Szülő- és gyereknevelés

Bruce Willis és Demi Moore lánya először beszélt autizmusáról

A 30 éves Tallulah Willis egy olyan gyerekkori videót tett közzé az Instagram oldalán, amelyen az látható, ahogy megállás nélkül tapogatja édesapja fejét, és birizgálja a fülét, miközben apukája őt a karjában tartva öleli egy nyilvános rendezvényen.

 

   Mutasd meg anélkül, hogy autista vagy, hogy elmondanád: autista vagy"

- írta, és egy sírva nevető emojit is hozzátett az üzenetéhez.

A videón is látható, autista személyekre gyakran jellemező, ismétlődő mozgássor elnevezése: "stimmelés", amelynek célja az önnyugtatás, a feszültség levezetése, általában ingertúltelítődéskor vagy ingerkereséskor jelentkezik. A videón az látható, ahogy Tallulah édesapja fejbőrének simogatásával "nyugtatja magát". Sokak feltételezésével ellentétben a stimmelés teljesen ártalmatlan, amit sokszor a nem autista személyek is csinálnak (például dobolnak ujjaikkal, csavargatják a hajukat).

Tallulah Willis-t csak tavaly diagnosztizálták autizmussal

A poszt kommentjeiben egy követője további információkat kért Willistől, aki a kérdés elől nem tért ki, és megírta, hogy diagnózisa viszonylag friss, csak tavaly diagnosztizálták autizmus spektrumzavarral.

   Valójában ez az első alkalom, hogy nyilvánosan megosztottam a diagnózisomat"

- írta.

A National Institutes of Health szerint az autizmus spektrumzavar (ASD) diagnosztizálása felnőtteknél gyakran nehezebb, mint gyerekeknél.
"Az ASD helyes diagnózisa felnőttként segíthet az érintett személynek megérteni a múltbeli nehézségeiket, beazonosítani a személyes erősségeiket, és megtalálni a megfelelő segítséget" - áll az NIH közleményében.

Azok a felnőttek, akik az autizmus jeleit észlelik magukon, szakszerű diagnózis után győződhetnek meg arról, hogy feltételezésük megalapozott-e, a vizsgálatok során a szakemberek az adott személy szociális, kommunikációs készségeit, érzékszervi problémáit, ismétlődő viselkedéseit, beszűkült érdeklődéseit értékelik ki – írja a NIH.

EZ IS ÉRDEKELHET: Akár évek is eltelhetnek, mire egy autizmussal élő gyermek diagnózist kap!

Tallulah Willis Bruce Willis és Demi Moore közös gyermekei közül a legfiatalabb. A színésznek jelenlegi feleségétől, Emma Heming Willisszel is van két gyermeke.
A Die Hard sztárja akkor vonult vissza a színészkedéstől, miután frontotemporális demenciát diagnosztizáltak nála. (A frontotemporális demencia elnevezése egy gyűjtőfogalom, amelybe az agy homloklebenyét  és/vagy a halántéklebenyét érintő rendellenességeket sorolnak. Ezek az agyterületek felelősek a személyiségért, a viselkedésért, a beszélt nyelvért és annak megértéséért. – a szerk.)

Gyógyszeres kezeléstől, a depresszión át, az evészavarig és függőségekig

Tallulah Willis a Vogue magazin tavaly megjelent cikkében arról beszélt magával kapcsolatban, hogy "már régóta sejtette, hogy valami nincs rendben", még jóval azelőtt, mielőtt apját diagnosztizálták volna demenciával.
Ugyanebben a cikkben Willis elmondta, hogy először ADHD-t diagnosztizáltak nála, miután a depressziója miatt bentlakásos kezelőintézetbe került, később pedig új diagnózist kapott: borderline személyiségzavart állapítottak meg a szakemberek, emellett az anorexia nervosával folytatott négyéves küzdelméről is írt.

   Bevallom, hogy apám leépülését az elmúlt években olyan mértékű kerüléssel és tagadással fogadtam, amire nem vagyok büszke"

 - írta. "Az igazság az, hogy én magam is túl beteg voltam ahhoz, hogy fel tudjam dolgozni. (...) Amíg én a testdiszmorfiámba burkolóztam, és az Instagramon hivalkodtam vele, addig apám csendben küzdött".

Forrás: Külföld / USA Today
Nyitókép: YouTube / Leaving the Tabloid Bullies in the Dust: Tallulah Willis

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás