcionál. A panorámát a Gödöllői-dombság uralja, de körbe el lehet látni a százhalombattai olajfinomítótól kezdve, az érdi víztornyon keresztül az Budai hegységen át, a Pilisig és a Börzsönyig is. Meredekebb és kevésbé meredek út is vezet fel a Mogyoród felett magasodó Somlyó-hegyre.

3# Jenga-torony, Dévényi Antal-kilátó

Hely: 2081 Piliscsaba
Távolság Budapesttől: 22 kilométer
Tipp: Rendezzetek Jenga ügyességi versenyt a kilátó lábánál!

Fotó: wikipedia.hu

A Jenga-kilátó az ügyességi fajátékról kapta a nevét, ugyanis a torony formája nagyban hasonlít gyerekek egyik kedvenc játékára, a fatorony-kirakóra.
A formájában is izgalmas kilátó a Nagy-Kopasz 447 méter magas csúcsára invitálja a kirándulókat.
A közel 12 méter magas kilátóból majdnem körpanoráma nyílik a tájra, tiszta időben még az Esztergomi Bazilika kupolája is feltűnik. A torony megközelítése nem jelent nagy kihívást, így kisebb gyerekeket is nyugodtan magunkkal vihetünk. A piliscsabai vasútállomáson tudjuk kényelmesen leparkolni az autót, innen körülbelül 2,5 kilométeres minitúra vár ránk.

4# Naplás-tavi-kilátó

Hely: Budapest 16. kerület
Tipp: Csodaszép innen a naplemente.

Fotó: Kölöknet

A 16 . kerületi, Naplás-tó szomszédságában álló vadonatúj kilátó szintén a kevésbé ismert kilátók közé tartozik. Létrehozásánál fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák lombjai fölé magasodjon, és ezzel 360 fokos körpanorámát biztosítson a tájra. A kilátó 22 méter magas faépítmény, amely jól illeszkedik a körülötte elterülő erdei környezetbe, a tetejéről csodaszép panoráma tárul elénk a Gödöllői-dombságra.

A tavat körbesétálva egy gyönyörű szép erdei emelkedőn kell felfelé haladni, és körülbelül 10 perces sétával már el is értük a kilátótornyot. Nagyobb gyerek nyugodtan előre szaladhatnak, és már egyedül is meghódíthatják a kilátót, mert az egész építmény maximálisan biztonságos, a feljárórész végig rácsozott.

5# Guckler Károly-kilátó

Hely: Budapest, 3. kerület
Tipp: Nem messze innen található a 7 kilométer hosszú Guckler Károly tanösvény, megéri a kitérőt.

Fotó: parkerdo.hu

Budapest egyik, ha nem a legszebb körpanorámáját nyújtja a Hármashatár-hegyen épült kilátópont, amelynek érdekességét a Duna viszonylagos közelsége adja.
A nyolcszög alapú, geometriai formákból felépülő, leginkább focilabdához hasonlatos építmény kilátószintje mindössze 4 méterre magasodik a talaj fölé, így azoknak is jó választás, akiknek tériszonyuk van, de szeretik a tájat fürkészni.
A gömbkilátó érdekessége, hogy innen az összes fővárosi dunai híd látható, sőt tiszta időben feltűnik a Mátra és egészen a Tátra vonulatáig is el lehet látni.
A kilátó névadója, Guckler Károly (1858-1923) neves erdőmester volt.

6# Csergezán Pál-kilátó

Hely: 2071 Páty
Távolság Budapesttől: 26 kilométer
Tipp: Szelfizzetek a Budai-hegység legmagasabb pontján!

A Csergezán Pál-kilátó a Budai-hegység legmagasabb pontján, az 559 m-es Nagy-Kopaszon várja a látogatókat. A Páty, Nagykovácsi és Telki hármas határán emelkedő, vörösfenyőből készült kilátó 18 méter magas, a tetejére pontosan 100 lépcsőfokon lehet feljutni. A teljes körpanoráma tiszta időben a főváros 100 kilométeres sugarú térségét öleli fel. A Budai-hegység ismertebb csúcsain kívül a Pilis-hegység, a Visegrádi-hegység, a Mátra, a Vértes, a Gerecse és a Velencei-hegység is látható.
A kilátó névadója Csergezán Pál, híres természet- és vadászfestő, aki számos képen örökítette meg a környék élővilágát.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás