Szülő- és gyereknevelés

A késői gyermekvállalás háttere

Mi állhat az időben egyre inkább kitolódó gyermekvállalás hátterében? Kifogásokat keresünk csupán? Vagy inkább halogatásról van szó? Esetleg egyéb okok húzódnak meg a jelenség mögött?

Az idő előrehaladtával a fejlett társadalmakban megfigyelhető jelenség az egyre későbbi életkorban történő gyermekvállalás. Emögött több jelentős társadalmi tényező is meghúzódik. A női munkavállalás, az oktatási rendszer átalakulása, társadalmi értékváltozások mind hathatnak az időben kitolódott gyermekvállalásra. Ezen felül számos párkapcsolati és egyéb tényező is befolyásolhatja ezt. Tekintsük át röviden, mik lehetnek ezek.

Jelentős változások

A történelem során számos olyan esemény és változás ment végbe, mely hatással lehet az időben kitolódott gyermekvállalásra. Egyrészt a fiatalok számottevő része középiskolai tanulmányai után egyetemre megy, továbbtanul. A tanulmányok befejezése optimális esetben is a húszas éveik közepére tehető. Ekkor azonban még nem beszéltünk az álláskeresés és munkába állás időszakáról. Ezekkel a fiatalok főként az egzisztenciális stabilitásukat igyekeznek megteremteni, valamint az önálló és önellátó életüket.

A nők munkába állásának, karrierépítésének jelentős szerepe lehet a későbbi életkorban történő gyermekvállalásban. A munkavállalással számos nő az egzisztenciális biztonság és önállóság megteremtésén túl karrierjének építésére, valamint önmegvalósításra használja fel a tanulmányai befejezését követő éveket. Ez lehet átgondolt döntés és vágy, ugyanakkor számos esetben figyelhető meg, hogy emiatt sok nő kicsúszik a gyermekvállalásból, mivel túl késői életkorban szeretné azt kivitelezni. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy egyáltalán nem születik gyermeke. Sok esetben arról van szó, hogy a tervezett szám nem tud megvalósulni, például három tervezett gyermekből egy fog megszületni.

Iskolai végzettségtől is függ tehát a gyermekvállalás.

A MAGASABB VÉGZETTSÉGŰ NŐK ALAPJÁBAN VÉVE IS KEVESEBB GYERMEKET VÁLLALNAK,

mint az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők, azonban más is lehet a háttérben. Míg a magasabb végzettségű nők sok esetben inkább a karrierre fókuszálnak, az alacsonyabb végzettségű, szegényes gazdasági erőforrásokkal és bizonytalan munkahelyi kilátásokkal rendelkező nők számára sokszor a gyermekvállalás jelenti a biztonságot, a stabilitást.

Ezen kívül fontos megemlítendő tényező a kivándorlás fokozott jelenléte is hazánkban. Ez annyiban hat a gyermekvállalás szempontjából, hogy a statisztikák szerint a kivándorlók rendkívül nagy százaléka van gyermekvállalási korban (20-30 éves kor körül), így bár sok gyermek születik meg, de már külföldön.

 A magasabb végzettségű nők kevesebb gyermeket vállalnak, mint alacsonyabb képzettségű társaik.
A teljes cikk: mindset
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó