Szülő- és gyereknevelés

APÁK VAGY KORTÁRSAK: KI NEVELI MA A FIÚKAT, ÉS KINEK KELLENE?

A kisfiúk rendszerint keveset kapnak az apa általi férfimintából, amelyhez természetüknél fogva hasonulni szeretnének, így ezt pótolni kényszerülnek. Ennek módja pedig a szemezgetés más felnőtt férfiak, kamasz fiúk, illetve korosztályi bajtársak magatartásából, megnyilvánulásaiból. A kortársak még éretlen példájának követése, valamint az ő elsődleges elismerésükért való küzdelem azonban az egészséges személyiségfejlődés vonatkozásában sok veszéllyel járhat.


Habár a nemek közötti egyenlőségért különböző kontextusokban már régóta küzd a társadalmunk egy bizonyos rétege, a neveltetést, az értékrendek közvetítését és a dolgok jelentéstulajdonítását tekintve meglepően eltérő ingerek érik a lányokat és fiúkat egészen kisgyermekkortól kezdve. Ennek egy része evolúciós okokból fakad, másik része pedig a társadalmi (helyes vagy helytelen) elvárások tudatos megfeleltetésének érdekében történik.

Van azonban egy harmadik tényező is, ami befolyással van a nemek eltérő fejlődésére, és aminek meglehetősen kevesen vagyunk tudatában, s éppen ezért nem igazán nevezhető szándékos szülői törekvésnek. Ha azt mondom, hogy az apai férfiminta hiánya a cikk tárgya, azt gondolhatjuk, hogy mindez nem új információ, már túl van tárgyalva, sőt az egykori probléma talán kikopóban is van. A jelenség megjelenési formáiról, azok személyiségfejlődési hatásairól, az érzelmi érés megrekedéséről, s így a transzgenerációs (generációkon átívelő) minták hiányosságainak átörökítéséről ritkán beszélünk, pedig ezek nehezen kopnak ki a felnőttek felismerései nélkül. Társadalmunknak nagy szüksége van érzelmileg érett férfiakra, s hogy ennek ismeretében nevelhessük fiainkat, tisztában kell lennünk azzal, mi tud akadályt képezni benne.

A DIVÁNY SZERZŐJÉRŐL

Tarkovács Cecília szülő-gyerek coach, a kisgyermekkori fejlődés és nevelés elkötelezett szakértője. Több mint ötéves kisgyermeknevelői (bölcsődei) tapasztalata terelte a szülők célzottabb támogatásának irányába, majd saját praxisának megalapítására.

Szülőnek lenni állandó változást jelent, amivel nem mindig könnyű egyedül megbirkózni. Szülő-gyerek coachként célja támaszt nyújtani mindazoknak, akiknek küzdelmük, nehézségük vagy csak kérdésük adódik a gyereknevelés és a családi hétköznapok kérdéskörében.

A cikk teljes egészében a divány.hu oldalán olvasható. 

A nyitókép: People photo created by drobotdean - www.freepik.com

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás