Szülő- és gyereknevelés

6 viselkedési probléma, amit egyetlen szülő sem nézhetne el a gyerekének!

A pszichológusok és a tapasztalt szülők megfogalmazták a kisebb gyerekek legelterjedtebb viselkedési problémáit.

Egy példa: Amikor megszületett a harmadik gyerekem nagyon nagy figyelmet kellett fordítanom rá, ugyanúgy mint a másik két gyerekemre, főznöm, mosnom és takarítanom is kellett. Kicsit szégyellem, de nem mindig sikerült reagálnom a gyerekeim által elkövetett hibákra, mert fontosabb volt a rend és a tisztaság a lakásban.

Néhány év elteltével elég sokat szenvedtem emiatt, most amikor már nagyok a gyerekeim rájöttem, hogy jó néhány fontos dolgot nem magyaráztam el nekik.

A gyerekeim biztonságban voltak, etettem és öltöztettem őket, csak a nevelésükkel volt probléma. Rájöttem, hogy a nevelés nem csak abból áll, hogy ellássam őket, hanem kemény munkát kell azokra a dolgokra fordítani, amit már kicsi korban meg kell tanuljanak.

A mai rohanó világban is nagyon fontos elmagyarázni a gyerekeknek, hogyan kell viselkedni, ha pedig viselkedési problémák lépnek fel, akkor azonnal kell reagálni rájuk.

1. Ártatlan hazugságok

Amikor egy gyerek valamiről mesél előfordul, hogy túloz, még kitalál és tesz hozzá dolgokat, ez az elején érdekesnek tűnhet egy szülőnek, de hosszútávon nem az, mert egy idő után az ártatlan hazugságok veszélyesek lehetnek.

Kellemetlen egy szülőnek amikor észreveszi, hogy a gyerek hazudik, de ha van türelmünk a gyerekhez, akkor ezt helyre lehet hozni. Ha tudod, hogy a gyereked elfogyasztott 3 csokit, akkor ne hagyd, hogy mást mondjon. Mond meg neki, hogy pontosan tudod mi történt és kérd azt tőle, hogy az igazat mondja.

Egy ilyen eset jó alkalom arra, hogy elmagyarázzuk azt a gyereknek, hogy mindenki követ el hibát, ezt nem kell szégyellnie.

Ezt már olvastad: EZÉRT FONTOS, HOGY MÁR ÓVODÁSKORBAN SOKAT OLVASSUNK A GYEREKNEK

2. Nem figyel rád

Ha azt veszed észre, hogy a gyerek nem figyel rád, amikor beszélsz hozzá akkor magyarázd el neki azt, hogy ez nem helyes.

Sok szülő panaszkodik, hogy többször is el kell mondjon valamit a gyereknek, pl., hogy rakja el a játékait vagy azt, hogy készüljön, mert iskolába kell mennie. Ilyen esetekben a legjobb megoldás az, ha nem ismételjük el a gyereknek a mondanivalónkat, hanem ott vagyunk mellette és figyeljük mit tesz. Ha a szülő figyeli, a gyerek másként fog viselkedni.

3. Agresszív

A gyerekek már egészen kicsi korban feszegetik a határaikat, sok gyerek verekedéssel vagy harapással fejezi ki a haragját, ilyenkor a szülő el kell magyarázza neki, hogy mondja el szavakkal a problémáját.

A szülőnek tennie kell valamit, ha ilyen viselkedés lép fel a gyereknél és meg kell próbálni megérteni azt, hogy a gyerek miért mérges, ezután pedig meg kell őt nyugtatni.

Ne engedjük meg a gyereknek azt, hogy verekedjen vagy harapjon még akkor sem, ha kicsi, tanítsuk meg arra, hogy mondja el azt ami bántja.

4. Nem érti mi a tisztelet

A gyerek elég hamar megtanulja a “nem” szót és elkezdi használni, amikor a szülő mond neki valamit, ez a visszautasítás a gyerek részéről tiszteletlenséghez vezethet.

Ezt egy szülő mindenképpen meg kell akadályozza, mert sok gyereknél az a probléma, hogy nem tudja elmondani azt ami bántja és nem tud uralkodni az érzései felett.
A gyerekekkel beszélgetni kell az érzésekről, segíteni kell nekik, hogy tudják kifejezni, kimondani azt amit éreznek, mert ez nagy segítséget fog nyújtani felnőttkorukban is.

Próbáljátok ki ezt a módszert: Haragszol amiért megkértelek, hogy szedd össze a játékaid?Gyere vegyünk néhányszor mély levegőt és utána elvégzed azt amire kértelek.

Ezt már olvastad: “A gyereknek ismernie kell a határokat, tudnia kell, hogy mi az elutasítás és az ellenállás”! - állítja egy svéd pszichiáter

5. Ha valami nem tetszik neki, elszalad

Ez a viselkedés legtöbbször lefekvés előtt fordul elő a gyereknél, a szülők már fáradtak, de a gyereket még nem tudják lefektetni. Néhány szülő figyelmen kívül hagyja ezt a dolgot azért, hogy ne bosszantsa a gyereket.

Ez a viselkedés, hogy a gyerek elszalad veszélyessé válhat, főleg akkor amikor nyilvános helyen vagyunk.

Ne engedjük meg a gyereknek, hogy elszaladjon, tegyük a gyereket babakocsiba, vagy fogjuk az ölünkbe és magyarázzuk el neki, hogy miért nem szabad elszaladnia.

6. Beleszól a mások beszélgetésébe

A gyerekek nem tudatosan teszik azt, hogy beleszólnak amikor a másik ember beszél, de ez egy idő után rossz szokássá is válhat. Ha észre vesszük ezt a viselkedést, akkor tanítsuk meg a gyereket arra, hogy legyen türelmes és ne szakítsa félbe a másik ember beszédét.

Egy hatékony módszer arra, hogy a gyerek megtanulja ezt, tanítsuk meg neki, hogy tegye a kezét csípőre vagy a vállára amikor valamit mondani akar, így jelezze azt, a szülő pedig érintse meg a gyerek kezét így jelezve azt, hogy észrevette a gesztust, majd beszélgessen tovább. Amikor a szülő befejezte a mondanivalóját, akkor mondja el a gyerek azt, hogy mit szeretne, a szülő pedig hallgassa meg figyelmesen őt. Ez a módszer több időt vehet igénybe, de eredményes.

Kedves szülők, ne engedjétek meg, hogy a gyerekeitek makacssága, kellemetlen szokássá váljon.

A cikk forrása: ketkes.com

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás