Iskola

Valószínűleg megtalálták a diszlexia lehetséges okát és megoldását! Egy francia kutatás eredménye

A világon elképesztő számú, mintegy 700 millió diszlexiás ember él. Egy francia kutatócsoport azt állítja, hogy egy „csodalámpa” segítségével meg lehet könnyíteni a diszlexiások életét.

Egy francia kutatócsoport azt állítja, hogy megtalálták a diszlexia okát. A gyógyíthatónak látszó kiváltó okot az emberi szem fényérzékelő sejtjeinek apró hibája okozhatja. A diagnózis viszonylag egyszerűen felállítható: csak meg kell vizsgálni a páciens szemét - írja az Index.

A diszlexiások könnyen keverik a d és b betűket
A nem diszlexiásoknál a szem sejtjeinek elrendeződése aszimmetrikus, így az egyik szemből befutó információt a másikból érkező jelek újraírhatják az agyban, így az agy végül egy képet fog észlelni. Viszont a diszlexiások szemében a sejtek mindkét szemben egyforma alakzatokba rendeződnek. Az agyuk emiatt összezavarodik, és tükörképként fogja fel az észlelt betűket. Ezért boldogulnak nehezen például a d és b betűk elolvasásával: mivel ezek egymás tükörképei, könnyen összetéveszthetik őket.

Valószínűleg megtalálták a diszlexia lehetséges okát és megoldását! Friss francia kutatás eredménye
Egy „csodalámpa” segítheti a diszlexiásokat
A kutatók felfedezték, hogy az elsődleges kép és a tükörkép nem egyszerre érkezik meg az agy bal és jobb agyféltekéjére. A tanulmányban észrevették, hogy a diszlexiásoknál az egyik szem sem lehet domináns, mint ahogy az a nem diszlexiásoknál működik.

A megoldás egy ledlámpa kehet, amelyet igen gyorsan, szabad szemmel észrevehetetlenül villogtatva kitörölhetők azok a képek, amelyek olvasás közben zavarják a diszlexiásokat. Ők csak csodalámpaként emlegették a ledlámpát, és nem véletlenül: a későbbi tesztek megerősítették, hogy az eljárás valóban működik.

Eredeti, teljes cikk: Index
 

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás