Szülő- és gyereknevelés

Az autizmus 8 legfeltünőbb jele, amit minden szülőnek ismernie kellene

A Reader’s Digest ’The Healthy’ egészségügyi brand-je szakemberek segítségével gyűjtötte össze azokat az alarm jeleket, amelyek autizmus gyanújára adhatnak okot.

1. Problémák a verbális kommunikáció kapcsán

"Bár a csecsemők különböző időpontokban érik el a nyelvi fejlődés mérföldköveit, ha bizonyos életkoron túl késedelmet tapasztalunk, fontos, hogy szakemberhez forduljunk" - hangsúlyozza Dr. Paul Wang, az Autism Speaks vezető alelnöke és az orvosi kutatás vezetője. Az autizmus lehetséges tünetei közé tartozik, hogy 12 hónapos korig nem gügyögnek, vagy például nem mutogatnak vagy nem integetnek; 16 hónapos korig nem mondanak szavakat; vagy 24 hónapos korig nem mondanak értelmes, két szóból álló mondatokat.

2. Társas kapcsolatok kiépítése körüli zavarok

"Az egészséges gyerekek egy mosollyal, egy öleléssel vagy egy érzelemmel teli pillantással mutatják ki a másokkal való kapcsolatukat" - mondja Dr. Wang. Hat hónapos korukra már nagyokat mosolyognak vagy más látványos örömteli megnyilvánulásokat tesznek.
Ha a baba kilenc hónapos koráig nem utánozza a hangokat, a mosolyt vagy más arckifejezéseket, érdemes kivizsgálást kérni.

A szemkontaktus is nehézséget okozhat az ASD-vel élők számára, ami befolyásolja a mások arckifejezésének olvasási és értelmezési képességét. "Sok autista gyermek nehezen kapcsolódik másokhoz, ezért úgy tűnhet, hogy jobban érdeklik őket a tárgyak, mint az emberek" - mondja Dana Wattenberg Khani, MEd, az Autism Friendly Spaces vezető tanácsadója és autizmus-szakértője, aki szervezetekkel együttműködve igyekszik a speciális igényű embereket jobban befogadni. Ha például egy labdáról készült fotót mutatsz a gyerekednek, vagy adsz neki egy labdát, lehet, hogy jobban koncentrál ezekre, mint arra, hogy szemkontaktust teremtsen anyával vagy apával. Az is lehet, hogy inkább egyedül játszik, mert nehezen kapcsolódik másokhoz.

3. Beszédkészségek elvesztése

A kutatások szerint a beszéd regressziója nagyon gyakori az ASD-s gyermekek körében. "Bármelyik beteg vagy zaklatott gyermeknél előfordulhat, hogy néhány napig csökken a beszéd és a kommunikáció, de ha a beszédkészségek elvesztése néhány napnál tovább tart, fontos, hogy szakértőt keressünk fel, hogy kiderítsük az okát" - javasolja Dr. Wang. A Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics című folyóiratban megjelent tanulmány szerint az autista gyermekek 20 százalékánál, vagyis minden ötödik esetben előfordul regresszió.

4. Repetitív mozgások

Az Autism Speaks szerint a "kézlegyezés, az előre-hátra ringatózás, az ugrálás, tárgyak pörgetése, azok átrendezése, valamint az echolálás (hangok, szavak vagy mondatok ismétlése)" mind az ASD-re jellemző ismétlődő viselkedési tünetek.


A világban minden 100. gyermek, hazánkban minden 40. gyermek autista

5. Rugalmatlanság, letapadt gondolkodás

Az ASD-s gyermekek akkor is kényszeresen ragaszkodnak a rendhez, szabályokhoz, amikor annak látszólag semmi értelme sincs. Játék közben órákig sorba rendezgethetik játékaikat, szín vagy méret szerint sorba állítják őket, ahelyett, hogy játszanának velük. "Sok autista gyermek különösen nagy érdeklődést mutat a vonatok iránt" - jegyzi meg Khani. "Kerekük van, amelyek körbe-körbe járnak, strukturált pályán mozognak, kiszámítható menetrend szerint közlekednek, és számok vagy betűk vannak hozzájuk rendelve"."

A rutinok ugyanígy indokolatlanul fontosak lehetnek. Egy kisgyermeknél a megszokott szokások megváltoztatása meltdownt (hisztihez hasonló viselkedést) eredményezhet. Ahogy a gyerekek nagyobbak lesznek, az autizmus tünetei olyan ismétlődő viselkedésekben nyilvánulhatnak meg, mint a fel-alá járkálás vagy szorongás közbeni kéztördelés, például szoronghatnak egy napirend változása miatt.

6. Mániák, szokatlan témák

Az Autism Speaks szerint a szokatlan témák iránti rendkívüli érdeklődés és túlzottan elmélyült ismeretek is lehetnek autizmus tünetei. Olyan példákat említenek, mint a ventilátorok, porszívók vagy vécék iránti megszállottság, illetve a csillagászat vagy a Thomas, a gőzmozdony iránti élénk érdeklődés. Az autizmussal élő idősebb gyermekeknél és felnőtteknél kialakulhat a számokkal, szimbólumokkal, dátumokkal vagy tudományos témákkal való foglalatosság.

7. A dolgok szó szerint értelmezése

Az autizmus spektrumán élő emberek gyakran nehezen következtetik ki vagy értik meg az elvont fogalmakat és kifejezéseket. "Amikor második osztályban tanítottam, megkértem egy gyereket, hogy dobjon nekem egy gémkapcsot" - emlékszik vissza Khani. "Hirtelen egy gémkapocs pattant le a fejemről, amikor hozzám vágta". Hasonlóképpen, ha azt mondod egy gyereknek, hogy "üljön le", lehet, hogy megkérdezi, hogy hova üljön le.

8. Társtünetek, egyéb betegségek

"Gyakori, hogy az autizmus spektrumon lévő embereknél más rendellenességeket is diagnosztizálnak" - jegyzi meg Khani. Az Autism Speaks szerint az ASD-t gyakran kísérő diagnózisok közé tartoznak a gyomor-bélrendszeri rendellenességek, a roham-rendellenességek, az alvászavarok, az érzékszervi feldolgozási problémák és a pica (a nem ételnek számító dolgok megkóstolása).

Fotók: GettyImages

via

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás