Szülő- és gyereknevelés

VERÉS, ÜVÖLTÉS, AUTÓBA ZÁRÁS: MEDDIG MENNÉL EL, HOGY BOSSZÚT ÁLLJ A GYEREKEDEN?

Teljesen természetes, hogy ha valami felháborítót tapasztalsz, akkor mérges, indulatos leszel, és ezt a feszültséget le szeretnéd vezetni valahogy. A hogyant érdemes átgondolni, főleg akkor, ha szülő vagy.

A gyerekek bájosak, gyönyörűek, értelmet adnak az életnek. Ugyanakkor időnként annyira idegesítőek, hogy legszívesebben… mit is? Beleütnénk egyet a falba? Visítanánk vele együtt egy fél órát? Elszöknénk egy távoli, békés szigetre? Megráznánk a nagyszülők vállát, hogy gyertek már át segíteni? Vagy épp magát a gyereket ráznánk meg? Hol a határ, amikor szülőként már annyira elveszítjük a fejünket, hogy berendezési tárgyakban, állatokban, emberekben teszünk kárt? Meddig mehetünk el? Jogunk van-e bosszút állni a gyereken, ha lehetetlenül viselkedik?

Az utolsó a kérdésre a válasz teljesen egyértelmű: nem. Nem azért vagyunk a szülei, hogy úgy viselkedjünk, mintha mi is kicsik lennénk. Nem veszhetünk össze annyira a gyerekkel, hogy aztán dühödten kiugorjunk a kocsiból és bezárjuk a hatéves lányunkat, ahogy egy váci hipermarket előtt parkoló anyuka tette nemrég. A gyereke nem akart bemenni vele vásárolni, összevesztek, hát szépen a tűző napon álló kocsiban hagyta fél liter vízzel, majd dühösen berobogott a boltba. Egy járókelő meglátta a síró és dörömbölő gyereket, próbált neki segíteni, és értesítette a rendőrséget. A rend őrei pedig kiskorú veszélyeztetése miatt indítottak eljárást, az autó ugyanis egy nyári napon perceken belül szó szerint halálosan meleg katlanná válhat.  

A cikk teljes egészében a divany.hu oldalán olvasható.
Nyitókép: Gettyimages.com

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás