Szülő- és gyereknevelés

A fiatalok ma rosszabb egészségügyi állapotban vannak, mint valaha

A fiatalok mentális egészsége ma a legrosszabb minden korcsoport közül, ami jelentős fordulatot jelent a két évtizeddel ezelőtti állapothoz képest – egy brit kutatás szerint.

Az Egyesült Királyságban "mentális egészségügyi válság" van, amihez – szakemberek szerint – a közösségi média is nagyban hozzájárul. Ennek egyik vetülete, hogy a gyerekek a közösségi médiában a barátaiktól várnak megerősítést, nem pedig saját maguktól vagy akár a családjuktól, illetve míg egyes problémák, mint például a zaklatás, korábban az iskola kapujánál megálltak, ma már ez sajnos nem mondható el.

Az egyre romló mentális egészség spirálját a Resolution Foundation kutatása igazolta vissza, amely szerint a húszas éveik elején járó fiatalok nagyobb valószínűséggel nem dolgoznak egészségi állapotuk miatt, mint a 40-es éveik elején járó középkorúak – számol be a BBC.

Rosszabb egészségügyi állapot rosszabb munkalehetőségeket eredményez

A Resolution Foundation szerint ez "gyökeresen eltér" a múltban tapasztaltaktól, amikor minél idősebb volt valaki, annál valószínűbb volt, hogy betegség miatt nem dolgozott.
A hivatalos adatok azt jelzik:

a fiatalok rossz mentális egészsége egyre növekszik, ez hátráltathatja az oktatásukat, és ahhoz vezethet, hogy rosszabbul fizetett állásokba kerülnek, vagy akár munkanélküliek lesznek

- áll a jelentésben.

Egyre több fiatal szed antidepresszánst

A jelentés szerint a fiatalok mentális egészsége ma a legrosszabb minden korcsoport közül - ez fordulatot jelent a két évtizeddel ezelőtti állapothoz képest, amikor náluk volt a legalacsonyabb a mentális zavarok előfordulása.

2021/22-ben a 18-24 éves fiatalok 34%-a számolt be mentális zavar, például depresszió, szorongás vagy bipoláris zavar tüneteiről, ugyanez az arány 2000-ben 24% volt. Ennek eredményeként 2021-2022-ben több mint félmillió 18-24 éves fiatalnak írtak fel antidepresszánst.

Louise Murphy, a Resolution Foundation vezető közgazdásza elmondta:

  • A rossz mentális egészség gazdasági következményei azoknál a fiataloknál a legszembetűnőbbek, akik nem jártak egyetemre.
     
  • A fiatal nők másfélszer nagyobb valószínűséggel tapasztalnak rossz mentális egészséget, mint a fiatal férfiak (41% vs. 26%).
     
  • A 18-24 évesek 79%-a, akik egészségi állapotuk miatt "munkanélküliek", csak nagyon alacsony (általános iskola nyolcadik osztály szintű) képesítéssel rendelkeznek.
     
  • Ha a 11-14 éves gyermekek rossz mentális egészségi állapotban szenvednek, háromszor nagyobb valószínűséggel nem érettségiznek le.

A tanulmány alapján a Resolution Foundation az alacsony és közepes jövedelműek életszínvonalának javításáért kampányol, valamint azért, hogy kevesebb fiatalnak kelljen elhagynia az iskoláit idejekorán.

Fotó: Freepik

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás