Szülő- és gyereknevelés

Balaton gyerekkel: 12 szuper kirándulóhely a Balatonnál, amiért odavannak a gyerekek!

Balatoni családi élményeinket tovább fokozhatjuk azzal, ha lemeríthetetlen gyerekeinkkel felkeressük az alábbi szuper családi kirándulóhelyeket.
(Kezdőfotó: BalatoniBob Szabadidőpark, Balatonfűzfő)

Összefoglalónkban ajánlunk ingyenes kilátókat, árnyas játszótereket, bátorságot próbára tevő kalandparkokat, bobpályákat, óriáskereket, sőt, még az "időbe is visszautazhatunk". Tartsatok velünk!

Balatonboglári lombkoronasétány

8638 Balatonboglár, Kilátó u. 8.
Távolság Budapesttől: 144 kilométer
YouTube videó itt


Kép forrása: YouTube

Újabb hangulatos lombkorona-sétány épült, ezúttal a Balaton déli partján, ahonnan a pazar balatoni látványában gyönyörködhetünk. Felejthetetlen élményt kínál, ahogy kicsik a magasból fedezik fel a csoda szép tájat és saját bátorságukat is úgy, hogy közben izgalmas függőhidakon kelnek át, a fák lombjai között kalandoznak önfeledten. A szuper családi program összekapcsolható további izgalmat ígérő "nyomkereséssel" és egyéb interaktív természetismereti feladatokkal a parkon belül.

Xantus János - Gömbkilátó

8638 Balatonboglár, Kilátó u. 8.
Távolság Budapesttől: 144 kilométer
Weboldal itt
Facebook oldal itt


Kép forrása: Kölöknet / Fodor Cini

A már messziről látszódó Gömbkilátó Balatonboglár megkérdőjelezhetetlen jelképe, amely az egykor vulkanikus tevékenységet folytató, 60 méter magas Várdombon emelkedik ki a tájból. A kilátóból lélegzetelállító körpanoráma tárul elénk, és aki csak körbenéz, mindenkit a Balaton csoda szép látványa ragadja magával. A gömb alakú, 15 méter átmérőjű látványos építmény felkeresése során magyarázzuk el gyerekeinknek: mint mindegyik kilátó, ez is úgy lett felépítve, hogy erős szél esetén minimális mértékben "kilenghet". Ám nem kell attól tartanunk, hogy egyszer csak legurul a domboldalról, mert a rugalmas szerkezet elnyeli a szél mozgási energiáját.
A kilátó melletti füves terület alkalmas piknikezésre, pihenésre, játékra, labdázásra, pokrócon heverészésre. Szinte a kilátó tőszomszédságában található az izgalmas boglári bobpálya, a Várdombi Kalandpark (játszótér, falmászás, trambulin, kötélpálya), illetve szezonban "Zsuzsi-vonattal" is visszatérhetünk Balatonboglár központjába.

Kőhegyi-kilátó Zamárdi

8621 Zamárdi, Kőhegy
Távolság Budapesttől: 112 kilométer


Kép forrása: Kölöknet / Fodor Cini


Kép forrása: Kölöknet / Fodor Cini

Az ingyenesen látogatható kilátót viszonylag kevesen ismerik, hiszen kánikulában a látogatókat a népszerű zamárdi strand vonzza. Pedig jó időben is érdemes időt és figyelmet szánni erre a különleges atmoszférájú kilátóra, ahonnan a Balaton legmegkapóbb naplementéje és a legeslegszebb panorámája tárul a nézelődök elé: a Tihanyi-félsziget nyúlványa a Füredi-öböllel a háttérben. A kilátóhoz vezető út viszonylag rövid, így egészen kisgyerekekkel is bátran nekivághatunk. Nagyobb gyerekekkel akár a vonatállomásról indulva, kellemes egy órás gyaloglással érjük el a szőlőskertek övezte tornyot. A 2000-ben épült kilátó viszonylag fiatalnak számít, a helyén 1948-ig a tihanyi apátság kőhegyi szőlőgazdaságához tartozó présháza állt. Kedvező hír, hogy miután felkaptattunk a dombra, a kilátó melletti hangulatos büfében szomjas férjek ihatnak egy üdítő balatoni fröccsöt, éhes gyermekeink pedig gyors finomságokat haraphatnak.

Zamárdi Kalandpark

8621 Zamárdi, Siófoki út
Távolság Budapesttől: 112 kilométer
Weboldal itt
Facebook oldal itt


Kép forrása: Zamárdi Kalandpark

18 kalandpálya, több mint 200 akadály várja a családokat a Zamárdi Kalandparkban - ezek közül négy gyerek kalandpálya és egy gyerek csúszópálya, élménygőzös, Power Fan ugrótorony, vízidodzsem és labirintus. Iskolás korú gyermekeknek kalandos kincskeresésre is van lehetőség GPS segítségével. További infót ebben a cikkünkben olvashatsz.

Siófoki Óriáskerék

8600 Siófok, Petőfi sétány 3.
Távolság Budapesttől: 107 kilométer
Weboldal itt
Facebook oldal itt

Ötven méter magasból tekinthetünk rá a Balaton hullámaira az óriáskerék kabinjaiból. A nekünk legszebben kéklő Balaton jól ismert pontjait vehetjük szemügyre madártávlatból: a messziségbe elnyújtózó Badacsonyt, a dimbes-dombos Balaton-felvidéket, a csodálatos elhelyezkedésű Somogyi-dombságot, a történelmi korokról mesélő Tihanyi Apátságot és természetesen Siófok másik jelképét, a közeli Víztornyot.


Kép forrása: Kölöknet / Fodor Cini


Kép forrása: Kölöknet / Fodor Cini


Az óriáskerékhez közeli Petőfi sétányon minden gyerek szívesen kipróbálja a szökőkút-fürdőzést Fotó: Kölöknet / Fodor Cini

Dino- és Kalandpark Rezi

8373 Rezi, Rákóczi u.
Weboldal itt


Kép forrása: Dino- és kalandpark Rezi

A park visszakalauzol bennünket azokba az időkbe, amikor a Földön még félelmetes őshüllők éltek, akik nagyságukkal, erejükkel lenyűgözik a gyerekeket. Mozgó, lélegző, élethű és nagyságú, hangot adó dinók és különböző játékelemek találhatók parkban. És, hogy milyen élmények várják még itt a családokat: kötélpályák minden korosztálynak, lecsúszó pálya, biliárd, gyermek-mászófal, mini golf pályák, bika rodeó, homokmarkolók, sétáló dínók, guruló dínók, kincsmosási élmény, trambulinok, "dínogoló", gumiköteles ugráló, légvár, csónakázó, forgósorompó, játszóterek, kisvasút.

Balatonfüred Kiserdei játszótér

8230 Balatonfüred, Park utca
Távolság Budapesttől: 141 kilométer
Weboldal itt


Kép forrása: YouTube

A játszótér Helka és Kelén legendáját meséli el, akikről a Balaton két legrégebbi hajója is kapta a nevét. A balatonfüredi Kiserdő önmagában is hangulatos kirándulóhely, ahol két igényes, árnyas fás játszóteret is kialakítottak. A mesés Helka és Kelén játszótér "vára", kötél mászókája, egyensúlyozó mászókája, mérleghintája és a logikai játékok garantáltan lemerítik az izgő-mozgó gyerekeinket a nap végére. Ugyanitt rollerezési, kerékpározási és görkorizási lehetőség is adott.

Szigligeti vár

8264 Szigliget
Távolság Budapesttől: 230 kilométer


Kép forrás: YouTube

750 éves múltra tekint vissza Magyarország méltán népszerű vára, a "Balaton vára". Bárhonnan közeledünk Szigliget felé, az ősi várunk mindenhonnan szemünk elé tárul. Meséljük el gyermekeinknek, hogy a szigligeti vár egyike azon kevés várainknak, amit a török nem foglalt el. Az erőd derék katonái megőrizték függetlenségét 150 éven keresztül, "csak" a Habsburg-gyűlölet pusztította el, felrobbantván falait.

Felsőörsi meseösvény

8227 Felsőörs, Szabadság tér 2.
Távolság Budapesttől: 118 kilométer
Weboldal itt
Facebook oldal itt


Kép forrása: Felsőörsi meseösvény

Az útvonal nem tekinthető turista útnak, még csak tanösvénynek sem, hanem egy igazi játékos, interaktív meseösvénynek, ahol a gyerekek "hegyen-völgyön keresztül" bandukolva a mesék varázslatos világába csöppennek.
A Felsőörsi Meseösvény öt állomást érint, ahol egy-egy kinyitható meseláda várja a kis vándorokat. A meseládák mindegyike a helyszínhez illő történetet és egy-egy helyi nevezetesség, kultúrtörténeti érték leírását rejti. A különleges kincskeresés tökéletes családi program lehet, amelynek középpontjában a hagyományok ápolása, valódi értékeink felismerése áll. A gyerekek jó levegőn, játékos formában, fantáziájukat megmozgatva ismerik meg a terület állat- és növényvilágát, kultúrtörténetét.

Csákány-hegyi kilátó - Csopak

8229 Csopak
Távolság Budapesttől: 136 kilométer
Weboldal itt
Facebook oldal itt


Kép forrása: YouTube

Csopak 327 méteres magaslatán, a Csákány-hegy tetején található a büszke kiállású torony, ahonnan szívmelengető balatoni panoráma tárul a szemünk elé. A közel tíz éves, fából épült kilátó teljes magassága 18,5 méter, amelynek egyedisége, hogy ez az egyetlen hely a Balaton körül, ahonnan a jó szeműek a Tihanyi-félsziget "fölött" is át tudnak tekinteni Keszthely irányába. A Csákány-hegyi kilátóhoz a Csopakról induló, majd az erdőben folytatódó kék jelzésű túraútvonal vezet felfelé, a magaslat felé tartva közelebbről megfigyelhetjük az utunk mellett sorakozó mészkövek kibillent rétegsorát. Az eróziós völgybevágódások keletkezése már a nagyobb gyermekek fantáziáját is megmozgatja.

BalatoniBob Szabadidőpark, Balatonfűzfő

8184 Balatonfűzfő, Uszoda u 2.
Távolság Budapesttől: 107 kilométer
Weboldal itt
Facebook oldal itt


Kép forrása: BalatoniBob Szabadidőpark, Balatonfűzfő

Gyermekek és felnőttek számára is egy igazi adrenalinbomba a Serpa Kalandpark, ugyanis 9 akadálypálya teszi próbára az ifjú és majdnem ifjú kalandorok bátorságát. Ezen a helyen minden korosztály jól érzi magát, mert mindenki talál a lelki-fizikai beállítottságának megfelelő kalandot és látnivalót. Emellett az ország leghosszabb olyan bobpályái találhatóak itt, amelyek egyedülálló módon sínre rögzítettek, és ahol 1,5 kilométeren keresztül akár 40 km/órás sebességgel sikoltozhatunk kedvünkre.

Veszprémvölgyi kisvonat

8200 Veszprém, Óváros tér
(Állatkert Fejes-völgyi bejárata előtti parkoló)
Távolság Budapesttől: 129 kilométer
Facebook oldal itt


Kép forrása: Veszprémvölgyi kisvasút archív

Veszprém egyik mesés helyszínét, a Gulya-domb alatti szakaszt egy piros-sárga színekben pompázó kisvonat ékesíti, amely által 80 évet repülhetünk vissza az időben. Ez a felújított kisvonat őrzi az egykori veszprémi kisvasút és a vidámpark emlékét. Működésének bő 10 éve alatt olyan sok gyereket tett boldoggá, hogy mindenképpen megér egy kitérőt. A kisvonatra a gyerekek felmászhatnak, a mozdonyban egy rövid leírás is olvasható a történetéről régi képekkel illusztrálva.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás