Szülő- és gyereknevelés

7 mondat, amelyet minden gyereknek hallania kell a szülőktől!

A gyermek személyiségének egészséges fejlődése érdekében nagyon fontos, hogy milyen családi háttérben nő fel. Nem hiába mondják, hogy az első hét év a legmeghatározóbb a jellem és a személyiség kialakulása szempontjából.

7 mondat, amelyet minden gyereknek hallania kell a szülőktől!

A szeretet és az őszinte kommunikáció az egyik legfontosabb dolog, ne fosszuk meg tőle a gyerekünket, mert ezeket már később nagyon nehéz lesz pótolni. Egy érzelmileg sérült vagy elhanyagolt gyerekből nagyon nehezen lesz később kiegyensúlyozott, és szeretetre képes felnőtt.

Az alábbi 7 mondatot mindenképp mondogassuk gyerekeinknek!

1.Szeretlek!

A szeretet egy olyan dolog, amelyet nem elég csak érezni, ki is kell fejezni. Tudja a gyereked, hogy mennyire szereted őt, ezáltal fogja érezni, hogy fontos számodra. A szereteted kimutatása által a gyerek tudni fogja, hogy bízhat benned.

2. Büszke vagyok rád!

Ha magabiztos gyereket szeretnél nevelni, olyat, aki felnőtt korában is megállja a helyét, akkor mondd el neki sokszor, hogy büszke vagy az elért eredményeire. Légy büszke, és bátorítsd, így fog feljebb és feljebb jutni.

Ezt már olvastad? Amit minden szülőnek tudnia kellene: mi történik egy kamasz agyában – egy anya magyarázata

3. Sajnálom!

Ha rá is kiabáltál, vagy megbántottad valamivel, akkor ne érezd lealacsonyítónak a dolgot, kérj bocsánatot. Ezzel egyáltalán nem adod fel a szülői tekintélyed, csupán tudatod, hogy olyan dolgot tettél, amit nem kellett volna, és már megbántad.

4. Megbocsátok!

Tanítsd meg a gyerekeknek, hogy tudjanak őszintén bocsánatot kérni. Tanítsd meg, hogy engedjék el a haragot és a negatív érzéseket és lépjenek tovább, nem táplálhatják magukban egy egész életen át a haragot.

5. Figyelek!

Mindig hallgasd meg őket figyelmesen, még ha esetleg úgy is érzed, hogy számodra nem annyira releváns a dolog. Adj időt a gyereknek, hogy beszéljen az álmairól, a problémáiról, az iskoláról, a barátairól. Ne akard, hogy mindent elmeséljen, de amikor beszél, akkor hallgasd teljes szíveddel. Az őszinte beszélgetések elősegítik a bizalmi légkör kialakulását.

6. Ez a te feladatod!

Legyen a gyereknek már egészen kis korától kezdve feladata, érezze a felelősséget, tudja, hogy vannak dolgok, amiket minden körülmények között el kell végezzen.

Ezt már olvastad?  Egy neurológus üzenete a szülőkhöz: “Ne tanítsátok már 3 évesen olvasni a gyereket”!

7. Minden képességed megvan ahhoz, hogy sikeres légy!

Mindig támogasd a gyereked, tudasd vele, hogy mindenre képes az életben csak a kitartásától és az akaraterejétől függ, hogy mire viszi.

Bátorítsd és biztasd, hogy soha ne adja fel, ne szegjék a kudarcok a kedvét, hanem inkább motiválják.

 

A cikk forrása: filantropikum.com 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás