Szülő- és gyereknevelés

Autista fiatalok kilátástalan helyzetére mutat rá a magyar sajtófotó díjas képsorozat!

Autizmus témájú fotósorozat is díjazott lett a 41. Magyar Sajtófotó Pályázaton! Komka Péter fotóriporter "Lili" című sorozata az Emberábrázolás-portré kategóriában nyerte el az egyik legrangosabbnak számító hazai fotós elismerést. Az alkotó 2010 és 2022 között, 12 éven át készítette a ma már 23 éves autizmussal és epilepsziával élő lányról szóló fotósorozatát. Liliről tudni kell, hogy a szüleivel él, mert önálló életvitelre egyáltalán nem képes.

Komka Péter hosszú távú projektjének esszenciája őszinte betekintést enged egy speciális igényű gyereket nevelő család mindennapjaiba, nehézségeibe, egy kislány, ma már nagylány mozgással, kommunikációval kapcsolatos küzdelmeibe. Az érzékeny képek megmutatják, hogy mennyire más, a hétköznapitól, az átlagostól eltérő életet él egy olyan család, aki nem csak pár évig, hanem élethosszig ápol és gondoz egy állandó segítségre és felügyeletre szoruló autista gyermeket.
A fotóriporter képeit áthatja a családi összetartozás ereje és szülők odaadó szeretete, ami Lili folyamatos fejlődésének és jó közérzetének záloga.

Az autizmus spektrum zavarról még mindig sokan azt gondolják, hogy gyermekkori állapot, pedig az autizmus egy életre szól. Minden autizmussal élő személy nehézsége egyedi, ezért is hívják spektrumzavarnak a tünetegyüttest.

Az AOSZ-szal évek óta szorosan együttműködő Komka Péter nem csupán az autizmusra igyekszik ráirányítani a figyelmet, ami Magyarországon már minden 40. gyermeket érint, hanem az autista fiatalok intézményi elhelyezésének kilátástalan hazai helyzetére is.

Azzal, hogy a fotográfus több mint egy évtizeden keresztül fotózta a témát, az autista szülők egy nagyon komoly és fájó pontjára is rámutat: az autista felnőttek számára reménytelen a hozzájutás legalább nappali ellátó intézményekhez. Ahogy Lili édesanyja fogalmaz: "A felnőtt autisták ellátása senkit nem érdekel, a családok magukra maradnak."
A tény, hogy az autista gyerekek felnőnek, és egyszer csak kikerülnek az iskolarendszerből, majd maradnak továbbra is otthon az érzelmileg, fizikailag, anyagilag megterhelt családdal.

Komka Péter fotósorozatát a Kölöknet olvasóinak kibővítve mutatjuk be, úgy, ahogy azt a hazai sajtófotó kiállítás nézői sem láthatták eddig.

"Gyermekem már felnőtt korú, a 2022-es tanév végén kikerült a közoktatási rendszerből. Az a legnagyobb kérdés, hogy hol találunk neki nappali foglalkoztatót. Jövőképünk bizonytalan, sok múlik azon, hogy mi meddig bírjuk erővel, egészséggel ellátni, segíteni őt. Mivel vége az iskolás éveknek, már annak is örülünk, ha heti 2 napra találunk befogadó intézményt neki. Ha ez így lesz, akkor maximum félállásban fogok tudni dolgozni. Ez pedig a családunkban is jelentős változásokat fog hozni, elsősorban anyagi területen" - mondja Lili anyukája.

"A szülők által létrehozott egyesülettel közösen hosszú évek óta dolgozunk azon, hogy létrejöjjön egy olyan intézmény, amely legalább napközbeni ellátást tud biztosítani. Ebben bíztam, bíztunk, az volt az álmunk, a jövőképünk, hogy lesz olyan hely, ahol Lili megfelelő ellátást kap. Sajnos hiú ábránd volt. Leginkább a megfelelő ellátás hiánya foglalkoztatott mindig, erre kerestünk megoldást, ezt a problémát jeleztük minden lehetséges helyen. Sajnos bárhová mentünk elmondani mire lenne szükség, a mosolygós, látszólag megértő arcok mögött süket fülekre találtunk. A felnőtt autisták ellátása senkit nem érdekel, a családok magukra maradnak, az egyik szülő kiesik a munkából, romlik a család életminősége, s végleg elszigetelődnek" - teszi hozzá az édesanya.

"Ha újra kezdhetném, akkor olyan városba költöznék, ahol komolyabb autizmus ellátás van. Az iskolai évek gyorsan telnek, igazán a felnőttkorra kell koncentrálni" - mondja.


Komka Péter fotográfus, az MTI külsős munkatársa

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás