Szülő- és gyereknevelés

7 fontos kérdés, amelyet lefekvés előtt érdemes feltenned gyerekednek – és amelyek segítségével közelebb kerülhettek egymáshoz

Minden szülő szeretne minél közelebb kerülni gyermekéhez, nyitott lenni érzéseivel, álmaival és félelmeivel kapcsolatban. De valljuk be, nem könnyű az édesanyáknak egy-egy fáradságos nap után vidáman, türelmesen viszonyulni csemetéikhez. Ezért sok anya a fektetés meghitt pillanatait használja arra, hogy közelebb és bensőségesebb kapcsolatba kerüljön gyermekével.


A legjobb 7 kérdés és tipp ehhez:

1. “Mi volt számodra a nap fénypontja?”

Ha feltesszük a fenti kérdést, gyermekeink újra átélhetik azokat a pozitív érzéseket, pillanatokat, amelyeket a nap kedvenc részére gondolva előhívnak magukban. Fokozhatjuk ezt úgy, hogy megkérjük őket, csukják be szemeiket.

2. “Ki a legkedvesebb személy, akit ismersz és miért?”

Ha arra ösztönözzük gyermekeinket, hogy közvetlenül lefekvés előtt gondoljanak a kedvességre, végül megszokják, hogy azt keressék minden emberben. Ennek szándékos vizsgálata lehetővé teszi, hogy a gyermekek tisztában legyek azzal, mi a kedvesség, és hogy ók maguk is azok legyenek a való életben, egyediségüket, különlegességüket is előcsalogatva.

3. “Mi volt a nap legnehezebb, legrosszabb része?”

A nap azon pillanatainak megosztását, amelyek miatt gyermekünk rosszul érezte magát, minden szülőnek gyakorolnia kell. Bizalmi kapcsolatot teremt köztetek, hogy kifejezzétek érzéseiteket, még akkor is, ha nehéz ezekről beszélni.

Nem baj negatív dolgokról beszélgetni, mint például rossz döntésekről, felelőtlenségről vagy tiszteletlenségről, mivel ezek mind az élet részei, és időről időre biztosan megtörténnek velük. Ha végigvezeted gyermeked ezeken a nehéz pillanatokon, segít megtanítani neki, hogy hogyan kezelje a jövőben a hasonló szituációkat.

4. “Mitől érezte magát biztonságban és mitől nem a mai napon?”

Ha megtanítjuk a gyerekeknek, mik azok, amiktől biztonságban érzik magukat, segítjük őket abban, hogy felépítsék saját önbecsülésüket és magabiztosságukat. Továbbá, ha megismerik azokat a dolgokat, amelyek épp ezek hiányához vezetnek, az arra ösztönzi őket, hogy hasonló esetben bátran és bizalommal forduljanak feléd kérkedéseikkel.

5. “Van-e gyermekednek bármilyen kérdése a mai nappal kapcsolatban?”

Kisgyerekkorban természetesen mindenkinek sok kérdése van. Ha arra biztatjuk a gyerekeket, hogy osszák meg a nap egy bizonyos részével kapcsolatos esetleges bizonytalanságaikat és kérdéseiket, az segíthet abban, hogy bizalmasabb kapcsolatot építsünk ki velük, ami lehetővé teszi a továbbiakban egy „biztonságos teret”, amiben önmagatok és őszinték lehettek egymáshoz.

6. “Volt olyan, ami miatt mérges lettél a nap folyamán?”

Lehet, hogy gyermeke küszködik, rágódik valamin, ami feldühítette a nap során, de lehet, hogy nem tud róla, vagy csak megfogalmaznia nem sikerül, ha nem direkt kérdezünk rá. Tehát ha beszéltetjük azokról a dolgokról, amik feldühítik őket, segítünk nekik abban, hogy már kisgyermekként megtanulják kifejezni érzelmeiket.

7. “Mi volt a legkedvesebb, legfigyelmesebb dolog, amit ma tettél valakiért?”

Még akkor is, ha aznap nem tettek semmi kedveset senkivel, ha lefekvés előtt többször feltesszük ezt a kérdést, a gyerekeket arra ösztönzi, hogy valami kedveset tegyenek valakivel a jövőben, és azután megosszák majd tapasztalataikat veled.

Vannak más hatékony lefekvési rutinjaitok, amelyekkel erősítitek a köztetek lévő köteléket gyermekeiddel?

 

A cikk forrása: brightside.me
Nyitókép: Gettyimages.com

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás