Szülő- és gyereknevelés

Ezek a legjobb balatoni strandok 2023-ban! Idén a vízicsúszda meglétére is fókuszáltak

Idén 43 balatoni strand vállalta a megmérettetést, amelyek közül mind jól teljesített, és elérte a négy- vagy ötcsillagos Kék Hullám Zászló minősítést.

Június 19-étől öt napon keresztül zajlottak a standbejárások, idén is a Kék Hullám Zászlóra felkerülő csillagok 1-5 terjedő száma mutatta a fürdőhelyek szolgáltatásainak színvonalát, választékát.

A minősítés során vizsgálták a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát, tisztaságát, a strand akadálymentesítésének szintjét (parkoló, járdák, vizesblokkok, vízbejutás lehetősége), a környezet állapotát (virágosítás, a gyep és meder állapota), a játszóterek minőségét, árnyékoltságát. Figyelembe vették a sportolási lehetőségeket, és pontot értek olyan gyerekbarát szolgáltatások is, mint a pelenkázó, vagy családi öltöző. Vizsgálták a strandi vendéglátóhelyek kínálatát, fontosnak tartva a helyi termékek jelenlétét és az újragondolt, vagy megújított étel-ital választékot. Idén például a vízicsúszda, az animáció, és a kölcsönzési lehetőségek meglétére is fókuszáltak.

Legjobb balatoni strandok 2023

A minősítési rendszer működésének jubileuma alkalmából idén nem egy abszolút győztest hirdetnek, hanem hat olyan strand kapott fődíjat, amely évek óta kiemelkedően szerepel a megmérettetésen. A jubileumi díjat elnyerők:

  • csopaki Községi Strand,
  • balatonfüredi Esterházy Strand és Élményfürdő,
  • gyenesdiási Diási Játékstrand,
  • vonyarcvashegyi Lido Strand,
  • balatonföldvári Keleti Strand, valamint
  • balatonberényi Községi Strand.

Legjobb gasztro-strand

A Balatoni Kör Balaton Gasztro-Strandja 2023. különdíját idén a balatonboglári Platán Strand nyert el. Az itt levő vendéglátóhelyek példát mutatnak arra, hogy egész éves működéssel, minőségi kínálattal is lehet strandot üzemelni.

Legtöbb programot kínáló strand

A Balatoni Turizmus Szövetség különdíját, "a Balaton kiváló négyévszakos strandja" díjat a Szigliget Községi Strand kapta, amely köztudottan egész évben programokat kínál az odalátogatók számára.

Legzöldebb strand

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park "Zöld levél díját" a zöldfelületi szempontok alapján kiemelkedő fonyódi Bélatelepi strand, a "Zöld béka díját" a környezeti nevelésben kiemelkedő balatonberényi Községi strand, a "Zöld fészek díjat" az élőhelyvédelmi szempontból kiemelkedő gyenesdiási Diási Játékstrand kapta.

A BSZ létrehozta a www.kekhullamzaszlo.hu honlapot, amely bemutatja az összes zászlót nyert strandot a szolgáltatásaival, áraival, nyitvatartási idejével együtt.
A zsűrizésben részt vettek a szövetség partnereként a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balatoni Kör, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség munkatársai.

Forrás: MTI 2023. július 12.
Fotó: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás