Szülő- és gyereknevelés

Párkapcsolat

Ez az ideális korkülönbség, ha hosszú távú párkapcsolatot tervezel!

Kutatás – Az atlantai Emory Egyetem annak járt utána, hogy mi az optimális korkülönbség egy hosszú távra tervezett párkapcsolathoz.

Bizonyára hallottál már a sugar daddy kifejezésről, ami egy olyan kapcsolatra utal, amelyben a magas anyagi és társadalmi státuszú, középkorú vagy akár idősebb férfi fiatalabb, gyakran egyetemista lány kedvesének anyagi támogatást nyújt, míg ő érzelmi és fizikai kényelmet kap. Ez az egyike a leggyakoribb kliséknek, amellyel egy nagyobb korkülönbséggel működő párkapcsolatot illetnek. De mint tudjuk, a nagy korkülönbségű kapcsolatok mozgatórugója nem mindig az anyagi biztonság vagy haszon, rendkívül sok pár él nyugodt, harmonikus, érett és boldog párkapcsolatban, ahol a pár tagjai között nagy a korkülönbség.

Az Emory Egyetem azt akarta kideríteni, hogy a nagy korkülönbség segíti vagy inkább akadályozza a hosszú távú kapcsolatot.

A korkülönbség jelentősen befolyásolja a párkapcsolat hosszát

Az egyetem 3000 friss házas és elvált személy bevonásával készült tanulmánya (2014) arra jutott, hogy a korkülönbség valóban összefügg a különválással. Azok a résztvevő párok, akiknek az életkora legfeljebb öt évvel különbözött, kisebb valószínűséggel váltak el, mint a 10-20 év korkülönbséggel rendelkezők. A tanulmány szerint

az azonos vagy közeli életkorúaknak nagyobb esélyük van a boldog és hosszú távú párkapcsolatra, mint a nagyobb korkülönbséggel rendelkezőknek.

A kutatás eredménye miatt nem kell aggódniuk azoknak sem, akik a nagy korkülönbséggel rendelkező párkapcsolatokban érzik magukat komfortosan, mert mindenki egyéni elképzeléssel, életfelfogással, tapasztalattal vág bele egy új párkapcsolatba, és mint tudjuk, a kivételek mindig erősítik a szabályt.

Mi a tökéletes korkülönbség?

A kutatás eredménye szerint azt most már tudjuk, hogy a nagyobb a korkülönbség esetén a szakítás kockázata is nagyobb. Ezek után már csak arra vagyunk kíváncsiak, mi a tökéletes korkülönbség. Az Emory Egyetem tanulmánya szerint

az azonos, vagy legalábbis közel azonos korúaknak van a legnagyobb esélyük a boldog, hosszú távú kapcsolatra. Az ok: minél közelebb vagyunk a partnerünkhöz életkor tekintetében, annál hasonlóbbak az értékeink, érdeklődési köreink és preferenciáink.

A kutatók szerint a túl nagy életkori különbség a szerelem kezdeti, rózsaszín ködös időszakában a szerelemeseknek még nem jelent akadályt, de hosszú távon az eltérő életszakaszok megnehezíthetik az együttélést – kezdve az egészen banális dolgoktól, mint például a fiatalkorból hozott zenei preferenciák, egészen a fizikai fittségig vagy a szexuális szokásokig, amelyek életkoronként nagyon változóak lehetnek. Az érdekek összeegyeztetése idővel egyre nehezebbé válhat, különösen idősebb korban leszünk egyre érzékenyebbek, akár ingerültebbek. A Peter Pan-szindróma (felnőni nem akaró felnőtt) és a Wendy-szindróma (édesanyát pótló feleség) pszichológiai jelenségei is szerepet játszhatnak a nagy korkülönbséggel rendelkező kapcsolatokban, mivel a felelősségvállalás mikéntje befolyásolja a partnerválasztásainkat.

Hány százalékkal növeli a szétválás kockázatát a korkülönbség?

A tanulmány pontosan erre a kérdésre kereste a választ. Íme egy rövid áttekintést:

  •     1 év korkülönbség esetén 3%-kal nő az szétválás kockázata.
  •     5 év korkülönbség esetén a különválás kockázata 18%-kal nő.
  •     10 év korkülönbség esetén az elválás kockázata 39%-kal nő.
  •     20 év vagy annál nagyobb korkülönbség esetén a különélés kockázata 95%-kal nő.

Fontos hangsúlyozni, hogy ezek az adatok csak egy 3000 résztvevővel végzett vizsgálaton alapulnak. Mindannyian mások vagyunk, ahogy kapcsolatainkat sem lehet ráhúzni általános sémákra. Ennek megfelelően természetesen léteznek nagy korkülönbséggel is boldog párok, akiket az örökkévalóságnak szánt a sors. Az, hogy a szerelmesek képesek-e összeegyeztetni életterveiket, mindenekelőtt a kompromisszumkészségen, a kitartáson, a kapcsolat minőségébe befektetett energián és a türelmen múlik.

EZ IS ÉRDEKELHET: 4 szexuális szokás, ami a hosszú és boldog párkapcsolatokat működteti

 

 

– via –

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás