Szülő- és gyereknevelés

Az anorexia jellemzően kamaszkorban kezdődik! Melyek az intő jelek? Szakértő válaszol!

Az evészavar több, mint csupán egy szám a mérlegen. Összetett és megterhelő pszichés állapot, amelynek csak egy látható tünete a testsúly. Komplex, pszichoterápiát igénylő betegség, ahol minél hamarabb kap kezelést a személy, annál nagyobb a valószínűsége a gyógyulásnak

Az evészavarok különböző formái összefügghetnek egymással, többféle átmenet is megfigyelhető közöttük, például a kezeletlen anorexia átcsaphat idővel bulimiába. Lehetséges az evészavarból való teljes felépülés. Ennek érdekében a korai felismerés és beavatkozás fontos - hívják fel a figyelmet a MDOSZ dietetikusai.

Anorexia nervosa tüntei

Három fő tünete: a kóros soványság (súlyhiány), a súlyfóbia és a testképzavar. Az anorexia nervosa legszembetűnőbb tünete a nagyon alacsony testsúly (BMI<17,5), ennek ellenére a személy extrém módon fél a súlygyarapodástól és az elhízástól. Kifejezett a testképzavar is, ami azt jelenti, hogy még extrém soványság mellett is vastagnak, nagynak, kövérnek látja magát. Az anorexia jellemzően serdülőkorban, de akár gyermekkorban is kezdődhet. 

Az anorexiával küzdő fiatalok általában teljesítményorientáltak, gyakran versenyszerűen sportolnak, kitűnő tanulók, fontos számukra a kontroll (pl. napirend vezetése, listák írása stb.) és a környezet elismerése.

Milyen jelek utalhatnak anorexiára?

Az anorexiát gyakran megelőzi egy drasztikus, korlátozó diéta. Intő jel lehet például, ha az elmúlt időszakban a serdülő sokat fogyott, a környezete már nagyon soványnak látja, ennek  ellenére ő továbbra is kövérnek tartja magát és szeretne tovább fogyni. Jellemzően megváltoznak az étkezési szokásai. Szinte kizárólag csak zöldségeket és más, nagyon alacsony kalóriatartalmú élelmiszereket hajlandó fogyasztani. Az addig kedvelt ételeit teljesen elhagyja (pl. édességek, péksütemények), az étrendje egyre jobban beszűkül.

Korábbi szokásaitól eltérően kerüli a közös családi étkezéseket. Inkább egyedül, a szobájában eszik. Amikor étkezik, általában nagyon lassan eszik, apró darabokra vágja az ételt. Korábbi szokásaitól eltérően sok diétás kólát vagy kávét fogyaszthat.

Megváltoznak a testedzési szokásai is. Bár sokszor nagyon kimerült, gyenge és fáradékony, minden nap, néha több órát edz, fut, gyalogol. Leginkább egyedül edz, és a mozgás nem jelent örömet, hanem kényszeres jellegű. Bűntudata van, ha valami miatt ki kell hagynia egy edzést. Ennek érdekében inkább lemond más tevékenységekről (pl. barátokkal való találkozásról). Megváltozik a hangulata, társasági élete.

Az anorexiás személy a korábbi természetétől eltérően csendes, visszahúzódó lesz, néha éppen ellenkezőleg ingerlékeny, türelmetlen, könnyen elsírja magát. Kerüli a családtagjait, amikor otthon van, bezárkózik a szobájába, inkább egyedül tölti az idejét. 

Előfordul, hogy ezzel ellenkezőleg egy-egy családtaghoz (legtöbbször az édesanyához) nagyon kötődik, csak vele szeret lenni, vele hajlandó beszélgetni. Az iskolában feltűnő lehet, hogy sokat fogyott, nem barátkozik a többiekkel, nem eszik egész nap, fáradt, kimerült, folyton fázik. Az érdeklődése teljesen beszűkül, elhanyagolja a barátait, nem foglalkozik azokkal a dolgokkal, hobbikkal, amelyek korábban örömmel töltötték el. Az ideje nagy részét a testsúlya miatti aggodalom, a kalóriák számolása és a testedzés tölti ki.

Az anorexia egyik alapjellemzője a betegségbelátás hiánya, úgy érzi, a környezete ellene van, nem értik meg őt, el akarják venni tőle, amiért ő megküzdött (az evésnek való ellenállást, a soványságot), ezért elutasíthatja a segítő szándékot, a kezelést. Az anorexia alapvető pszichés jellemzői mellé más problémák is rakódhatnak. Gyakran társul tökéletességre törekvéssel (perfekcionizmussal), alacsony önértékeléssel, depresszióval, alvászavarokkal, kényszeres tünetekkel.

A soványság mellett a legjellemzőbb testi tünetek a menstruáció elmaradása, gyakori puffadás, telítettségérzés, székrekedés. Gyakori a hajhullás, alvászavar, illetve az alapvető funkciók lelassulása: alacsony pulzus, alacsony vérnyomás és testhőmérséklet.

EZ IS ÉRDEKELHET: A bulimia sokszor kamaszkorban kezdődik! Mi az a bulimia? Mi utalhat bulimiára?

Mi a teendő, ha kiderült az evészavar? Milyen kezelési lehetőségek vannak?

Amennyiben fény derül az evészavarra, az első lépés a szervi okok, testi betegségek kizárása. A kóros fogyások hátterében számba jövő betegségeket ki kell zárni. A fogyás önmagában is súlyos testi következményekkel jár, anyagcserezavarokkal, hormonzavarokkal, a vérképző rendszer károsodásaival stb.
A többdimenziós terápiás szemlélet figyelembe veszi a szomatikus, a pszichológiai és táplálási szempontokat a kezelés során. A háziorvos feladata a diagnózis megállapítása, a szomatikus vizsgálatok elindítása (pl. labor, EKG), a sürgősségi állapot felismerése és a szakellátás kezdeményezése.

Az evészavarok kezelésének alapeleme a pszichoterápia. Mindenképpen az evészavarok kezelésében jártas pszichológust, klinikai szakpszichológust, pszichiátert kell felkeresni. A legfontosabb módszerek a családterápia és a kognitív-viselkedésterápiák. Gyerekek, serdülők esetében a családterápia az elsődlegesen választandó módszer. Szükség esetén a terápia kiegészülhet gyógyszeres kezeléssel, főként társuló zavar (pl. depresszió) esetében, de a gyógyszeres kezelés sohasem lehet önmagában, csupán a pszichoterápia kiegészítéseként.
Súlyosabb esetben (pl. nagyon alacsony testsúly) kórházi kezelés szükséges, de azt lehet mondani:

, az evészavarok 90%-a ambulánsan kezelhető.

Szakértők a cikkben: Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) szakemberei
A cikk teljes terjedelemben az MDOSZ oldalán olvasható.
Fotó: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás