Szülő- és gyereknevelés

7 tanács az ADHD gyógyszeres kezelés dilemmához

Gyógyszerezni vagy nem? Mielőtt ADHD gyógyszerhez nyúltok, próbáljatok ki minden lehetőséget!

Gyógyszerezni, ADHD
Gyógyszerezni vagy nem gyógyszerezni - ezzel a kérdéssel sok ADHD-s gyermek szülője szembesül. A döntés nem könnyű. Bár egyesek azzal érvelnek, hogy egy 1-es típusú cukorbeteg gyermektől sem tagadnánk meg az inzulint, akkor miért tagadnánk meg egy ADHD-s gyermektől a stimulánsokat, a valóság az, hogy a gyógyszeres kezelés kiválasztása nem olyan egyszerű.

A stimulánsok bonyolultak. Egy ADHD-s gyermeknek a megfelelő gyógyszerre van szüksége, a megfelelő időben, a megfelelő dózisban, hogy potenciálisan sikeres legyen. Sokféle gyógyszer és adag közül lehet választani. Így a gyógyszer kiválasztása hetekig, ha nem hónapokig vagy évekig is eltarthat, próbálgatással és tévedések kockázatával. Igen, ez drága és időigényes folyamat. Honnan tudja egy szülő, hogy kipróbálja-e a gyógyszeres kezelést ADHD-s gyermeke számára? Ha a gyógyszerek sok ADHD-s ember esetében sikeresek, miért tétováznak a szülők? 

Dr. Sanam Hafeez, New York-i neuropszichológus szerint: "Ha őszintén elmondhatjuk, hogy teljes körű felmérést végeztünk, és kipróbáltunk más, bevált intézkedéseket is, akkor a gyermekünk gyógyszerezése életképes megoldás lehet a jóléte érdekében". 

Íme néhány tanács, amivel közelebb juthatunk a válaszhoz:

1. Derítsük ki, hogy az ADHD mennyire befolyásolja a gyermek életét!

Dr. Hafeez szerint ez magában foglalja azt is, hogy a gyermek hogyan boldogul otthon és hogyan az iskolában. Hiszen sok gyerek napi hét órát tölt a hét öt napján oktatási környezetben, ezért nem lehet csak az otthoi megfigyelésekre támaszkodni. Ha a gyermek jegyei romlanak, az lehet egy figyelmeztető jel. Dr. Hafeez arra figyelmeztet, hogy egy ADHD-val diagnosztizált gyermeknek diagnosztizálatlan tanulási nehézsége is lehet. Szerinte "hatalmas átfedés" van. Ne hagyd, hogy gyermeked (és néha az egész család) tovább szenvedjen, ha a dolgok nem mennek jól.

2. Kérdezd meg magadtól, mennyire igazítottad a szülői magatartásodat a gyermek állapotához!

Egy ADHD-s gyermeket nem lehet ugyanúgy nevelni, mint egy ADHD nélküli gyermeket. Megváltoztattad-e a nevelésedet, hogy megfeleljen a gyermeked igényeinek? Ismerd meg, hogyan működik az ADHD-s agy, mi motiválja a csemetédet, milyen viselkedést mi vált ki, és azt is, hogy milyen típusú ADHD-s a gyermeked! Alkalmazkodnia kell. Ez nem azt jelenti, hogy engedékeny vagy passzív szülő vagy. Ehelyett azt jelenti, hogy úgy nevelsz, ahogy a gyermekednek szüksége van rá, hogy sikeres legyen.

3. Vizsgáld meg gyermeked oktatási tervét!

Ha a gyerkőc ADHD-s, ami nagymértékben befolyásolja a kortársaival azonos szintű oktatáshoz való hozzáállását, jogosult lehet különleges intézkedésekre. Ezek közé tartozhat például a játékeszközökhöz való hozzáférés, a tesztekre szánt plusz idő, a házi feladatok csökkentése, a csendes környezetben történő tesztelés és még sok más. Ha a különleges intézkedések sem elegendők, a gyógyszeres kezelés segíthet a gyermek sikeresebbé válásában - osztja meg Dr. Hafeez.

4. Vedd figyelembe, hogy gyermeked mit szeretne!

Amikor a gyerekek elérnek egy bizonyos érettségi szintet, nekik is legyen beleszólásuk a gyógyszeres kezelési lehetőségbe. Hogyan érzik magukat most? Hogyan éreznék magukat, ha olyan gyógyszert szednének, amely segít nekik javítani a koncentrációjukat, csökkenteni a hiperaktivitásukat, és jobban teljesíteni az iskolában? Hajlandóak lennének kipróbálni? Elmagyarázhatod a lehetséges előnyöket és mellékhatásokat. Hangsúlyozhatod annak fontosságát is, hogy nyomon kövesse, hogyan érzi magát a gyógyszer szedése mellett. A megfelelő gyógyszer megtalálása sok időt és erőfeszítést igényelhet, ezért gyermekednek, és neked is türelmesnek kell lenni a folyamat során. Az ADHD-s stimuláns gyógyszerek gyakori mellékhatásai közé tartoznak az alvási és étvágytalansági problémák, fejfájás, szédülés, tikek és még sok más.

5. Győződj meg arról, hogy gyermeked diagnózisa helyes-e!

A gyermeknek az ADHD mellett társbetegségei is lehetnek. Ezek közé tartozik a "szorongás és a depresszió", valamint a fent említett tanulási zavarok. Dr. Hafeez arra is felhívja a figyelmet, hogy a gyermekeknek lehetnek más problémáik is, amelyek valójában nem ADHD-ból fakadnak, például pajzsmirigy problémák, amelyek "ADHD-szerű jellemzőket okoznak". Lehetséges, hogy utódodat félrediagnosztizálták, vagy egy további diagnózis maradt észrevétlenül. Az egész gyermeket kell kezelnünk, nem csak egyik diagnózist!

6. Gondold végig, hogy minden terápiát kipróbáltatok-e!

Az ADHD-s gyerekek számára hasznosak lehetnek a terápiák, beleértve a beszélgetés-, viselkedés-, játék-, foglalkozás- vagy logopédiai terápiát. Ne feledd, a szülőknek is szüksége van terápiára vagy coachingra. Ha a gyermek "hiányosságai vagy károsodása nem súlyos",  még a gyógyszeres kezelés előtt először más kezelés javasol - mondja Dr Hafeez. Van néhány újabb lehetőség, köztük a "transzmágneses stimuláció" és "egy videojáték, amelyet az FDA jóváhagyott az ADHD kezelésére". (https://hvg.hu/tudomany/20200620_videojatek_orvossag_gyogyszer_adhd_endeavorrx )

7. Ha elsőre nem jártál sikerrel, próbálkozzon tovább!

Dr. Hafeez elmondása szerint minden gyermek "agyának kémiája egyedi, és igen, néha ez azt jelenti, hogy ki kell próbálni néhány különböző osztályú vagy erősségű gyógyszert, mielőtt megtaláljuk azt, amelyik működik". Azt is tanácsolja, hogy dobjunk ki minden olyan egészségügyi szakembert, aki nem hallgat ránk, szülőkre vagy a gyermekre, mint szószólóra. Továbbá ne ragaszkodjunk olyan szakemberhez, aki siettet minket, hogy megállapodjunk. A megfelelő diagnózis vagy diagnózisok felállítása, a terápia és a terapeuták megtalálása, valamint a gyógyszer kiválasztása időt és sok türelmet igényel.

Annak eldöntése, hogy egy ADHD-s gyermeket gyógyszerrel kezeljünk-e vagy sem, nem könnyű. Vegyük figyelembe az ADHD összetettségét, a téves vagy hiányos diagnózis lehetőségét, és azt, hogy a gyermek rendellenessége mennyire befolyásolja a mindennapi életét. Egy megbízható szakember segítségével hevesen kiállhatsz gyermeked mellett, és remélhetőleg a lehető legjobb megoldáshoz juthatsz.

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás