Szülő- és gyereknevelés

Az OMEGA-3 csökkentheti az ADHD tüneteket a gyerekeknél

A gyermekkorban előforduló figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD idegrendszeri eredetű, veleszületett vagy fejlődési rendellenesség. Bár a rendellenesség nem gyógyítható, megfelelő kezeléssel jól kordában tartható.


A gyermekkorban előforduló figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD idegrendszeri eredetű, veleszületett vagy fejlődési rendellenesség, az esetek több mint felénél felnőttkorban is megmarad.

Az iskoláskorúak 3-7 %-ban érintettek

A probléma legtöbbször (80 százalékban) genetikai eredetű, vagy babakorban alakul ki, de semmiképp sem nevelési hibák eredménye.

AZ ADHD-zavar rendszerint óvodás, vagy kisiskolás korban mutatható ki, mert ekkor a gyerekektől ekkor már elvárt a hosszabb távú folyamatos koncentráció, figyelem és a fegyelem. Jellemző, hogy az ADHD-s gyerekek jóval gyakrabban szenvednek balesetet a kortársaiknál.

Az ADHD tünetek az iskoláskorú gyerekek mintegy 3-7 százalékánál jelentkeznek, a hiperaktivitás előfordulása fiúknál háromszor gyakoribb, mint a lányoknál. Az esetek többségében az egész gyermekkoron végighúzódó kórképről beszélünk, bár a serdülőkorban csökkenhetnek a tünetek, a problémák sokszor felnőttkorban is megmaradnak.

Az ADHD legfontosabb tünetei

Fontos kitétel, hogy a tünetek több helyzetben is, például a családban és az óvodában vagy iskolában egyaránt jelen vannak.

1. Hiperaktivitás, erőteljes mozgás

Örökmozgó, akinek a teljesítményét a folytonos nyugtalanság, és a szabályok elutasítása akadályozza.

2. Figyelemzavar és impulzivitás

A gyermeknek nehézségei vannak a figyelem fenntartásával illetve a feladatra koncentrálással, viselkedésére a szertelenség, a kontroll hiánya jellemző.

3. Impulzivitás (a gondolkodás nélküli cselekvés)

Az impulzív hevesség, indulatosság következtében a gyerekek türelmetlenek, gyakran agresszívan viselkednek.

Gyógyszer nélkül is kezelhető a figyelemzavar

Az ADHD-ról kizárólag gyermekpszichiáter adhat diagnózist, aki a terápiás mód kijelöléséért is felelős. Súlyosabb esetben gyógyszeres kezelést is javasolhat, de a lényeg, hogy a gyermek minden oldalról megkapja a számára szükséges támogatást: ennek része a pedagógiai szakszolgálat, a szülői tréning és a viselkedésterápia is.

Hatékony agytréningek, fejlesztő módszerek is tudják erősíteni a gyerekek kognitív, figyelmi és végrehajtó funkcióit.

Az utóbbi tíz évben több tanulmány is megjelent arról, hogy az omega-3 készítmények kiegészítő kezelésként való alkalmazása szintén sokat segíthet az ADHD tünetek kezelésében, mert a hiperaktív gyerekek vérében az EPA- és DHA-szint jóval alacsonyabb, mint az egészséges gyermekeknél. Az omega-3 bevitelével mindenképpen javíthatunk ezen az állapoton.

A hal, a halolaj két különböző Omega-3 zsírsavat tartalmaz: ezek az EPA (eikozapentaénsav) és DHA (dokozahexaénsav), melyek igazi szuperhősként viselkednek a szervezetben, de csak ha bejutnak. Az omega-3 zsírsavakat ugyanis a szervezet önmaga nem képes előállítani, azokat csak megfelelő étkezéssel vagy étrend-kiegészítőkkel vehetjük magunkhoz. A tengeri halak, a lazac, a hering, a maréna, az olajos halak szövetei gazdagok omega-3-ban. Ha az étkezések során nem elegendő az omega-3 zsírsav bevitele, a halolajat étrend-kiegészítőként, halolaj kapszula formájában is fogyaszthatjuk.

Tipp:

Ha a gyermeknek halolaj készítményt vásárolunk, mindig győződjünk meg róla, hogy ellenőrzött forrásból származó halolaj van benne, ami körültekintő tisztítási folyamat után kerül a kapszulába/üvegbe. Mindig nézzük meg az 1 kapszulában található EPA és DHA zsírsavak mennyiségét, mert ezek együttes szedése felelős a jótékony élettani hatásokért, vagyis ezek együtt jelentik a siker kulcsát!

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás