Szülő- és gyereknevelés

Az első négy év döntő fontosságú a nyelvi fejlődés szempontjából! Min múlik, hogy mikor kezd el beszélni a gyerek?

Tudomány – Elika Bergelson, a Harvard Egyetem pszichológusa tanulmányt végzett a gyermekek nyelvi fejlődéséről.

A Harvard szakembere megállapította, hogy azok a gyermekek, akik olyan környezetben nőnek fel, ahol több családtag van, hamarabb kezdenek el beszélni, mint azok, akiknek a környezetében nincs jelen annyi személy – írja a ScienceAlert.

A kutatók arról számoltak be, hogy az első négy év döntő fontosságú a nyelvi fejlődés szempontjából. Bergelson 12 országból és 43 nyelvből származó 1001 négy év alatti gyermek viselkedését vizsgálta, köztük vidéki és városi, valamint különböző társadalmi státuszú gyerekekét egyaránt. Őt és kutatótársait meglepte, hogy egy gyermek mennyi mindent képes megtanulni pusztán a hangokra való odafigyeléssel.

   A lassabb nyelvi fejlődésű gyerekek alacsonyabb társadalmi-gazdasági háttérrel rendelkező és szegényes szókinccsel rendelkező szülőktől származtak"

 - mondta Bergelson.

Meseolvasás lefekvés előtt

Azok a gyermekek, akiknek szülei társadalmi-gazdasági szempontból jobb helyzetben voltak, hajlamosabbak voltak arra, hogy korábban beszéljenek. Ennek oka, hogy anyjuk minden este lefekvés előtt könyvet olvasott nekik. E gyermekcsoport apukái viszont különböző játékokban vettek részt velük, ami serkentette a szókincsüket.
A szókincsbővítésnél is fontos, hogy a gyermek ismerje a szavak jelentését, ami a kutatók szerint azon múlik, hogy a szülők mennyit olvasnak a gyermekeiknek.

EZ IS ÉRDEKELHET: Éneklés a baba számára a beszédfejlődés miatt kulcsfontosságú, sőt a nyelvi fejlődési zavarokkal is összefüggésben állhat!

Több családtag bővebb szókincs

Mindezek mellett a kutatócsoport azt is megállapította, hogy azok a gyerekek, akik olyan környezetben nőttek fel, ahol több családtag van, gyorsabban megtanulnak beszélni, mint a szűkebb családban élő gyerekek. Ez annak köszönhető, hogy a gyerekek a nap folyamán hallott beszélgetésekben változatos szókincset hallanak.

Nem mindegy, miről folyik a társalgás

Bergelson szerint azonban ezeknek a beszélgetéseknek a minősége és témája is nagy jelentőséggel bír. A mondatok artikulációja és a szűk családi körben kialakuló témák közvetlen hatást gyakorolnak a gyermekekre, így a szülőkhöz hasonlóan tájékozottak lesznek az élet alapvető kérdéseiről.

EZ IS ÉRDEKELHET: "A gyerek már mindenhol járt, lovagolni, úszni, akupunktúrán, de a logopédusnál még nem"

Fotó: Freepik

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás