Szülő- és gyereknevelés

"A szex a párkapcsolat csodaelixírje" - Szerelemkutató tanácsai

A szex a jó párkapcsolat alapja, és hogy ez így is maradjon, a szerelemkutató azt tanácsolja a pároknak: próbáljanak ki gyakrabban valami újat együtt.

A rendszeres szex fontos ahhoz, hogy az ember boldog legyen, és a párkapcsolat működjön, segít a mentális és testi egészség megőrzésében, valamint a hormonháztartás kordában tartásában. Helen Fischer amerikai kutató a New Jersey állambeli Rutgers Egyetemen évtizedek óta kutatja a párkapcsolatokat. Az antropológus a szex fontosságát egy újabb aspektusból világítja meg.

A szex a párkapcsolat elixírje

A szexhez való tudatos hozzáállás életelixírként hat egy párkapcsolatban. Minél régebb óta tart egy párkapcsolat, a párok annál hajlamosabbak elhanyagolni a rendszeres szexet, pedig az kulcsfontosságú a partnerek közötti szoros kötelék fenntartásában.

Azok a partnerek, akik már régóta együtt vannak, nekik javasolt, hogy rendszeresen próbáljanak ki új dolgokat szex közben – tanácsolja Helen Fisher a Focus magazinnak adott interjújában. "Amikor új dolgokat csinálsz, az agy boldogsághormont, dopamint választ ki" - magyarázza a kutató. A dopamin pedig táplálja a szexuális vágyat.

A szex köti össze a párokat

A szex során felszabaduló hormonkoktél biztosítja, hogy a párok mély kötődést éljenek át. "Az okos párok ugyanakkora figyelmet fordítanak a szexualitásra, mint a munkájukra vagy a hobbijukra" - fogalmaz az antropológus.

A szex és a "pozitív illúzió" a boldog párkapcsolat kulcsa

Fisher szerint a boldog, hosszú párkapcsolat másik titka az úgynevezett pozitív illúzió: "A sikeresen működő párok figyelmen kívül hagyják partnerük negatív tulajdonságait, és aránytalanul nagyra értékelik partnerük jó tulajdonságait."

Eredeti cikk: Külföld
Fotó: Gettyimages

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás