Szülő- és gyereknevelés

6 gyanús jel, ami utalhat arra, hogy óvodás gyermeked autizmusban érintett

Az autizmus spektrumzavar tünetei már egészen korán felismerhetők, csak általában ekkor még sem a szülők, sokszor még a védőnők, bölcsődei gondozónők, óvónők számára sem elég egyértelműek az alarm jelek. Gyakran a sokat tapasztalt nagymamák azok, akiknek feltűnik a kisgyermek "furcsasága".


A legjellemzőbb alarm jelek autizmus esetén, amelyek sokaknak feltűnnek: a szemkontaktus hiánya, a változások ellenei tiltakozás, a visszhangszerű utánzás, a kézlegyezgetés vagy a tárgyak pörgetése. Bármennyire is egyértelmű tüneteket ezek, közel sem biztos, hogy egy autista gyerek ezeket mind produkálja. Az alábbiakban olyan további jeleket sorolunk, amelyek megléte esetén, és a gyermek érdekében, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni. (A cikk alján listázzuk a budapesti diagnosztikai központokat).

1. Ismétlődő szertartások

Jelzés értékű lehet, ha gyermeked önmagával, vagy a hétköznapi dolgokkal kapcsolatban, esetleg más személyekkel kapcsolatban ismétlődő "szertartásokat" alakít ki. Szereti, ha egy adott helyzetben mindig ugyanazon forgatókönyv szerint történnek az események. Például: a buszon mindig csak ugyanarra az ülésre szabad leülni, máshova nem jó; az óvodába csak ugyanazon útvonalon szabad menni, evés közben csak ugyanabból a pohárból lehet inni, nem enged másik ruhát felvenni.

A "szabad" kifejezések szándékosan szerepelnek a felsorolásban, mert a szülő ezeket ekként éli meg, azaz ha az ismétlődő szertartások nem teljesülnek, a gyerek a hisztihez hasonlítható meltdown-t él át.

2. Beszűkült érdeklődés

Ha a kisgyerek teljesen elutasítja a változatos játékot (most másképpen játsszuk, mint a múltkor), vagy ismétlődő jelleggel ragaszkodik mindig ugyanahhoz a játékhoz, és más játékkal nem lehet lekötni a figyelmét (hónapokon keresztül csak a játékporszívóval játszik), esetleg az elfoglaltsága inkább mechanikus, az mindenképpen beszűkült érdeklődésre is utal. Például a mosógép forgódobja előtt lenyűgözve ül, vagy a játékkonyhát nem "rendeltetés szerűen" használja, hanem a serpenyőkkel inkább ütögeti a többi eszközt, a poharakat dobálja.

3. Szociális sérülés

Ha az alábbi felsorolásból legalább kettő jellemző gyermekünkre, akkor érdemes szakember tanácsát is kikérni:

  • Nem tud a bölcsis-ovis, játszótéri kispajtásokkal együtt játszani, hanem mindig teljesen egymagában játszik. Feltűnően nem szeretne senkivel sem barátkozni, meg sem próbálja, hogy egy másik kispajtással együtt játszhasson.
  • Előfordulhat az ellenkezője is: nagyon is szeretne együtt játszani a csoporttársaival, de nem a csoport szabályai szerint viselkedik, hanem a saját szabályait erőlteti rá másokra.
  • Érzelmileg vagy viselkedésileg rosszul reagál a kortársak kezdeményezésére vagy érdeklődési, együttjátszási szándékára.

Nehéz megállapítani szülőként a szociális sérülést, ugyanis a magányos játszadozás bölcsis korban még természetes, de a kisgyerekek hónapról-hónapra képesek olyan sokat fejlődni, hogy a társas igényük is alakul.

4. Beszéd zavara

A fentiekkel ellentétben ez az a tünet, ami leginkább meg tudja kongatni a családi vészharangot. Ha az alábbiak közül kettőnél több jellemzőt ismerünk fel gyermekünk esetén, akkor érdemes azt szakemberrel megvitatni:

  • A kisgyermek beszédfejlődése túlságosan éretlen vagy késik.
  • A szavakat nem tudja megfelelő értelemben használni.
  • Vagy ellenkezőleg: már bölcsődés korában minden autó rendszámtáblájánál megáll, leolvassa, és kimondja a betűket, számokat, akár ügyesen elsorolja az autók márkáját, azaz korát meghaladóan sokat és bővebb mondatokban beszél.
  • A kisgyermek "robotosan", mereven, esetleg felnőttesen választékos módon, pedánsan fejezi ki magát, esetleg furcsább a hangszíne az átlagosnál.
  • Ha óvodás gyermeked sokszor nem érti a korának megfelelő vicces történeteket, szó szerint értelmezi az elhangzottakat, az átvitt értelmű mondatokat - szintén a kommunikáció zavarát jelzi.

5. Ügyetlen a nagymozgások terén

Fejlődésneurológiai zavart jelez, ha a gyereknek esetlen a szökdécselése, bátortalan mászókára mászása, a labdajátéka, gyakran véletlenül nekimegy másoknak, mert nem jól érzékelik a határokat, netán a biciklitanulás terén komolyabb nehézség mutatkozik.

6. Furcsa grimaszok

A hozzátartozók, szülők a kisgyereket minden nap látják, ezért gyakran fel sem tűnik számukra, hogy a kisgyerek arckifejezése szokatlanul más, mimikája jóval kevesebb, mint a többi gyereké.

Sokszor különös vagy "bamba", merev tekintet jellemző rájuk (főképpen a családi fényképek visszanézegetésekor szokott szembeötleni).

Diagnosztikai központok Budapesten:

Autizmus Alapítvány
https://www.autizmus.hu/

Budapesti Korai Fejlesztő Központ
https://www.koraifejleszto.hu/

Vadaskert Alapítvány
https://vadaskert.hu/

Heim Pál Gyermekkórház
http://heimpalkorhaz.hu/blog/autista-mintahaz-diagnosztikai-es-terapias-centrum/

Bethesda Gyermekkórház
https://www.bethesda.hu/osztaly/korai-fejlesztes-es-diagnosztika/

SOTE
https://semmelweis.hu/gyermekklinika1/betegellatas/fekvobeteg-ellatas/gyermek-es-ifjusagpszichiatriai-osztaly/

Cseperedő Alapítvány
http://cseperedo.hu/

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás